2023-04-11
相信好多人都聽過呢間主打酸種麵包的cafe,原先開係中環半山區,位置唔多,但受廣大歡迎,由於我好怕排隊,所以一直無去試。前排知道佢哋係灣仔開咗分店,空間闊落咗好多,終於嚟咗試。其實本身中環的定價已經比較進取,但灣仔分店價錢定得更高,每份sourdough 連加一大概二百蚊,所以都抱住好大期望,點知未食嘢已經等到個人好忟憎。公眾假期中午時間嚟試,餐廳入邊唔算多人,有好多空位,但係門口都要等5至10分鐘先有人招呼,然後坐低咗再等多10分鐘三催四先有人幫你落單,然後等咗半個鐘都未有嘢食,催單時發現店員冇落到單,然後應承會盡快出餐俾我哋,點知再等多15分鐘都未有,再催多次先比到個餐我地,差唔多等咗一個鐘先有得食。餐廳咁大,但樓面得三個人,一個招呼客人,一個落單,一個收碟,價錢定價咁高,但係比唔到應有的服務質素,上網都睇到好多人批評佢地嘅服務,顯然一直未有改善。大家要有充足時間同耐性先好嚟試。OH MY GOD! ($185) 👅:85.14分黑松露,大啡菇,水波蛋,火箭菜,酸種面包酸種麵包的確做得幾出色,面頭鋪滿醬汁,但係麵包仍然保持脆身,仲食到麵包的麥香同適中的酸味,黑松露醬汁同啡菇份量好
OH MY GOD! ($185) 👅:85.14分
黑松露,大啡菇,水波蛋,火箭菜,酸種面包
酸種麵包的確做得幾出色,面頭鋪滿醬汁,但係麵包仍然保持脆身,仲食到麵包的麥香同適中的酸味,黑松露醬汁同啡菇份量好慷慨,每啖包都吸收濃厚的醬汁,配埋水波蛋同清新的火箭菜,係一個唔錯的配搭。但整體味道都無話好驚艷,令我印象深刻,同埋以食材來説,仍然覺得定價太進取。
Yogivasna ($157) 👅:68.13分
炒蛋白,蕃茄,辣味鷹嘴豆,紅腰果,牛油果,Pita
見網上好多人推介呢個中東風味嘅素食Pita Bread,滿心期待,點知只係帶中東風味同微辣嘅番茄炒蛋,醬汁下面係一大塊Pita Bread,好厚身同埋鬆軟,但唔算好特別,整體都唔係好合口味。
Sourdough Cinnamon Bun ($75) 👅:82.23分
上網評價一般,但係個人幾鍾意食肉桂卷,而且佢包種都係用sourdough,所以決定試下。肉桂卷面頭鋪了一層sour cream,味道不錯,旁邊加了一些開心果碎,口感係幾豐富。包體方面就唔太食到酸味,但肉桂味相對幾重,略嫌中間太過濕潤,整體個包都幾實正,所以食完一個都已經好飽。