2023-12-05
忙裡偷閒,某日收工同朋友嚟到呢間Sake Bar小酎一番😌專飲Sake嘅酒吧尤其少見,最特別係有唎酒師駐場,好似我呢啲對清酒無太研究嘅,都可以搵到啱飲嘅清酒😚• 水府自慢 10号BLUE 純米大吟釀 原酒 $78• 寫樂 純米吟釀 $80• 白岳仙 セッド $228• くどき上手Jr. 雪女神 純米大吟釀 $98• 日高見 勝色 葫蘆 純米大吟釀 $198店內嘅清酒款式繁多,我哋就交俾駐場唎酒師發辦~呢到可以逐杯逐杯咁散叫,亦都有一啲出自同酒造Set可以Order,價錢豐儉由人~唎酒師推介咗幾款容易入口嘅清酒,好似山形縣排名第二嘅雪女神,帶有香甜嘅瓜果香氣,又或者米味柔和嘅日高見,整體都好啱我哋口味!而且唎酒師仲會介紹支酒嘅Background同清酒知識,喺飲酒嘅同時都學到好多嘢,係一個好好嘅Experience🥰• 精美前菜 $38/位坐低會好似日本啲居酒屋咁奉上前菜,用餐當日前菜係帆立貝沙律✨• 螢光魷魚沖漬 $38隻隻飽滿有膏,鹹鹹香香,配清酒都好夾🍶• 大蔥雞肉 $38• 雞尾 $36• 雞肝 $32• 雞胸軟骨 $42• 牛油粟米 $32串燒可以話係同清酒係最佳拍檔~大蔥雞肉
• 水府自慢 10号BLUE 純米大吟釀 原酒 $78
• 寫樂 純米吟釀 $80
• 白岳仙 セッド $228
• くどき上手Jr. 雪女神 純米大吟釀 $98
• 日高見 勝色 葫蘆 純米大吟釀 $198
• 精美前菜 $38/位
• 螢光魷魚沖漬 $38
隻隻飽滿有膏,鹹鹹香香,配清酒都好夾🍶
• 大蔥雞肉 $38
• 雞尾 $36
• 雞肝 $32
• 雞胸軟骨 $42
• 牛油粟米 $32
串燒可以話係同清酒係最佳拍檔~大蔥雞肉同雞肝用上日式醬燒,味道帶甜。雞尾同雞胸軟骨則以鹽燒,特別喜愛油香十足嘅雞尾!至於牛油粟米都有驚喜,牛油味並非只停留係表面咁簡單,而係滲透喺每一粒粟米裡面,好香😋
• 牛小排 $128
肉質有咬口,慢慢咀嚼牛味越出,配上蒜片更惹味🫶🏻
• 芝士年糕 $38
比較普通,不過不失嘅炸芝士年糕😗
• 慢煮黑豚腩肉腐乳醬 $68
一客四件,腩肉切得較為厚身,肥瘦相間,配搭腐乳醬呢個組合幾特別😆
• 關東煮 $88
包括魚糕、蒟蒻、雞蛋同蘿蔔。吸收曬湯汁嘅蘿蔔絕對係精華所在,食完好暖胃舒服💕
• 明太子忌廉汁烏冬 $72
烏冬煮得偏軟身,明太子亦可以落重手啲,想要填飽肚子嘅話係一個唔錯嘅選擇😌