2022-11-18 726 views
東涌而家多咗好多食肆😋,好中意食辣野嘅我近排又多咗間飯堂🤤,環境超靚,可以望住纜車🚠食川菜,對出仲有花圃💐同草地迷宮🌳可以俾小朋友👦🏻🧒🏻👧🏻影下相📸跑下🏃💨係東涌纜車站🚠地面有間新開嘅川菜館 - #花椒八角 。入到去樓底極高,陽光☀️☀️灑入來後金光閃閃,個環境好舒服。枱大椅大,梳化仲好新淨,最中意呢D乾淨光猛嘅餐廳🍴🍲西湖牛肉羮呢個餸好啱小朋友👧🏻🧒🏻👦🏻👦🏻食,豆腐、牛肉🐮、雞蛋🥚都好有營養,補充鈣同鐵質,增強體力💪🏻。仲有少少菇類🍄、春筍🌽、蔥粒、芫荽碎,增加風味又有爽脆口感。牛肉同豆腐好滑,唔會過熟,又好容易入口,個湯羮好入味。🌶️水煮牛肉黎到緊係要食川菜名物 - 水煮牛肉。大大盤嘅水煮牛肉好有氣勢,辣椒🌶️炸到顏色好紅好靚,連辣椒🌶️都可以送飯🍚。花椒、八角嘅香氣未食已經流口水,牛肉片一口大小,油潤光澤,肉質好嫩滑,入口味道唔算太辣,果種酥麻會慢慢反攻上來,食到中段已經不斷流汗 ~🥒麻辣水晶粉水晶粉拌上麻辣醬,加上花生🥜、青瓜絲。麻辣醬好香,唔算太辣但拌勻後份量剛好,水晶粉煙煙韌韌,好掛汁,真係好特別呀! 青瓜絲好爽口,花生蓋上麻辣醬後,酥脆好食。我個仔👦🏻仲好中意呢度嘅鮮磨豆漿,豆

🍲西湖牛肉羮
西湖牛肉羮

🌶️水煮牛肉
黎到緊係要食川菜名物 - 水煮牛肉。
水煮牛肉

🥒麻辣水晶粉
水晶粉拌上麻辣醬,加上花生🥜、青瓜絲。
麻辣水晶粉

我個仔👦🏻仲好中意呢度嘅鮮磨豆漿,豆味勁香濃,我覺得可以分柝出來賣😹,一定要試呀!
2022-11-09
$200 (Dinner)
西湖牛肉羮
水煮牛肉