2014-04-20
我還記得幼稚園時媽媽經常帶我食好到底.移民後每次返嚟度假亦會一定幫襯."眼鏡哥哥"已經是爺爺了.剛剛同媽媽食完返嚟-極為失望.我媽媽還比我更失望.好明顯好到底換了接班人.以前個90幾歲收錢婆婆不見了.而家應該係班孫子掌舵,但搞到不倫不類.真的有可能係一個example of 富不過三代.質素真係差了好多,好多.以前個湯底好濃郁,真材實料,但而家淡而無味亦變了味精湯.唔駛講以前,上年還OK.為現代化,落單而家用tablet.但係落單時間仲耐咗,因為d阿姐一係唔識用,一係就將啲茶撥左落部機到,etc. 當個裝修+ambience 還是懷舊時,用tablet出單真係搞壞氣氛.今年加幅前所未有地大.過年前雲吞麵還是$20.而家一碗係$25.為了貼近market price就加+25%, 但分別係個舖位係自己物業所以應該比其他食肆已經少了很多壓力. 加底要+$5. 未過年前係+$3 (增幅 +66%).種種嘅改變反應到背後management嘅principle.以前嘅priority係擺係質素,街坊,但而家好明顯係profit,profit,profit.很可惜,呢個係個slippery sl
種種嘅改變反應到背後management嘅principle.以前嘅priority係擺係質素,街坊,但而家好明顯係profit,profit,profit.很可惜,呢個係個slippery slope.
啱啱SARS後,我爸爸媽媽返黎時特登幫襯多幾次為了表示支持.但現在沒有意思了.