2024-08-14
「流浮山窯燒雞」主打古法窯燒方式烹調燒雞,之前在流浮山略有名氣最近因花姐的燒雞IG Story爆紅,燒雞正是這間「流浮山窯燒雞」新蒲崗分店!原來Mirror成員一直都幫襯開。事後好多人潮聖,高峰時段門外多過30人,日賣過百隻👍🏻👍🏻但今日完全唔使排隊,好快就有得拎🫶🏻職員服務態度好好,知我住得遠住將軍澳,特登俾個膠袋我拎得方便啲,外賣燒雞會附鉸剪送上,返屋企勁方便 有把鉸剪剪雞😂· 窯燒雞 $198選用三黃雞混羊山雞,以高溫250度窯燒40分鐘鎖住肉汁,最後猛火燒5分鐘,達至皮脆肉嫩效果。 皮脆、個皮好薄,爆雞汁,肉身嫩滑,入口有陣陣煙燻味,隻雞都幾大隻 好多肉,以依個份量大細我覺得$198完全唔貴~個人覺得整體正常,唔係難食,不過唔算話真係咁出色。去開新蒲崗經過咪試吓🤣
👍🏻👍🏻但今日完全唔使排隊,好快就有得拎🫶🏻
· 窯燒雞 $198