雖然開左關,但係仲未諗住出國,不如係香港食返個日式拉麵🍜回味一下味道先。第一樣驚喜既係未食之前,店員大姐姐們的服務好熱情❤️一踏入鋪頭就會迎接我哋去到座位,然後問我哋想飲凍水定係熱茶,天氣凍冰冰所以我哋都係簡左熱茶,雖然係茶包茶,但係姐姐們都會歡迎我哋加水,吾會話食完飲完茶就完曬服務,呢個真係值得一讚!工作態度好好👍點餐期間我哋因為第一次食,所以想問下餐點問題,姐姐都會好好解答我地既問題。☺️☺️諗左好耐終於諗到都係要試吓佢哋既招牌系列,黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵🍜第一啖梗係要飲吓佢個湯啦!食拉麵前要飲一飲個湯係重點!拉麵個湯底,做得好嘅話已經得分不少!湯底味道濃厚,有滿滿嘅豚骨拉麵風味,加上黑蒜油,味道相對咁濃厚,至於山藥應該係磨碎左,所以驟眼睇唔到山藥嘅蹤跡,估計應該係同湯底混合左,於是個湯底會有少少稠稠糊糊既感覺,即使唔鍾意食山藥嘅朋友,都會鍾意食呢一個稠稠的感覺(應該係,除非吾係😂)佢哋個拉麵仲可以揀叉燒嘅種類,我揀咗最普通BBQ嗰隻叉燒,就係我哋平時食拉麵最常見嗰種卷狀叉燒切片,佢哋仲有御屋同埋豚角煮,朋友揀咗御屋,其實御屋就係兩款叉燒嘅混合版,想食晒BBQ同埋豚角煮叉燒嘅話就可以揀御屋

諗左好耐終於諗到都係要試吓佢哋既招牌系列,黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵🍜第一啖梗係要飲吓佢個湯啦!食拉麵前要飲一飲個湯係重點!拉麵個湯底,做得好嘅話已經得分不少!湯底味道濃厚,有滿滿嘅豚骨拉麵風味,加上黑蒜油,味道相對咁濃厚,至於山藥應該係磨碎左,所以驟眼睇唔到山藥嘅蹤跡,估計應該係同湯底混合左,於是個湯底會有少少稠稠糊糊既感覺,即使唔鍾意食山藥嘅朋友,都會鍾意食呢一個稠稠的感覺(應該係,除非吾係😂)佢哋個拉麵仲可以揀叉燒嘅種類,我揀咗最普通BBQ嗰隻叉燒,就係我哋平時食拉麵最常見嗰種卷狀叉燒切片,佢哋仲有御屋同埋豚角煮,朋友揀咗御屋,其實御屋就係兩款叉燒嘅混合版,想食晒BBQ同埋豚角煮叉燒嘅話就可以揀御屋呢一款,一次可以試晒兩種滋味。

繼續講返我碗拉麵先,我揀咗幼麵,因為我覺得幼麵可以掛湯掛得多啲,食落去會更好味,下次可以嘅話可以試埋粗麵,睇吓幼麵同粗麵嘅分別。幼麵落去又話掛湯程度都唔錯👍起初我未混合晒湯上面嘅所有配料,就咁飲咗一啖湯會覺得湯底的確唔錯,但係當我混合埋上面嗰啲肉碎炸醬(?)成個湯嘅風味,頓時變得唔同咗,食落佢個味道會更加濃厚。

拉麵仲可以揀椰菜幾多少同埋青蔥份量嘅多少。個人化嘅設計拉麵配合唔同客人嘅需要的確係人性化嘅設計,溏心蛋嘅熟成度到啱啱好,食落去味道唔錯,加上流心嘅蛋黃,味道一流。

朋友揀嘅櫻花蝦味增拉麵,佢話食落去相對味道冇咁濃厚,我覺得係因為佢揀咗正常味道嘅湯底,所以相對我揀咗極濃味道嘅湯底來講會淡口少少🤏,鍾意重口味嘅朋友可以揀返極濃嘅湯底,食落去風味更佳!

小食方面,我哋叫咗兩個,一個係蟹籽沙律一個係吉列廣島蠔,蟹籽沙律嘅份量滿滿的,睇落性價比很高,味道都唔錯,蟹籽比嘅份量都幾多!吉列廣島蠔一定要熱食,趁佢啱啱上枱嘅時候食吉列廣島蠔嘅味道同埋肉汁仲保留得好好,廣島蠔嘅size份量都算大粒,唔會話炸起咗之後變到好細粒,加埋沙律醬一齊食,可以減低佢嘅油膩感。

今次買單人均100多,但係食落去好滿足,份量亦都好足夠,性價比甚高,加上店員姐姐嘅服務態度,真係值得一讚!臨走嘅時候我仲會好熱情,咁同我哋say goodbye🥰🥰感受到佢哋嘅熱情!成個用餐嘅感受好好👍
黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵
黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵