下午茶@花火和食💛今次去咗位於環海東岸商場嘅新鋪花火和食,佢嘅午市時間好長,就算遲左起身都可以用到好平既價錢食到便當同其他set~今次嗌左個和風炸雞便當、醬汁慢煮豬軟骨烏冬同埋東京風炭燒雞扒烏冬。個便當加錢轉個貓飯,個飯會加左日本蒜香牛油、木魚同埋昆布,食落去好surprised地好夾,令到個飯無咁寡,個味道豐富左好多,好推薦大家加錢試下個飯。另外,個雞扒同埋個炸雞一啲都唔dry,啲肉好juicy~ 個豬軟骨好稔好入味,啲肉唔會好乾好”孩”,唔會好易攝牙罅。而個湯底方面,有好多隻味可以揀,分別係豚骨、醬油、地獄辛辣、鰹魚、麵豉、蕃茄,睇下邊隻岩你口味。我地今次嗌左蕃茄味同埋鰹魚味湯底,如果大家想要濃啲既蕃茄湯底可以同職員講(我地驚唔夠濃所以都會同左職員講先~)個湯飲落唔會好口渴,好濃無落味精,overall嚟講好食!晚餐@花火和食💛試完下午茶,試下個晚餐先同樣都係幾好食,價錢都好抵,人均大概100蚊左右。今次嗌咗最出名嘅鰻魚飯同埋試咗佢嘅餃子拉麵!鰻魚飯好大份,鰻魚汁好香濃!鰻魚肉結實,咬落去唔會散開,飯嘅份量都幾多下,男仔食得飽。餃子拉麵如果將餃子分開另上會更好,因為炸餃子俾啲湯汁浸
下午茶@花火和食💛

晚餐@花火和食💛

試完下午茶,試下個晚餐先
同樣都係幾好食,價錢都好抵,人均大概100蚊左右。
今次嗌咗最出名嘅鰻魚飯同埋試咗佢嘅餃子拉麵!
餃子拉麵如果將餃子分開另上會更好,因為炸餃子俾啲湯汁浸林左。今次試係鰹魚湯底,味道比較清淡,不過都幾鮮甜。
值得一提嘅係,店員嘅服務態度好好👍
成晚不斷咁幫我哋加水,拉麵湯底都可以加湯,兩個小編飲咗兩碗湯🥰 好滿足!
  • 京都風蒲燒鰻魚箱飯