2018-01-09 282 views
約左幾年先約得齊腳既晚餐~經過幾年來的努力終於都食得到呢餐飯喇!今次呢餐晚飯約左係–銅鑼灣- 渝味曉宇,之前約既時候大家都話想食麻辣火鍋,所以我就選擇左呢間,因為上次無意間睇到一編報導介紹,話呢間渝味曉宇係2014年《舌尖上的中國2》推介的重慶火鍋店,在中國已有200多家分店,非常出名。除了湯底夠麻夠辣,更精選了十種地道火鍋配料,連火鍋醬料堅持選用傳統重慶蘸醬—秘製香蒜麻油,想由頭到尾品嚐正宗重慶麻辣火鍋。因為今次我地有成8個人所以就叫咗兩個鍋鍋底係每位計 $38/位九宮格麻辣大紅鍋蕃茄魚頭鴛鴦鍋《稻田毛肚》毛肚入晒麻辣味,入口唔韌帶少少爽口感《手打四寶丸》鮮肉打出來的丸,肉夠新鮮,鮮味十足,唔會有雪味《牛骨髓》牛骨髓本身係無乜味道 , 本人一向都唔食,但當啲牛骨髓放入麻辣湯就完全不同 , 牛骨髓很滑身加埋麻湯辣,完全係另一番風味《大刀牛肝》估唔到牛肝可以咁好食加左蛋之後令到牛肝變得更滑《功夫萵荀片》成朵花咁靚,靚到有啲唔捨得食,萵荀係我第一次食,口感有啲爽口,好易入味,好食!鮮菇拼一次過有幾款菇類,唔駛煩,啱晒我地呢啲懶人,唔駛諗咁次餐真係夠晒滿足,同到老友一齊食到一餐正宗的麻辣鍋。
約左幾年先約得齊腳既晚餐~

因為今次我地有成8個人所以就叫咗兩個鍋

鍋底係每位計 $38/位

《稻田毛肚》
毛肚入晒麻辣味,入口唔韌帶少少爽口感
稻田毛肚
《手打四寶丸》
鮮肉打出來的丸,肉夠新鮮,鮮味十足,唔會有雪味
手打四寶丸
大刀牛肝
《功夫萵荀片》
功夫萵筍片
鮮菇拼
一次過有幾款菇類,唔駛煩,啱晒我地呢啲懶人,唔駛諗
鮮菇拼
咁次餐真係夠晒滿足,同到老友一齊食到一餐正宗的麻辣鍋。
稻田毛肚
手打四寶丸