12月的幸福寶寶又被請客了~今日朋友帶咗我嚟呢間意法fine dining嘅餐廳,叫✨E Molto Buono ~ 真係冇諗過~ 係滿滿嘅surprise ☺️ 每一道菜都咁精緻好味!呢度晚餐係包咗6道菜Deluxe Set~我哋每人都揀咗唔同款式,咁就可以share試多啲啦~ 正式上菜之前先送上麵包籃~ 好香呀!3款麵包分別係意式包、芝麻竹炭包同芝士脆片~ 再配上經典油醋、辣肉腸南瓜同茄子醬~ 😋 全部都好好味呀!🔹Starter🔸 Spanish Carabinero Tartare 西班牙紅蝦他他賣相真係好靚😍頂層有三文魚籽、透明薄片啫喱用白酒製成,🦐中層係紅蝦蝦膠,底層係🍎蘋果加西芹及Wasabi蛋黃醬mix成的沙律~ 配上有子🍊柑桔醋製成嘅泡沫~ 層次豐富、清新好味!🔸 Pan Fried Hokkaido Scallop Black Truffle Mousse with Green Apple Quinoa Crab Meat Salad 煎北海道刺身帶子,黑松露蛋黃慕絲配青蘋果藜麥蟹肉沙律以大玻璃碗盛載,內裏以魚籽醬罐裝著整道菜~ 賣相又係滿分💯! 沙律清新開胃~
12月的幸福寶寶又被請客了~

呢度晚餐係包咗6道菜Deluxe Set~
我哋每人都揀咗唔同款式,咁就可以share試多啲啦~
蘋果汁、紅酒

麵包籃

🔹Starter
層次豐富、清新好味!
西班牙紅蝦他他,  煎北海道刺身帶子,黑松露蛋黃慕絲配青蘋果藜麥蟹肉沙律

以大玻璃碗盛載,內裏以魚籽醬罐裝著整道菜~ 賣相又係滿分💯! 沙律清新開胃~ 帶子煎得啱啱好又夠大隻~
黑松露蛋黃mousse濃厚細滑~ 😄好味呀~

🔹Soup
🔸Lobster Bisque 法式龍蝦湯
朋友對呢個龍蝦湯讚不絕口!👍🏻 蝦味非常濃郁又Creamy~
Lobster Bisque 法式龍蝦湯,  Minestrone 意大利雜菜湯

🔸Minestrone 意大利雜菜湯
我就清清地揀咗雜菜湯~
其實佢都非常足料㗎!好似有洋蔥🧅、西葫蘆、紅腰豆、白腰豆、甘筍等~ 🙂清甜又健康~

🔹Entree
🔸Deep Fried Escargot Ball 香脆蝸牛薯蓉球
平時食法國蝸牛就食得多~ 🫣冇諗過大廚竟然將蝸牛拆殼加上薯蓉、煙肉、巴馬臣芝士製成一個大波波再炸~ 🤭波波入邊起碼有五六粒蝸牛肉~ 配上咖喱汁青椒醬,
夠特別又惹味呀!

🔸Pan Fried Foie Gras 香煎鵝肝
🤤大大件肥厚鵝肝,
入口即溶、甘香味美!配以Port酒漬的車厘子🍒及意大利香醋醬汁~ 好正呀~~ 🤭
Pan Fried Foie Gras 香煎鵝肝

🔹Guava Sorbet 番石榴雪葩
呢個雪葩係比客人清一清口腔,迎接之後既主菜~ 酸酸甜甜好fresh~
Guava Sorbet 番石榴雪葩

🔹Main Course
🔸 Grilled M9 Australian Wagyu Beef 澳洲M9和牛肉眼扒
牛扒肉質鮮嫩夠晒腍,
加上油脂甘香、味道濃郁~ 加紅酒汁一齊入口都好好味! 🫶🏻至於配角自家製紫薯蓉我都真心欣賞!

🔸 Pan Fried Chilean Seabass 香煎智利海鱸魚
魚肉細滑、肉質柔軟帶豐富的奶油香味~ 平時我唔食魚皮,
但呢個煎得鬆脆啱啱好、加上零腥味~ 😚好想食多件呢!底層嘅配菜也不錯~

🔹Petit four
享受完主菜終於到女生至愛的dessert time!! 靚女侍應首先送上🌹熱玫瑰花茶~ Petit four包括莓味Macaron、蝴蝶酥、榛子同檸檬🍋朱古力~ 😙全部都好好味!
🌹熱玫瑰花茶~ Petit four

🔹Dessert of the day
輪到正式甜品~~ 又係好味到你想食多2件呀😂

🔸士多啤梨🍓吉士拿破侖
酥皮做得好靚~ 超鬆脆口感!
士多啤梨同吉士甜酸比例做得好好~
士多啤梨🍓吉士拿破侖

🔸Opera Cake & Hazelnut Mousse
朱古力味濃,口感豐富細膩,
Hazelnut Mousse有金莎feel 😚又係好鍾意!
Opera Cake & Hazelnut Mousse

老實講~ 呢度真心要大推! 呢個價錢嚟講、佢嘅嘢食高質超水準! 🤭仲有侍應靚女又有禮貌~ 🥴我係女仔都覺得賞心悅目呀~ 哈哈!

2023-11-20
$1000 (Dinner)
蘋果汁、紅酒
Opera Cake & Hazelnut Mousse
  • Lobster Bisque 法式龍蝦湯
  • Minestrone 意大利雜菜湯
  • 西班牙紅蝦他他
  • 煎北海道刺身帶子,黑松露蛋黃慕絲配青蘋果藜麥蟹肉沙律