2023-09-08
早排去完北海道,一直對當地特色美食成吉思汗烤肉念念不忘🥹用上獨特造型鑄鐵鍋,將一塊又一塊羊肉燒烤,諗起即垂涎三尺🤤近期銅鑼灣有間新店「羊蹄山」正正主打成吉思汗烤肉,梗係立即訂枱一試😍.餐廳位於駱克駅大廈,地鐵站一出就到達😌每張枱都設有鑄鐵鍋及獨立抽風系統,所以入到去都冇乜味🌀如果人多餐廳仲有獨立廂房,聚餐都唔錯🤓.🍴洋蔥沙律一點完餐店員就立即奉上前菜沙律,日本淡路島洋蔥沙律🥗洋蔥一向俾人感覺都會有少少辛辣攻鼻,但呢個沙律完全冇呢種感覺,反之好突出到洋蔥嘅香甜🧅伴以柚子醋,非常開胃😋.🍴靜岡糖心蕃茄💰$78鮮紅蕃茄爽脆香甜,比一般蕃茄更香更甜🍅配以柚子啫喱清新配搭,胃口大增😝.🍴羊蹄山羊肉湯💰$118推介菜式💕湯頭清澈香甜,可能因為加咗白蘿蔔熬製,蘿蔔香甜滲滿湯中,當中亦有羊肉片但一啲都唔羶😙飲完成個人暖笠笠,好幸福🥰.食完前菜,終於到咗精華烤肉部份😍店員過程中好主動幫忙,一嚟已經幫忙開爐並將洋蔥放滿鍋旁,解釋烤肉過後嘅精華會流落鍋旁令洋蔥吸收🧅令人期待🤩.🍴羊頸柳💰$158先食相對淡味啲嘅羊頸柳,口感軟嫩,伴隨淡淡羊肉香🤤蘸埋特製醬汁,鍾意辣嘅可以加少少辣椒粉,更突出羊肉鮮香👍🏻.🍴特
🍴洋蔥沙律
🍴羊頸柳
💰$158
🍴特上羊西冷
💰$248
再嚟就到濃味啲嘅羊西冷❣️呢個真係不得了,有少少驚訝估唔到羊肉可以軟嫩到咁😳確實肉味對比羊頸柳更濃郁,油香四溢,令人一吃愛上😚
食到咁上下,洋蔥都可以食得🤓吸收晒羊肉精華嘅洋蔥,除咗本身嘅香甜味外,更伴隨一股獨特嘅羊肉香,平時真係冇乜機會食到非常特別😍
🍴和牛漢堡扒
💰$228
除咗羊肉,餐廳都有其他肉類選擇😌漢堡扒燒好後,加入蛋黃、醬汁,青蔥及白飯,變成一個漢堡飯🍚蛋汁流滿整個漢堡扒,加上漢堡扒和牛油香,撈飯一流🤪
🍴羊蹄山羊肉咖喱飯
💰$168
濃郁咖喱內裏充滿羊肉絲,加埋白飯撈勻真係啖啖羊肉🤤食得辣嘅,仲可以嘗試加少少魔鬼辣椒粉🌶️雖然真係幾辣,但加入後好突出到羊肉嘅鮮味,另一番享受😚