呢日中秋節放早,特登同朋友約咗喺尖沙咀飲茶傾偈,搵咗一間安靜望海景嘅中菜餐廳。打去餐廳訂位時,職員有溫馨提醒,係尖東地鐵站P1出口,幾分鐘距離行去尖沙咀中心,到中庭乘坐“子彈𨋢”上3樓 就會到。餐廳完全望住維港景色,闊大開陽,仲有獨立房間,啱晒一大班人聚會。我哋眼闊肚窄點了好多嘢食,估唔到全部點心份量都好紮實好足料,食得太滿足了。🩵三星燒責賣(豬肚、豬間、冬菇)星燒責賣係懷舊點心已經好少茶樓會做,呢一間做得好好食,真材實料。🩵魚翅灌湯餃一碗一大隻,入邊真係有不少魚翅,湯汁香濃,肉香鮮美。🩵鳳尾蝦芋角打卡必點,又靚又好食,炸得鬆脆嘅外皮入邊包住好大隻嘅蝦,芋角餡料在底,食落一啲都唔會油膩。🩵羅宋湯鮮竹卷必點,估唔到係新派點心遠勝傳統。用羅宋湯取代舊式點心的芡汁,完全減低油膩感,羅宋湯仲可以飲晒。🩵手磨杏仁茶職員推薦,餐廳親自做嘅杏仁茶,又滑又香,必點的甜品。🩵筍尖鮮蝦餃睇得出的餃皮晶瑩剔透,入邊蝦仁非常飽滿大隻。🩵紅燒妙齡乳鴿乳鴿好唔好食一上枱就知道,呢隻一睇就知好食,外皮炸得香脆,依然保留好多肉汁。🩵惹味醬蒸鳳爪🩵迷你雪山叉燒包(3件)仲有鳳爪同叉燒包都係比一般酒樓好食,睇得出點心師傅

🩵三星燒責賣(豬肚、豬間、冬菇)

🩵魚翅灌湯餃
一碗一大隻,入邊真係有不少魚翅,湯汁香濃,肉香鮮美。

🩵鳳尾蝦芋角

🩵羅宋湯鮮竹卷

🩵手磨杏仁茶
職員推薦,餐廳親自做嘅杏仁茶,又滑又香,必點的甜品

🩵筍尖鮮蝦餃
睇得出的餃皮晶瑩剔透,入邊蝦仁非常飽滿大隻。

🩵紅燒妙齡乳鴿

🩵惹味醬蒸鳳爪
🩵迷你雪山叉燒包(3件)
仲有鳳爪同叉燒包都係比一般酒樓好食,睇得出點心師傅用心製作,用新鮮食材,即叫即做。

餐廳員工非常友善,推薦的蜜桃烏龍茶超級好飲,我哋坐角落位置,會不時過嚟望一望是否需要加水同收碟。整體感覺非常好,無論環境食物質素同埋員工態度,呢間餐廳直頭會推薦屋企人一齊再嚟食。
2024-09-17
$220 (Lunch)