2008-01-14 34 views
最近看到某報章及雜誌均有全版推介,重話大家以後不須長途跋涉往九龍城亦可品嘗類似的食品。講到咁好,昨午路經順道一試,卻完全是兩碼子的事,極為失望!既標榜人家清真牛肉館之名,其招牌牛肉餅($18兩件)就真係好唔掂。首先油都未吸乾便上碟已打折扣,咪以為厚身就好抵吃,查實只是層厚皮之故。汁唔算多(唔駛怕一咬落去會濺到自己),總覺它有啲怪味,既不是上湯亦非牛肉味。隔鄰枱的食客也有同感,比我搶先問侍應:「呢啲到底係乜餡料嚟架,咁味嘅?」再多吃幾啖,應該係混有羊肉在其中,不過侍應堅持是牛肉。至於小籠飽($20),皮同樣過厚和乾硬。上枱時五隻中有兩隻的汁液已經流哂出來,如同吃一般的肉餃…提議勿醮黑醋,否則連那些少羊羶味也蓋過,感覺像吃一團肉丸。餐牌上標明可以選羊或雞作餡料,我初時揀了雞肉,但侍應竟答小籠飽點會有雞肉架。當我遞上餐牌給他看,他只懶洋洋地推說:印錯咗啫。咁兒戲都得嘅…其實最想吃是咖哩羊/牛腩,可惜所有咖哩仍未煲好,直至埋單(已過一時)只得咖哩羊肉供應。改叫了上海炒粗麵($30),醬汁不足,除了椰菜外,就只有兩種菇類作配料,味道亦略嫌單調。全餐之中唯一可取只有那碗金錢肚湯麵,讚的不是牛肚(過

其實最想吃是咖哩羊/牛腩,可惜所有咖哩仍未煲好,直至埋單(已過一時)只得咖哩羊肉供應。改叫了上海炒粗麵($30),醬汁不足,除了椰菜外,就只有兩種菇類作配料,味道亦略嫌單調。全餐之中唯一可取只有那碗金錢肚湯麵,讚的不是牛肚(過稔無咬口)或麵條(死實無彈性),而是個湯底,有用足料熬而富鮮味。

綜觀食物質素、環境、服務態度只屬一般,不去試吃也不會有任何損失。