2017-09-18
好友為我慶祝生日。由於大家放工時間唔同,打邊爐最好,邊食邊等!前菜:一坐底已經放底一碟皮蛋($9 per head),兩碟青瓜(18@)。後來係menu度先發現,如果唔要所有前菜,坐底前要講⋯ Eee⋯ 未坐底我又睇唔到依句野,點會知道呢?有啲矛盾喎!計埋醬芥($25@),茗茶($12@),未order已經要比$52位!!湯底:因有朋友食素,唔食辣,嗜辣,一行6人叫左三併鍋,滿足唔同人既需要。分別叫左田園蔬菜龍蝦湯,川椒火辣花螺湯同日式麵豉豆腐魔芋湯。食辣既朋友表示,湯底唔算好辣,但麻,有3-4隻螺食素朋友表示,麵豉湯很清甜,有日式魚片,豆腐,芋絲等等花師奶表示,龍蝦湯唔太濃郁,有半邊龍蝦仔,蕃茄,黃芽白等等,比期望中淡同普通火鍋料:整體都新鮮,但份量少。較深印象有蝦膠釀油炸鬼,唔多餐廳有,蝦膠彈牙。牛頸脊,厚切大塊,重牛味!手打墨魚丸,爽口彈心,有小墨魚粒。其餘火鍋料無咩特別。服務:店員有禮貌但善忘,試過兩至三次要求換碟/加湯,應左我地之後,去左幫其他食客,然後好似無左件事,隔多一陣我地要再問店員才幫我地環境:唯一挑剔係女廁所好細好細⋯我地6人埋單要成$3000,無叫海鮮,無咩特別野
食辣既朋友表示,湯底唔算好辣,但麻,有3-4隻螺
食素朋友表示,麵豉湯很清甜,有日式魚片,豆腐,芋絲等等
環境:唯一挑剔係女廁所好細好細⋯
我地6人埋單要成$3000,無叫海鮮,無咩特別野,我無諗過咁貴⋯ 仲要朋友請我的,勁唔好意思
食物質素係唔錯,但對於花師奶黎講太貴喇,我亦相信會搵到差不多質素但比依間平既打邊爐店鋪,所以我未必會再黎。🙅🏽
睇清楚張落單紙,原來依間餐廳係2017米豬蓮推介食府,會唔會因為咁而不斷加價?