Restaurant: Sake Bar MURA
Terms & Details:
2025-01-08 206 views
眾所周知,我嘅專業係wine。而對sake,我基本上係小學生。不過嚟到尖沙咀嘅Sake Bar MURA,就連我都獲益良多。何謂Sake Bar?就係可以喺一個舒服嘅環境之下,唔使擔心要飲成支Sake,而係可以逐杯叫、逐杯飲嘅地方。就算逐杯叫,呢度每杯Sake嘅價錢只係$78-128。而更重要嘅係,店員會好耐心講解每支酒嘅來源、產地以至歷史。基本上嚟都係可以學到好多清酒嘅知識。除此以外,呢度嘅嘢食亦都有好多種類,由串燒到炸物、甚至關東煮都有。呢度嘅店員亦都會因應食客叫嘅嘢食,襯返適合佢嘅清酒。所以食客可以無拘無束,好舒適咁渡過一晚。今晚飲咗個清酒有:Wakaze red wine Barrel $98Wakaze whiskey Barrel $98光榮菊 幾望 無慮過生原酒 $108三千盛純米大吟釀 $80群馬泉超特撰純米 $88當中,Wazake兩種酒嘅味道好唔同。Red wine明顯係有berry味,而whiskey明顯係甜嘅。光榮菊 幾望係我今晚最鍾意嘅酒,果米兼備,順滑自然。三千盛就明顯以米味為主,俗酒嚟講算好有風味。群馬泉雖然冇乜果味,但反而最適合襯日本嘅鮮味嘢食,包括關東

何謂Sake Bar?

今晚飲咗個清酒有:
Wakaze red wine Barrel $98
Wakaze whiskey Barrel $98
光榮菊 幾望 無慮過生原酒 $108
三千盛純米大吟釀 $80
群馬泉超特撰純米 $88

當中,Wazake兩種酒嘅味道好唔同。Red wine明顯係有berry味,而whiskey明顯係甜嘅。光榮菊 幾望係我今晚最鍾意嘅酒,果米兼備,順滑自然。三千盛就明顯以米味為主,俗酒嚟講算好有風味。群馬泉雖然冇乜果味,但反而最適合襯日本嘅鮮味嘢食,包括關東煮。

而今晚叫咗個嘢食有:
燒蘆筍 $38
芝士年糕 $38
牛小排 $138
關東煮 $98

好明顯呢啲嘢食都係經過精心挑選,好適合作為清酒嘅陪襯食品。而且價錢唔貴,就算叫多多都唔會好肉痛。

當中我會覺得酒盜芝麻、燒白飯魚乾同秋葵八爪魚比較有特色,出邊亦比較少見。另外關東煮、雞翼同芝士年糕嘅味道亦好好。特別係關東煮,同米味為主嘅清酒郡馬泉好夾。

嚟到呢度,就係清酒樂園,或者叫清酒學園。嚟到呢度嘅食客,談笑風生之餘,亦相當信賴呢度嘅唎酒師,好專心咁聽唎酒師講每支清酒嘅故事同歷史。果然係一個清酒愛好者嘅天堂!
2025-01-08
  • 關東煮
2024-11-28 560 views
香港近年靜悄悄的,就興起飲清酒嘅熱潮,不論餐廳或酒舖都多咗清酒的選擇,連兒邊朋友聚會也飲多了清酒,而自己亦越飲越喜歡,發現清酒的世界變化萬千,口味多變,可濃可淡,可輕可重,難怪越嚟越多人鍾意飲…. 朋友同我一樣愛上清酒,所以帶我去一間清酒酒吧去chill 吓~ 酒吧位處尖沙咀柯士甸道,地點方便,內裏全部座位都是吧枱位,唎酒師直接在吧枱向客人提供日本酒的專業意見,感覺更親切,更能即時知道你對清酒的喜好。酒吧雖然小小的,但好cozy,而且真正是麻雀雖小,但五臟俱全,好多不同的清酒,而且定期都會舉行不同的清酒活動及優惠,正! 我地對日本酒的認識有限,所以當然由唎酒師介紹啦,唎酒師會按你飲酒的喜好而推介精選的日本酒比你,最鍾意佢除咗介紹好清楚外,還很細心的製作簡單notes, 咁之後睇番都有記憶 🌟清酒: 我本身喜歡米味比較重的清酒,鍾意辛口,及濃度較高的,所以唎酒師就介紹咗幾款高知縣既清酒比我,因為高知縣的酒相對較傳統,濃度較高,適合我,果然,幾款清酒都好啱我口味,讚賞! 🍶豐能梅 純米吟釀 吟之夢 先由比較易入口的開始,這支來自高知縣的高木酒造,用上吟之夢酒米加上高酵母,味道清爽甜美
🌟清酒:
🍶豐能梅 純米吟釀 吟之夢
先由比較易入口的開始,這支來自高知縣的高木酒造,用上吟之夢酒米加上高酵母,味道清爽甜美。
🍶久礼 特別純米 花河童(生酒)
來自高知縣西岡酒造,是高知縣最古舊的釀酒廠,屬於廈天的清酒,飲落好香米味,味道濃醇,是我今晚最鍾意嘅酒。
🍶京都 玉川 山廢本釀造 無濾過生原酒
下一杯就轉去京都,,玉川酒造的生原酒,酒體更豐盛,旨味重,味道更濃郁及膨湃。
🍶農口尚彥 無濾過生原酒 本釀造
最後一款,也是當中最strong 的清酒,手法較傳統。由日本釀酒界最老的釀造師—農口尙彥製造,年屆80歲的農口以釀米「五百萬石」為材料,味道及酒味都濃重。
而朋友都喜歡米味重的清酒,但偏好淡一點,所以唎酒師按她的喜好介紹以下幾款比佢;
🍶生粹左馬 驅 純米活性
汽泡清酒,這支來自福島縣的有賀釀造,用上「夢之嘉」及「五百萬石」2種釀酒米新鮮壓榨後,再加上酵母發酵,所以帶微微的汽泡,口感順滑細膩,好refreshing
🍶黑龍 吟釀
來自福井縣的黑龍,是日本清酒的龍頭,釀酒的水源是來自白山的雪水,所以味道特別的清澈無雜質,這支再用上自家酵母加入軟水釀造,是屬於新派的酒,通透但有酒勁,味道清甜,不錯!
🍶Happy 太郞
加入blueberry 的果酒,估唔到清酒都有果酒,朋友都話唔錯,好fruity, 啱晒初飲酒嘅朋友
有美酒,當然有佳餚先相得益彰,酒吧有提供日式料理、串燒、酒肴等食物,配酒一流,而且每款都好食,真正有質素!怪不得咁旺場!
🌟枝豆 ($48)
🌟燒明太子配青瓜($108)
自己好鍾意食明太子,見到有當然要點來食,明太子濃郁鹹鮮,配爽口青瓜,送酒一流!
🌟熟成阿波尾雞翼(48@)
雞翼是全翼,燒得雞皮香脆,又不油膩,上枱時熱辣辣,好有質素!
🌟厚燒牛舌($68)
牛舌入味又軟淋,滿滿的牛肉味,正!
🌟雞皮餃子($58)
漲卜卜的雞皮餃子,調味適中,而且燒得好香,雞皮油脂感大減,但保留油香,食落香脆
🌟吉列三元豚豬扒($68)
份量超充足,更用上日本三元豚(由三種豬混種而成的豬),肉質細緻,味道更甘美,用來作吉列,口感更幼嫩,而且炸得一點也不油膩,吉列好脆身,好好食!
🌟明太子茶漬飯 ($58)
朋友話飲咗幾杯,想點點飯氣,所以特別點了這個明太子茶漬飯,飯是燒過的飯團,特別的香,加上明太子,味道配得得剛剛好,朋友食完大滿足🤩
  • 熟成阿波尾雞翼
  • 吉列三元豚豬扒
2024-10-29 732 views
位於尖沙咀金巴利道的「Sake Bar MURA」是清酒愛好者的聚腳地,店內有超過50款清酒任你選擇,環境和氣就是和好友暢飲的最佳地方,圍着大吧枱,可以邊飲邊傾,識飲唔識揀邊一款酒唔緊要,呢度有非常專業嘅唎酒師絕對可以幫到你🫶食物方面主打各式各樣的即叫即燒串燒,更有多款特色小食、前菜、炸物、飯團和烏冬每一款美食都有適合搭配的日本酒,美食配上美酒,就是最佳享受👍專業唎酒師因應我哋嘅喜好,揀咗以下幾款清酒配合我哋今日嘅食物,在這裏絕對可以品嚐美酒佳餚🍶Librom DaiDai $ 98福岡橙發酵果酒|酒精度底味道甘甜有氣泡|非常適合做前菜的酒品🍶長野みずお|水尾 $ 98金紋錦|ひやおろし原料米金紋錦 |精米步合50%半年熟成的秋酒版本|特有的濃鬱醇厚的風味以及精緻的微熟成感🍶 千葉|寒菊 |純米大吟釀 $ 98原料米山酒4號 |精米步合50%口感細軟帶微氣泡感|甘味和旨味平衡 果香濃郁🍶大阪|秋鹿 $ 98山廢純米|自營田山田錦原料米山田錦|精米歩合 70%米旨香氣|微微木調|米甘味道|口感順滑清澈杏仁朱古力類的甘澀感食物方面亦好多選擇,大部份亦係店員心水推介,前菜方面,最喜歡燒明明

🍶Librom DaiDai $ 98

山廢純米|自營田山田錦
原料米山田錦|精米歩合 70%
米旨香氣|微微木調|米甘味道|口感順滑清澈
杏仁朱古力類的甘澀感

食物方面亦好多選擇,大部份亦係店員心水推介,前菜方面,最喜歡燒明明子配青瓜,鹹香鹹香送酒一流,另外串燒和燒飯團都甚有水準,必食雞尾、雞皮和阿波美雞翼,超濃的雞味🫶

精美前菜|龍蝦沙律 $ 72
黑豚腩肉 $ 45 |雞皮餃子 $ 58
燒白飯魚干 $ 48 |日本小青椒 $ 38
明太子飯團 $ 48

• 燒明太子配青瓜
今次嚟到尖沙咀嘅Sake Bar🍶同樣地都係一間品嚐sake嘅小酒館😍地方雖小,但當大家聚集一齊嘅時候就會好有氣氛🥳如果對於選擇sake有困難的話,佢哋會有唎酒師註場🍶為你提供一切解答💬除咗介紹唔同嘅酒品之外,對於清酒嘅任何疑問佢哋都會盡量去答大家,而且仲幾詳細🫢當晚就飲咗5款,每一款嘅產地、甜度、米香,造酒都會有唔同😲唔試過真係唔知邊款最啱自己😆🪐 寫樂 純米吟釀 播州山田錦🪐 北島 タコブルー TACOBLUUUE 純米吟醸🪐 寒菊 True White 純米大吟釀🪐 仙禽 甲蟲(かぶとむし)🪐 MAGNI FIQUE 躍§🪐 山葵八爪魚🪐 燒白飯魚干因為呢個場合主要以酒為主,所以佢哋會有唔同嘅佐酒小食俾大家選擇😋咁我哋就揀咗兩樣比較輕盈啲嘅,因為之後仲打算食其他嘢🤭§🪐 燒鰻魚燒過嘅鰻魚會多一份香口感,加上鰻魚好厚肉,配埋佢嘅蒲燒汁,食起上嚟特別有質感👍🏼§🪐 吉列豚肉燒面頭炸到脆卜卜嘅豚肉扒帶來一點驚喜🤭炸粉唔算太厚,內裡肉質軟腍又唔乾身👍🏼配埋佢酸酸甜甜嘅醬汁食亦唔會好腬!§🪐 油揚豆腐所選用嘅豆腐係滑嘟嘟🤩要輕力夾,如果唔係好容易會整爛🤣醬汁唔需要太重味,咸咸哋襯托一下就夠
今次嚟到尖沙咀嘅Sake Bar🍶

🪐 寫樂 純米吟釀 播州山田錦
🪐 北島 タコブルー TACOBLUUUE 純米吟醸
🪐 寒菊 True White 純米大吟釀
🪐 仙禽 甲蟲(かぶとむし)
🪐 MAGNI FIQUE 躍
🪐 山葵八爪魚
🪐 燒白飯魚干

咁我哋就揀咗兩樣比較輕盈啲嘅,因為之後仲打算食其他嘢🤭

🪐 燒鰻魚

🪐 吉列豚肉燒

配埋佢酸酸甜甜嘅醬汁食亦唔會好腬!
🪐 油揚豆腐

所選用嘅豆腐係滑嘟嘟🤩要輕力夾,如果唔係好容易會整爛🤣
醬汁唔需要太重味,咸咸哋襯托一下就夠🤤
🪐 一夜干

燒一夜干係我個人比較鍾意食嘅一道菜式🐟可能因為係本身好鍾意食魚嘅關係🫢
調味唔需要特別多,因為咁樣先可以食到魚嘅鮮味😋如果怕太單調,輕輕加啲檸檬汁吊一吊味就夠👍🏼
🪐 雞皮
🪐 雞腎
🪐 雞胸軟骨
🪐 煙肉年糕卷
🪐 冬菇
🪐 燒飯團

除咗推薦菜式之外,呢度另一個主打就係串燒😋
串燒都係另一樣好啱送酒嘅食物🍶款式唔算特別多,不過都夠晒大家邊飲邊食🤪
我哋嗌咗幾款試吓,因為實在有太多嘢食,所以都唔敢亂嚟😆
水準又唔差喎,
專注係sake嘅發展同時都不忘食物嘅出品,值得一讚👍🏼
؄
🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2024-09-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
【不醉無歸—尖沙咀高質清酒炭火串燒】 喵🐱~尖沙咀新開咗間高質清酒炭火串燒餐廳酒吧,快啲tag你班千杯不醉嘅fd入嚟😆‼️餐廳以bar枱為主,駐場唎酒師會係入面為客人提供日本酒專業意見,佢地對日本酒都相當熟悉!亦好friendly好吹得!而食物相當高質兼有創意,睇得又食得😝🔶雞皮餃子 $58召喚雞皮+餃子控‼️平時好少見串燒店有雞皮餃子!以酥脆的雞皮為外皮,內餡是鮮嫩多汁的雞肉,搭配特製醬汁,口感獨特,香氣四溢!雞皮喜好者不妨一試😆🔷日本宮崎縣豬肉 $38使用來自日本宮崎縣的優質豬肉,肉質鮮嫩且味道醇厚。經過精心烤製,外焦內嫩,保留了豬肉的原汁原味,回味無窮🤤🤤。🔶黑豚腩肉 $45黑豚腩肉的油脂豐富,肉質柔嫩,展現了黑豚的獨特風味,經過燒烤後,香氣四溢,口感極佳🤤🔷大葱雞肉 $48結合鮮嫩的雞肉和新鮮的大葱,帶有清新的香氣。大葱的脆感與雞肉的柔軟亦形成絕佳對比,口感極佳👍🏻!🔶燒雞頸肉 $48肉質滑嫩,伴隨著獨特的煙燻香氣,香氣四溢💖我哋仲有叫到好多其他好吸引嘅串燒架~~🔷精美前菜 $38🔶牛油粟米 $38🔷芝士年糕 $38🔶厚焼牛舌 $68🔷豚肉年糕卷 $48🔶味醂魚乾 $88🔷藍の鄉
【不醉無歸—尖沙咀高質清酒炭火串燒】

🔶雞皮餃子 $58

🔷日本宮崎縣豬肉 $38

🔶黑豚腩肉 $45

🔷大葱雞肉 $48

🔶燒雞頸肉 $48
肉質滑嫩,伴隨著獨特的煙燻香氣,香氣四溢💖

我哋仲有叫到好多其他好吸引嘅串燒架~~

🔷精美前菜 $38
🔶牛油粟米 $38
🔷芝士年糕 $38
🔶厚焼牛舌 $68
🔷豚肉年糕卷 $48
🔶味醂魚乾 $88

🔷藍の鄉 純米 $80
純米酒以其豐富的米香和柔和的口感而聞名。這款酒使用高品質的水和米,經過精心的釀造過程,展現出平衡的酸度和甜度🍶。

🔶日高見 純米呤釀 天竺愛山 $98
純米呤釀酒使用了珍貴的天竺愛山米,具有獨特的味道和香氣,口感圓潤,帶有微微的果香和花香💐💖。

🔷WAKAZE YUZU SHU $108
融合了清酒和柚子風味的創新酒款,以清酒為基底,添加了新鮮的柚子果汁🍊,帶來清爽的酸味和果香,非常適合在炎熱的夏天飲用☀️。

📍:Sake Bar MURA (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路15號金巴利大廈B座地下D號舖
2024-09-13
  • 雞皮餃子
  • 日本宮崎縣豬肉
  • 黑豚腩肉
  • 大葱雞肉
  • 燒雞頸肉
2025-02-01 0 views
同好朋友好耐無兩個人girls’ talk,摸住酒杯底特別有feel🍸🥃同埋值得為你慶祝一下🥰不論你對清酒嘅認識有幾多,只要你喜歡飲,我都會推薦你黎呢度🙌🏻有駐場專業唎酒師,推介唔同種類嘅清酒,仲可以分享每款酒嘅背景同故事,好有趣~每個月會有唔同promotion活動,如果唔想自己揀嘅~可以參加佢地返星期四嘅sake flight~由佢地幫你揀😎今次我地就飲左🥃前鬼純米大吟釀無濾過生原酒精米步合度50%,入口清爽帶有微微米甜🥃伯樂星東条秋津山田錦純米大吟釀精米步合度29%,有香蕉、蜜瓜般微果香,入口順滑🥃雨降酒界先導師純米大吟釀精米步合度50%,帶有滑和米飯香同酸味🥃久未嚐酒嘅朋友仲飲左杯帶有果肉嘅桃味果酒🤭除左清酒,呢度嘅食物一樣出色!烤雞皮同炸雞軟骨一樣都係佐酒絕配~味醂魚干煙煙韌韌令人食唔停口,炸雞皮餃子外皮金黃酥脆,肉餡豐富多汁~大愛明太子燒飯團🤤我可以食兩個🤪柚子醋地雞,雞件帶有淡淡酸甜柚子香仲有燒汁牛小排 、燒芝士年糕、燒牛舌、唐揚豆腐⋯滿足💜
同好朋友好耐無兩個人girls’ talk,
摸住酒杯底特別有feel🍸🥃
同埋值得為你慶祝一下🥰

不論你對清酒嘅認識有幾多,
只要你喜歡飲,我都會推薦你黎呢度🙌🏻
有駐場專業唎酒師,推介唔同種類嘅清酒,
仲可以分享每款酒嘅背景同故事,好有趣~

今次我地就飲左
🥃前鬼純米大吟釀無濾過生原酒
精米步合度50%,入口清爽帶有微微米甜

🥃伯樂星東条秋津山田錦純米大吟釀
精米步合度29%,有香蕉、蜜瓜般微果香,入口順滑

🥃雨降酒界先導師純米大吟釀
精米步合度50%,帶有滑和米飯香同酸味

🥃久未嚐酒嘅朋友仲飲左杯帶有果肉嘅桃味果酒🤭

除左清酒,呢度嘅食物一樣出色!
烤雞皮同炸雞軟骨一樣都係佐酒絕配~
味醂魚干煙煙韌韌令人食唔停口,
炸雞皮餃子外皮金黃酥脆,肉餡豐富多汁~
大愛明太子燒飯團🤤我可以食兩個🤪
柚子醋地雞,雞件帶有淡淡酸甜柚子香

仲有燒汁牛小排 、燒芝士年糕、燒牛舌、唐揚豆腐⋯滿足💜
2025-01-16
2025-01-28 0 views
尖沙咀一向多野食,愛sake的朋友一定要試下sake酒吧!雖然係小店,坐係bar枱同老闆邊飲酒食野吹水勁好feel!裝修好有特色,連天花板的燈都係清酒樽!老闆人好好,又會俾到好多清酒專業意見,點完野食,會因應你的喜好幫我sake pairing!.多款日式料理,大部分都好送酒!飲酒必點鱈魚干,脆卜卜送酒一流😋燒牛肉沙律🥗口味清新,好鐘意燒飯團,外層焦香入面日本飯好軟熟,口感一流👍🏻仲有雞軟骨脆卜卜,雞皮餃子大大件雞皮夠哂脆口又煙韌!串燒款款吸引,大愛黑豚腩肉真係好厚身啖啖肉😋.老闆幫我揀左幾款清酒配搭食物,最鐘意長野水尾,夠哂dry口感清爽,有股啖啖的香氣,好夾串燒👍🏻最特別一定係有隻法國的sake,味道好funny,raspberry口味,飲落有d紅酒🍷東洋美人就較fruity,愛山 就好dry,米香好濃,款款郁好好飲😌.呢到定期仲會舉行不同食物及主題的清酒活動如sake tasting,真係好有誠意的sake酒吧,愛飲sake的朋友一定要來試下🍶

🍶Sake bar 就好似Sake library 雲集不同產縣、不同酒造好適米。最正係可以一晚試勻甘辛濃淡、薰爽醇熟,唔同風味既清酒! 呢晚黎到尖沙咀既Sake Bar MURA 🏮整晚氣氛好好,唎酒師會按你既口味喜好介紹啱你既清酒🍶以下都係唎酒師發辦,好啱飲,完全知客人想要咩口感,好滿意! 🍶風の森 露葉風65% Challenge Edition 2024 ($98)【使用米】露葉風帶微碳酸,汽泡口感,清新爽快。🍶雨降 酒界先導師 純米大吟釀 ($88)【使用米】晴美季節性既冬天濁酒,好有雪既意境,入口酸度柔和。🍶磯自慢 一滴入魂 純米大吟釀 ($198)【使用米】兵庫縣特A地區東條產特等新米山田錦入口酸甜平均,旨味餘韻悠長。 🍶天穩 土雲 生酛 純米吟釀 ($88)【使用米】改良雄町帶檸檬味,酸度較高,達6.0,配搭油香肉食很夾。 🍶ハッピー太郎 どぶろく 穂の恵み ($98)本身喜好吟釀等級清酒,但對呢枝好深刻。 作為濁酒,係完全感受到佢既米粒既texture。🍶水尾 香雪 熟成 特別純米生原酒 ($88)【使用米】金紋錦米味香甜,aftertaste 濃厚! 🍶ハッピー太郎
最正係可以一晚試勻甘辛濃淡、薰爽醇熟,
唔同風味既清酒!
呢晚黎到尖沙咀既Sake Bar MURA 🏮
整晚氣氛好好,
唎酒師會按你既口味喜好介紹啱你既清酒🍶
以下都係唎酒師發辦,好啱飲,完全知客人想要咩口感,好滿意!

🍶風の森 露葉風65%
Challenge Edition 2024 ($98)
【使用米】露葉風
帶微碳酸,汽泡口感,清新爽快。

🍶雨降 酒界先導師 純米大吟釀 ($88)
【使用米】晴美
季節性既冬天濁酒,好有雪既意境,入口酸度柔和。

🍶磯自慢 一滴入魂 純米大吟釀 ($198)
【使用米】兵庫縣特A地區東條產特等新米山田錦
入口酸甜平均,旨味餘韻悠長。

🍶天穩 土雲 生酛 純米吟釀 ($88)
【使用米】改良雄町
帶檸檬味,酸度較高,達6.0,配搭油香肉食很夾。

🍶ハッピー太郎 どぶろく 穂の恵み ($98)
本身喜好吟釀等級清酒,但對呢枝好深刻。
作為濁酒,係完全感受到佢既米粒既texture。

🍶水尾 香雪 熟成 特別純米生原酒 ($88)
【使用米】金紋錦
米味香甜,aftertaste 濃厚!

🍶ハッピー太郎 どぶろく 穂の恵み ($98)
本身喜好吟釀等級清酒,但對呢枝好深刻。
作為濁酒,係完全感受到佢既米粒既texture,
米甜好特別。

🍶くまんばちりんご(蘋果)
同其他果實酒唔同。
用清酒浸泡鮮果,無添加,好有天然感,
有好實在既果肉質感,香氣濃鬱。

── ✦── ✦ ── ✦ ── ✦ ──
佐酒小食串燒都出色:
燒明太子配青瓜 $108

芝士年糕 $38

唐揚豆腐 $68

飲酒不能少了燒鳥系列,燒得香口剛好,雞皮脆口!
熟成阿波尾雞翼$48
雞肝 $38
雞皮 $48

雞皮餃子 $58

鰹魚湯底做得好好👍🏻
蘿蔔淋透入味,加入港式元素,陳皮魚蛋都有。

呢排終於忙完所以諗住搵個地方嘆吓😊男朋友不嬲鍾意飲返2杯,見到尖沙咀有間清酒bar 「Sake Bar MURA 」感覺幾chill幾舒服,立即喺openrice book 定位❣️Btw好在有book位,估唔到呢度平日都咁熱鬧😁餐廳全bar枱位置好cozy,酒櫃同牆身都有大量不同種類嘅清酒可以選擇🍸而呢度最特別嘅係,bartender可以就住你鍾意嘅口味,或者你食緊嘅小食而推薦你唔同嘅清酒,我哋今晚全程由bartender發辦👍🏻我地2個前前後後飲咗6、7款清酒,想比下我比較鍾意岐阜嘅三千盛純米大吟釀,香味濃郁但飲落口味道好清爽😎其次就係長野十九,有隻刺蝟圖案喺樽身,味道偏甜,飲起嚟好舒服順口,應該女仔會比較鍾意呢個口味🥰小食方面,推介關東煮、酒盜芝士、雞尾串燒、清酒煮蜆同埋燒汁牛小排,慢慢食用嚟送酒認真一流!係呀,呢度唔止只有清酒㗎!我飲咗2杯清酒後想轉吓口味,我飲咗杯梅酒,最後又飲咗菠蘿酒,甜甜地好清新🍍呢度仲會定期舉行不同食物同主題嘅清酒活動,例如sake tasting等,希望下次有機會參加😁
呢排終於忙完所以諗住搵個地方嘆吓😊
男朋友不嬲鍾意飲返2杯,
見到尖沙咀有間清酒bar 「Sake Bar MURA 」
感覺幾chill幾舒服,
立即喺openrice book 定位❣️
Btw好在有book位,
估唔到呢度平日都咁熱鬧😁

餐廳全bar枱位置好cozy,
酒櫃同牆身都有大量不同種類嘅清酒可以選擇🍸
而呢度最特別嘅係,
bartender可以就住你鍾意嘅口味,
或者你食緊嘅小食而推薦你唔同嘅清酒,
我哋今晚全程由bartender發辦👍🏻

我地2個前前後後飲咗6、7款清酒,
想比下我比較鍾意岐阜嘅三千盛純米大吟釀,
香味濃郁但飲落口味道好清爽😎
其次就係長野十九,
有隻刺蝟圖案喺樽身,
味道偏甜,飲起嚟好舒服順口,
應該女仔會比較鍾意呢個口味🥰

小食方面,
推介關東煮、酒盜芝士、雞尾串燒、
清酒煮蜆同埋燒汁牛小排,
慢慢食用嚟送酒認真一流!

係呀,呢度唔止只有清酒㗎!
我飲咗2杯清酒後想轉吓口味,
我飲咗杯梅酒,
最後又飲咗菠蘿酒,甜甜地好清新🍍

呢度仲會定期舉行不同食物同主題嘅清酒活動,
例如sake tasting等,
希望下次有機會參加😁

串燒
清酒煮蜆
炸雞軟骨
2025-01-17 41 views
發覺自己最近愛上了sake bar即使你不懂那款清酒適合你在場唎酒師定能提供到關於日本酒最專業的意見除此之外,唎酒師還會耐心介紹每款酒的來源、產地和歷史sake bar是可每杯下單的所以你可用相約的價錢喝到多款清酒Sake bar還有提供了酒肴、串燒、炸物和沙律🥗要喝清酒🍶這類佐酒小食是必須的種類且非常多,絕對不用空腹喝清酒🫢店舖主要以酒瓶作裝飾 簡單得來顯得特別店主還會定期舉行不同食物及主題的清酒活動如sake tasting 大家有機會可一嘗🌟酒肴-味啉魚干,甜甜的又不會太乾-柚子醋地雞,柚子和醋調味,配上洋蔥🧅非常有口感,酸酸甜甜很開胃🌟串燒雞皮|牛舌|雞腎|黑豚腩肉|熟成阿波尾雞翼|最喜歡雞皮和牛舌,雞皮香脆,牛舌彈牙🌟炸物炸雞皮餃子-外皮香脆 每一口都能感受到肉汁的鮮美炸雞軟骨-香脆可口,外層金黃酥脆,內裡的軟骨彈牙有嚼勁唐揚豆腐-豆腐十分嫩滑🌟清酒-十四代非常標準的清酒,應該每個人都不能抗拒,沒有酒精味,味道不酸不乾,甜度適中難怪是清酒界之王-天穩齋香荒酸度高,對這清酒表示意外因後續味道竟像檸茶咸柑桔🍊喝完這杯清酒後覺得有點開胃呢🤣-雨降濁酒酸甜,酸度高,米味柔滑有點像sp

發覺自己最近愛上了sake bar
即使你不懂那款清酒適合你
在場唎酒師定能提供到
關於日本酒最專業的意見
除此之外,唎酒師還會耐心介紹
每款酒的來源、產地和歷史
sake bar是可每杯下單的
所以你可用相約的價錢喝到多款清酒

種類且非常多,絕對不用空腹喝清酒🫢
店舖主要以酒瓶作裝飾 簡單得來顯得特別
店主還會定期舉行不同食物及主題的
清酒活動如sake tasting 大家有機會可一嘗

🌟酒肴
-味啉魚干,甜甜的又不會太乾

🌟串燒
雞皮|牛舌|雞腎|黑豚腩肉|熟成阿波尾雞翼|
最喜歡雞皮和牛舌,雞皮香脆,牛舌彈牙

🌟炸物
炸雞皮餃子-外皮香脆 每一口都能感受到肉汁的鮮美
炸雞軟骨-香脆可口,外層金黃酥脆,內裡的軟骨彈牙有嚼勁
唐揚豆腐-豆腐十分嫩滑

🌟清酒

-十四代
難怪是清酒界之王

-天穩齋香荒
酸度高,對這清酒表示意外
因後續味道竟像檸茶咸柑桔🍊
喝完這杯清酒後覺得有點開胃呢🤣

-雨降濁酒
酸甜,酸度高,米味柔滑
有點像sparkling酒
挺易入口,女生都定必喜歡💕

-上手
低精米22% 果香,味道清爽

近期真係好中意飲清酒, 所以今晚又約埋朋友仔一齊去Sake Bar, 今次就揀左位於尖沙咀嘅Sake Bar MURA, 有註場唎酒師為客人挑選日本酒, 配上餐廳多款下酒菜, 氣氛超好, 真係飲到唔想走⭐燒明太子配青瓜車車近期超愛嘅下酒菜, 明太子半熟, 咸香惹味, 配上口感清新嘅青瓜片, 令人食指大開⭐螢光魷魚外層帶爽脆感, 味道帶點咸香, 佐酒一流⭐️炸雞軟骨炸至金黃酥脆, 脆卜卜最啱送酒⭐大葱蔥味濃郁, 爽脆可口⭐大葱雞腿肉爽脆嘅大蔥,配上燒至嫩滑多汁嘅雞腿肉, 好味到食唔停口⭐熟成阿波尾雞翼外層微脆可口, 咬落去好多汁, 燒得好好食⭐牛油粟米成件牛油粟米都可以直接食用, 牛油味香濃, 粟米香甜, 超好食⭐豚肉莞茜卷滿滿嘅莞茜被豚肉包裹住, 咬落去爽脆爆汁, 油香滿滿, 芫茜控必試⭐酒盜芝士酒盜芝士係車仔嘅另一款每次去居酒屋都必嗌嘅下酒小食, 鹹香惹味嘅酒盜配上軟滑芝士, 食起上嚟將兩者食材味道平衡得啱啱好⭐明太子茶漬飯食到咁上下當然要食返啲d笠笠嘅野食, 明太子茶漬飯入口好香明太子味, 食落鹹鹹香香加埋熱辣辣嘅湯汁, 係飲完酒之後最佳之選🍶鵠運用左白麴, 酵母同傳統飛良泉山廢釀造

⭐燒明太子配青瓜

⭐螢光魷魚
外層帶爽脆感, 味道帶點咸香, 佐酒一流

⭐️炸雞軟骨
炸至金黃酥脆, 脆卜卜最啱送酒

⭐大葱
蔥味濃郁, 爽脆可口
⭐大葱雞腿肉
爽脆嘅大蔥,配上燒至嫩滑多汁嘅雞腿肉, 好味到食唔停口
⭐熟成阿波尾雞翼
外層微脆可口, 咬落去好多汁, 燒得好好食
⭐牛油粟米

⭐豚肉莞茜卷

⭐酒盜芝士
⭐明太子茶漬飯

🍶鵠
運用左白麴, 酵母同傳統飛良泉山廢釀造(乳酸)組合而成, 入口果陣可以感受到一點點甜味, 之後酸度會係中段爆發, 最後尾韻圓潤溫和, 口感極具層次感
🍶仙禽酒造 HOPE!奇蹟混釀清酒
使用龜の尾、山田錦、雄町, 三種酒米混釀, 帶有三種酒米各自嘅香氣, 口感較乾身, 開胃一流, 清酒嘅酸味可以完美中和炸物嘅油膩感

🍶櫪木,仙禽
帶有白提子同梨嘅香氣, 味道酸爽清新

🍶岐阜三千盛
口感清爽偏dry, 香氣、旨味、收尾好乾淨嘅大吟釀

🍶兵庫播州一獻
屬於辛口嘅純米大吟釀香氣高雅, 米香味濃厚, 收尾俐落

🍶十四代
作為清酒界嘅愛馬仕, 採用山田錦製造嘅純米大吟釀, 口感輕快, 帶豐富果香, 好岩女士飲

🍶青森杜來
偏fruity , 少少偏甜, 口感俐落
🍶Tameshi oke試008
用左男鹿梨製作, 入口唔算好甜, 帶清新梨子香氣
🍶something happy
使用過無任何化肥及農藥嘅藍莓同大米釀造而成, 質感十分濃稠, 帶濃郁黑果香氣, 微微氣泡感配上清新酸度, 令人胃口大開

🍶鳳凰美田完熟桃酒
以清酒作為基底, 入口香甜濃郁, 仲有大量水蜜桃果肉, 超級滿足
2025-01-05 33 views
Sake Bar MURA 會定期舉行活動🗓️ 逄星期四Sake Flight 唎酒師會透過與食客溝通交流和因應其點餐口味取向而精選每人4杯日本酒🍶💁🏻‍♀️ 探店後記:是晚所見,店內有2位唎酒師。唎酒師會不時分享每款日本酒相關專業意見和品牌背景,小店整體感覺cozy😌J對日本酒認識尚淺,吸收到相關資訊又初嚐「而今」和長期熟成古酒,是很好的experience🍶🥢 前菜 (小龍蝦蟹籽沙律) $38 / 人🍶 Sake Flight $356 / 8杯1) 三千盛Kiritto 45 大吟醸酒2)豊能梅 純米吟醸酒 吟の夢3)杜來 吟烏帽子 純米大吟醸4) 芳扇 その他の醸造酒唎酒師建議次序1)播州一献 超辛 純米大吟醸2)戦勝政宗 特別純米3) 一白水成 純米吟醸4) 鄉宝 純米吟醸 別誂 磨き四割五分唎酒師建議次序🍶 而今 純米吟釀 愛山 火入 $198 / 杯🍶 ダルマ正宗 長期熟成古酒 令和7年 巳年ブレンド $108 / 杯🥢 螢光魷魚 $48🥢 鱈魚乾 $48🥢 秋葵八爪魚 $78🥢 厚燒牛舌 $68🥢 大蔥雞腿肉 $48🥢 雞胸軟骨 $48🥢 吉列三元豚 $68🥢 牛肉大根煮
Sake Bar MURA 會定期舉行活動

🗓️ 逄星期四Sake Flight

💁🏻‍♀️ 探店後記:
是晚所見,店內有2位唎酒師。

🥢 前菜 (小龍蝦蟹籽沙律) $38 / 人

🥢 雞胸軟骨 $48

🥢 吉列三元豚 $68

🥢 牛肉大根煮 $98

_______________

Sake Bar MURA (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路15號金巴利大廈B座地下D號舖

_______________
2024-12-17 95 views
Sake Bar Mura提供多款🍶日本清酒、果酒及燒酎等,店內嘅唎酒師會因應客人口味,推薦唔同嘅日本酒,再加埋佐酒小食,真係夠晒chill☺️🌟豐能梅純米吟釀呤之夢🍶呢款清酒由高知縣所出產,味道平衡,香氣濃郁,與各種日式料理搭配🌟榮光富士🍶榮光富士的口感輕盈,帶有淡淡的果香,是非常適合佐餐的清酒🥰🌟純米大吟釀泉姬柚子🥃呢款清酒帶有清新嘅柚子香氣,果香同甜品比較出,非常易入口,特別適合女性🥰🌟牛肉大根煮🥩🌟親子地雞煮🐔🌟唐揚雞軟骨🐔🌟雞皮餃子🥟🌟牛小排🥩🌟大葱雞肉🐔🌟熟成阿波尾雞翼🍗🌟黑豚腩肉🐷雖然餐廳主打日本酒,但估唔到佐酒嘅小食同樣出色😳全部都即叫即製,隨便點一款都好味😋個人特別中意油香滿滿嘅黑豚腩肉🐷、口感嫩滑嘅牛小排同金黃香脆嘅雞軟骨😍

🌟豐能梅純米吟釀呤之夢🍶

🌟榮光富士🍶
榮光富士的口感輕盈,帶有淡淡的果香,是非常適合佐餐的清酒🥰

🌟純米大吟釀泉姬柚子🥃

🌟牛小排🥩
🌟大葱雞肉🐔
🌟熟成阿波尾雞翼🍗
🌟黑豚腩肉🐷
🔸牛蒡漬、大葱雞肉、炸薯條|$48🔸燒明太子配青瓜|$108🔸黑豚腩肉|$45🔸腸仔拼盤|$68🔸關東煮|$98🔸明太子飯團|$96近排番工愈嚟愈chur+大壓力,小女子表示需要成人年果汁aka酒精放鬆下身心,咁啱出尖沙咀做野就地解散,就約fd子係附近物色酒吧,勢估唔到搵到sake bar chu chu 嘅姊妹店 sake bar mura ,相比之下佢更似清酒酒吧,以品嚐多元、創新酒款為主,而🎏Sake Bar CHU CHU就似居酒屋,清酒+小食並重話明要飲酒作樂,當然要試夠唔同款清酒好好品嚐,唎酒師超專業,除咗提供日本酒專業意見仲會詳細介紹每款酒嘅特色,呢到嘅清酒以杯計,嚟個半freeflow清酒放題都幾Happy~🎐宝船浪の音純米吟釀玲瓏🎐江戶開城純米吟釀山田錦🎐仙禽 X UNITED ARROWS の 「楓葉」🎐Jr. の備前雄町30 純米大吟釀🎐飛良泉飛轉鵠山廃純米吟釀🎐芳扇新高梨TASUKI🎐鳳凰美田ゆず酒🎐鳳凰美田桃🎐自然鄉CUVEE 18雖然小女子偏好甜嘅酒,但都愛上咗偏Fruity嘅柚子酒,柚子爽口嘅酸香好清新,加上清酒獨有嘅香醇,入口好芳醇沈穩,如果唔係想試多幾
🔸牛蒡漬、大葱雞肉、炸薯條|$48
🔸燒明太子配青瓜|$108
🔸黑豚腩肉|$45
🔸腸仔拼盤|$68
🔸關東煮|$98
🔸明太子飯團|$96

🎐宝船浪の音純米吟釀玲瓏
🎐江戶開城純米吟釀山田錦
🎐仙禽 X UNITED ARROWS の 「楓葉」
🎐Jr. の備前雄町30 純米大吟釀
🎐飛良泉飛轉鵠山廃純米吟釀
🎐芳扇新高梨TASUKI
🎐鳳凰美田ゆず酒
🎐鳳凰美田桃
🎐自然鄉CUVEE 18

雖然小女子偏好甜嘅酒,但都愛上咗偏Fruity嘅柚子酒,柚子爽口嘅酸香好清新,加上清酒獨有嘅香醇,入口好芳醇沈穩,如果唔係想試多幾款酒真係想無限encore🤣

🎐芳扇新高梨TASUKI好特別地用梨肉做發酵,顏色好似白色嘅糯米酒,食落係充斥住酒精味嘅梨肉精華,好鬼馬特別

除咗海量特色酒款,小店嘅食物都唔少,特別鍾意炸薯條,超大份、外脆內軟佐酒一流;其次推薦腸仔拼盤,皮薄肉爆汁超juicy,咸食配酒果然係成年人單純簡單嘅快樂🌈另外一啲日式居酒屋經典小食都好高質,嚟小酌幾杯都真係幾唔錯(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

2024-12-10 152 views
近排香港真係新興咗好Sake嘅tasting嘅酒吧!呢間位於尖沙咀就係其中一。不過我同朋友就好鍾意放工嚟呢度打躉,呢度嘅喇酒師真係非常專業,除咗精選左好多日本酒佳作同提供好多日式酒肴同串燒助我哋飲Sake🍶仲會提供好多日本酒專業意見俾我哋知道,真係一路高質素Sake、 一路食嘢又可以一路長知識,真係超正!我哋今晚叫咗燒飯團、燒油甘魚鮫、鱈魚干、大蔥雞腿肉、黑豚腩肉、炸雞軟骨、同關東煮。一路飲一路食,真係唔覺唔覺時間就過得好快!喇酒師臨走嘅時候仲同我哋講,呢度定期舉行不同食物及主題的清酒活動,例如sake tasting🍶叫我哋留意社交平台嘅消息,等我哋都實,下次都要嚟參加先吓先!😃

一路飲一路食,真係唔覺唔覺時間就過得好快!
2024-12-09
$900 (Dinner)