2021-07-07 385 views
今晚近近地在屋企附近食晚餐,試了一間以丼飯和日式料理定食等為主題的日式餐廳<夢の丼>。首先我們是被餐廳的門面吸引,好闊好大,以木材為主題的設計,感覺高尚。走進餐廳,內裏同樣感覺舒適,距離同空間感好充足。餐廳裝修格局以深色木系為主,帶有淡淡日系氣氛,而身旁的食客亦覺高質,感覺寫意休閒。細看餐牌後,我們還是挑選了餐廳比較出色的魚生飯。魚生丼會附上沙律及湯,先來沙律及麵豉湯,沙律菜份量不少,入口非常新鮮爽甜,麵豉湯夠熱,而且味道不會過鹹。<蟹黃醬燒蟹膏豆腐>這道前菜看起來相當精緻,但吃下去實在一點也不簡單,日式豆腐用上了蟹黃醬來輕煎,味道帶點兒鹹香,豆腐本質豆味濃郁,入口非常細滑。<塔斯曼尼亞生蠔>塔斯曼尼亞生蠔每一隻都脹卜卜,非常飽滿,極為新鮮,入口充滿鮮甜味道,可以用完美來形容。<深海池魚>深海池魚肉質既滑而實在,切得厚度剛剛好,鮮甜味道同樣突出。<柔煮鮑魚>輕煮過的鮑魚好大隻,肉質夠嫩夠腍身,由於鮑魚本身已經相當新鮮,所以根本不需要作什麼特別的調味去處理,簡簡單單地配上廚師特別主理的鮑魚肝醬,反而讓鮑魚本身

<蟹黃醬燒蟹膏豆腐>
蟹皇醬燒蟹膏豆腐

<塔斯曼尼亞生蠔>
<深海池魚>
深海池魚肉質既滑而實在,切得厚度剛剛好,鮮甜味道同樣突出。
塔斯曼尼亞生蠔/深海池魚

<柔煮鮑魚>
輕煮過的鮑魚好大隻,肉質夠嫩夠腍身,由於鮑魚本身已經相當新鮮,所以根本不需要作什麼特別的調味去處理,簡簡單單地配上廚師特別主理的鮑魚肝醬,反而讓鮑魚本身的鮮甜味道更為突出,非常好食。
柔煮鮑魚

<花錦魚生丼>
刺身材料:三文魚、三文魚子、白身魚、赤蝦、左口魚邊、金蟹子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、甜蛋、玉子漬、蟹肉、蜆肉
花錦魚生丼其實就是什錦魚生飯,用上多種刺身材料,刺身魚生種類非常多,而且份量好足,每一啖入口嘅赤醋飯,都食到有唔同種類嘅鮮甜魚生刺身,由於餐廳本身已經用上赤醋飯,所以就算唔加醬油來吃,刺身同飯所混和出來嘅鮮甜味都已經好足夠,非常高質。
花錦魚生丼

<夢の丼>
刺身材料:三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、左口魚邊、海膽、松葉蟹
夢の丼就是將極品的頂級刺身食材全部匯集在一起,幾乎每一種刺身都是主角,特別一讚嘅係帆立貝、牡丹蝦同埋海膽,全部都新鮮空運到店,鮮甜味道十足,而且刺身好厚好大件。餐廳還附上一杯由新鮮香橙製成的香果醋,可以配上帆立貝來一起吃,更能帶出其刺身的鮮味,而且更加開胃。呢個魚生飯嘅質素,水準實在可以媲美酒店級的日式食材,絕對值得一試。
夢の丼

最後便是日式芒果雪糕和綠茶雪糕,入口香滑,亦不會過甜。

整體來講,我非常欣賞餐廳的刺身飯,餐廳所供應的就是非常優質的食材,質量相當好,以價格來講,也是非常合理的。除此之外,餐廳嘅服務員亦照顧得非常周到,不斷為我們添加熱茶。餐廳除咗有非常美味嘅刺身飯和日試料理,亦提供多種的午市和晚市套餐,午市定食都係68蚊位起,都算非常抵食,下次一定會再來試下佢地嘅午市和晚市套餐吖!!~

Type of Meal
Dinner