2023-07-20 137 views
老友想食潮州嘢,約咗我去灣仔食潮正樓,餐廳掛咗古老嘅燈,我哋六點半左右到開始多人,我哋點咗鹵水鵝肉例牌,油泡南澳鮮魷!滷水鵝肉黎潮州餐廳必食滷水鵝肉,估唔到佢碟鵝肉都幾大碟,鵝肉底鋪咗層豆腐、燜煮得好冧嘅花生,而且鵝肉的質地非常嫩滑,軟冧的鵝肉亦十分入味,鵝肉的油脂恰到好處,食落唔覺膩口。非常欣賞佢嘅滷水,自家製嘅滷汁味道濃郁醇厚!充滿各種香料的香味,桂皮、八角、紅糟嘅味道好突出,讓人回味無窮。鹵水鵝入味138蚊,我肉夠嫩,肉唔痴骨,值得推介油泡南澳魷 $288較貴這道菜感覺上很像道廣東小菜但仔細看魷魚的切法與平常吃的炒鮮魷不同但明顯是要南澳魷夠厚大肉厚才能完美呈現這種切法入口魷魚肉質更爽彈,加上獨特切法令調味料更入味不會過油,調味亦剛好夾個珍珠葉吃會愈咬愈香!豬油炒豆苗,一人一碗蠔仔粥,蠔仔粥好多蠔,足料這餐食咗七百幾蚊,人均三百多元!!

滷水鵝肉
油泡南澳魷 $288較貴
這道菜感覺上很像道廣東小菜
但仔細看魷魚的切法與平常吃的炒鮮魷不同
但明顯是要南澳魷夠厚大肉厚才能完美呈現這種切法
入口魷魚肉質更爽彈,
加上獨特切法令調味料更入味
不會過油,調味亦剛好
夾個珍珠葉吃會愈咬愈香!
豬油炒豆苗,一人一碗蠔仔粥,
蠔仔粥好多蠔,足料
這餐食咗七百幾蚊,人均三百多元!!
鹵水鵝肉
豬油炒豆苗