今晚想同屋企人食好啲,Book左尖沙咀呢間評價都幾唔錯的Omakase😛一入到去好明顯感受到,個人由放完工個人好崩緊的狀態,到好放鬆、慢落黎享受的感覺😌。餐廳除左用日式木系竹林裝潢外,兩位廚師都好Nice, 有傾有笑。我地嗌左<神石> $1680 Set, 有成21款食物🤩超級豐富啊:🌟前菜三味🌟:和藏豆腐🩷絹豆腐口感綿密,豆味較淡,襯托出海膽的鮮味蛋黃醬瀨尿蝦🩷調製過個醬,酸酸味,同瀨尿蝦非常夾炸沙甸魚BB🩷師傅話原來呢度有超過200條魚BB😱炸漿開得好好,好特別又好食🌟薄切刺身🌟:地金目鯛🩷金目鯛中的頂級的🤩刺身薄切,晶瑩剔透。配搭柚子胡椒&山葵,胡椒味好出,脂肪豐厚,油份香🌟三款刺身🌟:鰹魚🩷鰹魚經過事前煙燻處理,捲起連嫩薑蔥芽食,perfect match! 和歌山燒大刀魚🩷禮物盒造型別出心裁,大刀魚燒到逼晒啲油脂出黎,魚身非常滑溜;魚油底下仲有微微醃整過的青瓜,十級好食😍赤目張:呢款魚原來係九州比較稀有既名貴魚類。魚味特別濃郁,口感彈牙。放在清甜的昆布湯羹上面,更加突出主角的爽甜🌟冷鉢🌟:係餐廳最Signature的款式——Caviar毛蟹燒賣。師傳想係高級食

🌟前菜三味🌟:

和藏豆腐🩷絹豆腐口感綿密,豆味較淡,襯托出海膽的鮮味
蛋黃醬瀨尿蝦🩷調製過個醬,酸酸味,同瀨尿蝦非常夾

🌟薄切刺身🌟:

🌟三款刺身🌟:

和歌山燒大刀魚

🌟冷鉢🌟:

係餐廳最Signature的款式——Caviar毛蟹燒賣。師傳想係高級食材入面加入港式元素。以高檔的俄羅斯魚子醬加入蟹肉做成的燒賣,滿口新鮮蟹肉,好滋味啊🤭

🌟燒物🌟:
燒鱈魚乾

燒鱈魚乾🩷只能話,係食過最脆同最鮮味的鱈魚乾🤭

🌟7款壽司&揚物🌟:

師傳好有心咁編排過啲主角的出場次序😋由軟淡味的白身魚開始,到中段磯燒帶子高潮位,最後以海膽壽司滿足完場😍令每款壽司都好有記憶點~

✨長崎縣魷魚🩷以竹碳鹽、青檸調味,好清新,滿滿的膠質

✨伊左目鯛魚🩷白玉魚肉味較清,同時帶點爽脆口感。油分唔多,鮮甜突出

✨富山灣赤貝🩷好大隻同爽甜😃非常滿意

✨石垣鯛🩷呢款魚有「夢幻之魚」之稱,肉質細膩,油脂豐富,胡椒更加帶出左鮮魚味,濃郁

北海道燒帶子

⭐北海道燒帶子🩷師傳做法非常有層次😍大讚!帶子燒到半生熟,加入海苔碎。炸醬增加口感。最後仲要再燒熱塊海荅包住食,驚艷到一個點❤️!!!

✨大拖羅🩷肥美粉嫩的大拖羅加上海鹽輕輕調味。望落已經好肥美,顏色紅潤,油脂分佈均勻。入口即融,油脂香味濃郁包住成舊飯😋好味

✨北海道鯖魚🩷以芽蔥同薑蓉提升鮮味,肉身肥美之外,仲有淡淡回甘
北海道白海膽

✨北海道白海膽🩷極度Creamy,味道清雅鮮甜。口感好實在,水分較高,令到口感非常嫩滑啊🫶🏻Oishi!!!

🌟追加🌟:
Wasabi漬淮山&柚子蘿蔔

🩷師傳仲請我地食佢啲熟客大推的Wasabi漬淮山&柚子蘿蔔,又真係好Fresh好入味,冇介紹錯啊🥳🥳另一味燒魷魚都炸得好香脆,原來醃得好有心機好入味😂點解咁簡單既野都可以整得咁好既?真係師傅功架所在👍🏻

🌟湯物🌟:赤味噌湯

🌟甜品🌟:和歌山提子啫喱

最後以2款冷熱交融的小品作結。今晚成個體驗無論視覺、味覺同感覺都非常完美,多謝師傳俾左我地一個咁極致難忘的豐富美味體驗😇!
2023-07-06
$1848 (Dinner)
和歌山燒大刀魚
燒鱈魚乾