2021-12-08
weekend 約左朋友去灣仔飲杯野,飲野之前又想食小小野。見到呢間泰菜正評咁多,門面又ok,上去試試佢先。原來係一間樓上鋪,樓上空間好闊落,樓下就係成條酒吧街,叫幾款小食打下底,順便等下朋友。先叫個泰式小食,泰式無骨鳳爪。前上個冷盤,辣同鳳爪不嬲都係港人至愛,呢個泰式小食就剛好滿足晒我地既願望,夠辣之餘又夠爽。鳳爪每隻都無骨,配上配菜,幾好既餐前小食。天氣都開始轉涼,第一時間諗到既梗係冬陰功湯。呢度既冬陰公用左大量香料配菜,又有火爐仔一直助熱,冬天黎食既必叫之選。大蝦彈牙、湯底味濃郁、配料夠香夠辛,冬天飲完超級暖胃,一上台就即刻清晒!泰式炒雜菜,雜菜種類好多,亦配上幾款菇菌類、木耳等,味道剛好,唔同一般既馬拉盞通菜咁重口味,呢款比較舒適既炒菜在食完一輪口味偏濃既食物後格外舒服😌。最後都係要叫個炒飯頂頂肚。侍應推介蟹肉炒飯,好一於就試下佢。黎到既朋友不彷試下佢地既炒飯。鍋氣夠!味道足!炒飯粒粒分明又唔太油,幾高分既炒飯!蟹肉又多,蛋花又香,飲野前黎食真係十分唔錯。