2024-11-30
星期一同幾個朋友喺尖沙咀行Mira Place,有朋友話想食日本嘢,於是順便喺附近早啲食個晚飯~一行入去餐廳已經覺得好似回到日本咁,啲佈置同氛圍好有日式感覺。店員亦都幾有笑容幾helpful八爪魚沙律八爪魚沙律配上廚師嘅秘製醬料同埋上面嘅果肉,酸酸甜甜咁,捲埋一齊黎食好清新揚海苔芝士海膽卷個卷炸到好脆身,芝士同海膽出奇地夾,點埋綠茶海鹽黎食,完全唔膩。蟹肉忌廉蟹肉忌廉炸得好靚,配上蛋黃醬真係啱啱好,食到我地唔停口刺身盛合五點個刺身併盤淨係賣相都已經係打卡一流👍🏻個併盤入面有吞拿魚腩,金木雕,鮑魚,油甘魚、牡丹蝦,好豐富。比較出色嘅係吞拿魚腩,佢好肥美,入口即溶;金木雕口感非常滑溜,魚肉亦好細嫩。我最愛嘅係鮑魚,鮮甜爽口,食落好煙嚼,真係一試難忘串燒碟串燒有免治雞肉串、豚肉蘆筍串、豚肉蕃茄串、牛舌、燒活鰻。我個人最鍾意豚肉蕃茄串,酸酸甜甜嘅蕃茄配左豚肉,味道好唔同得黎又有層次。牛舌串亦好唔錯,口感好彈牙又有燒烤陣香味。海膽蟹肉牛油果卷海膽好鮮甜,同下面嫩滑蟹肉好match,而入面嘅牛油果同牛蒡亦都令成件事好輕盈鮮帶子牛油燒帶子好新鮮而且多汁,配搭埋牛油入口即溶,唔錯唔錯合鴨湯烏冬鴨胸肉厚
八爪魚沙律
揚海苔芝士海膽卷
蟹肉忌廉
蟹肉忌廉炸得好靚,配上蛋黃醬真係啱啱好,食到我地唔停口
刺身盛合五點
串燒
海膽蟹肉牛油果卷
鮮帶子牛油燒
帶子好新鮮而且多汁,配搭埋牛油入口即溶,唔錯唔錯
合鴨湯烏冬
鴨胸肉厚薄度啱啱好,烏冬好彈牙。另外碗烏冬仲有好多菜、菇同蘿蔔,個湯濃郁而且亦好暖胃
巨峰乳酸梳打、蜜桃梳打(凍)
蜜桃同巨峰提子都好香甜,混合梳打一齊飲好清爽。
陳年柑桔蜜(熱)
朋友喉嚨唔舒服叫左呢杯野飲,蜜糖嘅甜配上柑橘嘅淡淡酸味,佢話飲完喉嚨好舒暢,覺得暖笠笠。
新鮮生果茶(熱)
杯水果茶好大壺好足料,入邊仲有幾片水果,飲完個茶覺得暖胃又提神。