2024-03-26
今次搵食搵到上環上山搵🤣發現果邊有好多餐廳等待我發掘💕照舊老規矩去唔成日本所以食#阿媽家姐 北海道帆立貝·螢光魷魚帆立貝好厚肉及鮮甜🥰配上鹽漬櫻花及昆布汁,更提鮮味🌸平目魚·柚子酸汁·白蔥配青蔥平時食炙燒多,冇諗過刺身口感同熟食相反;而肉質都是爽口彈牙,沾上柚子汁後帶有清新的味道👅赤貝 外層口感爽脆,而貝肉幼嫩。海水味濃郁且帶有鮮甜味😋配上少少柚子皮有點春天的感覺。九洲長崎小長井·生蠔🦪配酸汁口感爽口又creamy,一款蠔有兩種感受,如果中意係海水味的人可能唔喜歡🙈豐後水渡·金目鯛魚肉滑嫩味道帶點甜,魚鱗脆卜卜,口感好有趣🤤中拖羅入口即溶再配上網燒後的大拖羅,油脂更豐富。兩者配搭一起食好有幸福感🥰🍣針魚肉質鮮甜爽口深海池魚魚腩 有豐厚的油脂,肥美而不膩口網燒北寄貝肉質好厚實,網燒後味道更鮮甜👍🏻赤鯥肉質腍且魚味香濃海膽壽司師傅完全毫不吝嗇,擺上勁多海膽,味道都係更鮮甜,近乎入口即溶。非常幸福☺️(原諒我今找不到其他形容詞🌝)江戶前玉子燒口感似蛋糕,好得意😊好想叫師傅俾多件我食🤭最後以福崗甜皇士多啤梨🍓及靜崗蜜瓜🍈結束今天英味的一餐☺️
北海道帆立貝·螢光魷魚
帆立貝好厚肉及鮮甜🥰配上鹽漬櫻花及昆布汁,更提鮮味🌸
平目魚·柚子酸汁·白蔥配青蔥
赤貝
九洲長崎小長井·生蠔🦪配酸汁
豐後水渡·金目鯛
魚肉滑嫩味道帶點甜,魚鱗脆卜卜,口感好有趣🤤
🍣
針魚
肉質鮮甜爽口
深海池魚魚腩
有豐厚的油脂,肥美而不膩口
網燒北寄貝
肉質好厚實,網燒後味道更鮮甜👍🏻
赤鯥
肉質腍且魚味香濃
海膽壽司
江戶前玉子燒
口感似蛋糕,好得意😊好想叫師傅俾多件我食🤭
最後以福崗甜皇士多啤梨🍓及靜崗蜜瓜🍈結束今天英味的一餐☺️