Restaurant: Hotspot
Terms & Details:
秋風起,除咗好想食煲仔飯之外,都好想每個星期都打邊爐,無論係四川麻辣、定係台式鴨血、港式嘅沙嗲牛湯底我都鍾意,今次介紹既呢間係上年逆市開張既火鍋,隨左佢既裝修非常打卡,佢既多款火鍋湯底同野食選擇都係非常之吸引。火鍋隨意門係一間上年喺銅鑼灣開業嘅新派火鍋店,餐廳會叫隨意門,係因為可以帶大家去唔同地方,以四國為主題,分左日本、法國、土耳其同中國既主題餐區,唔單止裝修,湯底都符合呢四個國家,好似有北海道3.6牛乳櫻花湯鍋、味道香濃既土耳其香草羊肉鍋、女士們至愛既花膠雞湯鍋、海鮮迷必點既特色卜卜蜆湯鍋、法式芝士龍蝦鍋、鴨血麻辣湯鍋、白胡椒蟹湯鍋、冬瓜瑤柱脯湯鍋等,多達12款選擇,款款特色吸引。火鍋配料都有過百款,好似刺身、雞、 鵝、海鮮、牛肉、手打丸、肥牛、餃子等,牛肉方面最為吸引,四國風情牛肉拼盤可以一口氣試盡 A4和牛、M8澳洲和牛、本地手切牛頸脊同土耳其香草牛肉。隨左牛肉、海鮮都係每日新鮮入貨,用水缸養著,夠生猛,特盛海鮮拼盤有齊大扇貝、海蝦、桶蠔、鮮鮑魚、大青口、蟶子皇等多款海鮮,火鍋迷必定會鍾意。手打丸及格同餃子都係一大亮點,全部都係自家製,款式又多又新穎,好似手打菠菜豬肉丸、有南瓜

手打丸及格同餃子都係一大亮點,全部都係自家製,款式又多又新穎,好似手打菠菜豬肉丸、有南瓜鹹蛋黃流心既黃金流心鮮蝦丸。而餃子每日人手包製,和牛芝士一口餃用上了油香十足既A4和牛、黑松露蟹肉餃用上香濃既黑松露醬、鮮甜蟹肉同豬肉炮製。餃子同手打丸都設有拼盤,可以一次過試盡5款皇牌口味。

入到門口已經見到有個打卡位,

餐廳分咗四個區域,分別係有櫻花背景嘅和風、常見嘅中國古代屏風、有巴黎鐵塔嘅宮廷風、同我揀咗既土耳其風。

可以見到背景係熱氣球升空既牆紙,連吊燈、花磚、火鍋爐、餐具、紙巾盒、牙簽筒等都係土耳其風,吊燈係馬賽克燈,設計好花心思,充滿格調。

地方算寬敞,環境舒適,土耳其風區域大約有12張四人枱,櫈後邊都有枕頭,坐得幾舒服。
🥣 醬介 💰25每位 (👅: 7.5/10)
醬介
未點野食之前就會送上九宮格盤既醬油加小食,醬油方面有乾蒜、芫荽、蔥、辣椒、蒜蓉、芝麻、自家製薑蔥油等。而小食有麻辣木耳同手拍青瓜。

小食咬落幾爽口,作為前菜幾開胃,個人最鍾意青瓜,因為比起木耳佢食落真係有少少辣。
🥘 花膠雞湯鍋 💰298(👅: 9/10)
湯底方面係隨意門招牌既花膠雞湯鍋,每日新鮮熬製,用上大量三黃雞,三黃係指羽毛黃、腳黃、嘴黃,皮脆肉軟、脂肪豐滿。餐廳先將原隻雞起骨,再用慢火將雞骨煎香,再加上雞肉熬製而成,加上大量骨膠原既花膠,真係一邊打邊爐一邊美顏。

雞件同花膠係分開上,店員會即場剪開花膠,再擺落入湯底煲,非常貼心,會建議你飲咗湯同食咗花膠先。

花膠雞湯鍋
花膠雞鍋湯底呈乳白色,飲落鮮甜,味道非常濃郁,比較黏口,但唔會油,係真正既雞味而唔係味精,質地帶膠質,非常滋潤,未食野已經飲左兩碗湯,呢個花膠雞湯算係我咁多次打邊爐最好飲既一個,真係由頭飲到落尾,呢個天氣飲非常暖胃。

花膠夠大塊,可以用花膠扒黎形容,數量都有六至七塊,非常足料,花膠咬落軟腍,滿滿骨膠原。

飲湯飲到差唔多同食咗一啲花膠之後,店員就會加番啲雞湯落去,之後就可以擺啲雞落去煮,但我係加咗雞湯之後飲覺得冇之前咁好飲,可能係因為少咗花膠嘅膠質,加嘅湯係雞拖而唔係花膠雞湯,但個湯依然係好飲,飲完唔會話覺得口乾。

雞件份量都好多,有半隻雞,上枱時已經係半熟嘅狀態,唔洗淥太耐就已經食得,雞件咬落夠嫰滑,食落無雪藏味,唔會太肥,以花膠雞湯來講啲雞算幾好食

淨係食雞同花膠都已經飽咗一半,雖然價錢唔平,不過計埋份量同質數都算係值得。
1️⃣ 手切本地牛頸脊 細 💰268(👅: 7.5/10)
手切本地牛頸脊
呢度既牛頸脊係每日係本地牛肉檔取貨,包保新鮮,人手切片。

牛脂睇落分佈平均,唔會過瘦,賣相非常之靚,色澤紅潤,輕輕淥一淥就食得。牛頸脊厚薄一致,入口正常程度嫩滑,帶有嚼勁,肉味就唔算重,因為牛頸脊係牛活動最多嘅部位,所以冇咩脂肪,主要係食個口感,呢個牛可能比較適合麻辣或者其他湯底,如果係雞湯可能會比濃郁嘅雞味蓋過。
2️⃣ 黃金雙併 💰98(👅: 8/10)
黃金雙併
黃金雙拼即係鹹蛋黃嘅炸魚皮同響鈴,呢個組合非常邪惡,兩樣都係即叫即炸,賣相比起其他打卡食物比較平實。

響鈴好香,上面嘅鹹蛋黃幾多,厚度十足,係自己新鮮炸而唔係來貨,淥完之後鹹蛋黃好似半熔嘅狀態,唔係乾身個種,咬落非常鬆化,即使淥完鹹蛋黃味道都係好出,

而炸魚皮比較厚身,咬落已經好香脆,鹹蛋黃味道令到佢更加豐富,唔使碌好耐已經好好食,加上油香同鹹香味,絕對係重口味之選,個人覺得炸魚皮比響鈴更好食,因為非常之脆而且味道重啲,略嫌份量小左啲,大約得三條響鈴同五塊炸魚皮。
🥤 竹蔗茅根 💰68(👅: 7.5/10)
竹蔗茅根
呢度連竹蔗茅根都係可以俾人影相,用一個好似地球儀嘅器皿裝住,完全係符合呢度主題,可以好似扭開水喉咁扭開開關口斟黎飲,呢個地球儀睇落好似好細,但其實可以斟到大約七杯,可以由頭飲到尾。

竹蔗茅根飲落竹蔗味正常,甜度適中,打邊爐飲依個就啱晒,可以下火清熱,幾抵飲,略嫌唔係冰凍而係常溫。
🌟 食物來講呢度嘅餸算中到中上,比起食物我覺得呢度主打嘅花膠雞湯底更加有驚喜,令到我由頭飲到落尾,花膠同雞都好食,因為好夠味所以嘢食都唔使點豉油,配料方面有好多選擇,亦都有唔同嘅組合可以一次過試,不過我覺得唔適合點一啲本身味道好重嘅嘢食,因為可能同雞湯唔夾或者會比雞湯搶咗個味道,反而應該好適合點好似粉絲、豆腐依啲索湯嘅餸。

環境同佈置方面好適合打卡影相,嘢食嘅擺盤都非常誇張,座位算坐得舒服。

見到網上有九點三之後七折嘅優惠,如果有呢個優惠,淨係叫花膠雞湯再加一啲菜或者粉絲會非常抵食。
👅味道: 8/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $400pp (服務費: 10%)
$400 (Dinner)
花膠雞湯鍋
黃金雙併