2024-06-03
辣椒醬(灣仔)灣仔廈門街35號地舖我條想食泰國菜嘅癮又起,同個Friend講開想食,佢就介紹咗我嚟呢間,全間都由泰國人打理,有啲似去咝泰國,無論menu、環境、周邊,同泰國無乜分別👉冬陰功海鮮湯粉💰$78😋😋😋😋。7/5有粉食,又有湯飲,呢個冬陰功湯粉真係不二之選,飲到海鮮個鮮甜味,湯偏淡一啲,證明無落味精,粉幼細又滑,口感幾好,海鮮樣樣新鮮,爽口又彈牙,成碗湯都飲哂👉海南雞半隻💰$98😋😋😋😋.8/5嘩,雞肉好嫩滑,又有雞味,雞皮仲好彈牙,好有骨膠原,唔洗點醬汁已經好好味,點咗會更惹味👉馬拉盞炒椰菜苗💰$70😋😋😋😋。7/5去食泰國嘢叫菜的話,椰菜苗係我不二之選,用馬拉盞炒真係絕配,夠香口惹味👉豬頸肉沙律💰$88😋😋😋😋.8/5真係肉多過菜,想搵啲沙律菜食下都唔覺有,豬頸肉份量多,又林又入味,配埋特調醬汁,仲更加惹味開胃👉豬肉串燒💰$68😋😋😋😋.8/5係肉與肉之間有點肥膏,好香炭烤味,咬落好林,又夠入味,有少許偏甜,但好好味,唔洗點醬汁會食到個原汁原味,食完想再食回頭:yesyesyes!食完之後係一啲都唔口渴,證明全部都無落味精,所有食到嘅好味,都係大廚嘅廚藝煮出嚟,出色
灣仔廈門街35號地舖
👉冬陰功海鮮湯粉