成日去東涌Outlet,大部分人都會選擇留喺商場入面食嘢,但原來 Outlet旁邊嘅海堤灣畔 其實有好多隱世餐廳選擇!只需喺 UNIQLO旁邊嘅門口行幾分鐘就到,非常方便~今次我哋就試咗海堤灣畔呢間泰國菜餐廳,環境好舒適,除咗室內座位,仲有戶外位置,配埋暖爐同氣氛燈,感覺超有情調,無論係日間定晚餐都好適合~✨Phanaeng Goong 紅咖喱檳榔葉燒蝦 🍤絕對係今餐既主角,紅咖喱醬汁濃郁但係唔辣既,主要係香甜既味道,蝦肉質地鮮嫩彈牙而且仲有好多隻。剩低既咖喱醬用黎餸飯好正😌Peak Gai Tord 香茅炸雞翼 🍗炸雞翼外脆內嫩,炸得唔算好唔油膩,點埋泰式辣醬好有風味Tom Yum Prawn 冬蔭功湯 🍲而家天氣凍,點冬蔭功湯真係岩哂!湯底酸辣開胃,香茅味突出,仲有兩大隻蝦,飲完暖笠笠Malaijan Morning Glory 馬拉盞通菜 🥬炒通菜用上濃郁嘅馬拉盞調味,有少少辣,鹹香惹味 下次再嚟東涌Outlet,唔使局限喺商場入面食嘢,可以嚟呢度試下泰國菜,絕對值得推薦!❤️🍤🥘
Phanaeng Goong 紅咖喱檳榔葉燒蝦 🍤
Peak Gai Tord 香茅炸雞翼 🍗
炸雞翼外脆內嫩,炸得唔算好唔油膩,點埋泰式辣醬好有風味
Tom Yum Prawn 冬蔭功湯 🍲
炒通菜用上濃郁嘅馬拉盞調味,有少少辣,鹹香惹味