2020-10-14
隨著中秋節過後又到食大閘蟹的季節,今次找來一間100分鐘任食大閘蟹的食府,本身我哋想book六點嗰個時段,但訂位時話已額滿,就只好改八點入座的時段,諗住早點去尖沙咀行吓街睇吓嘢,夠鐘至上去,但由於中港城真係無嘢行,好多舖頭都在七點幾已經關門,我哋在商場裡遊蕩了個幾鐘都只是七點半,咪膽粗粗搭扶手電梯上到平台層,間酒樓在電梯後面,如果唔識路都最好睇一睇地圖,入到酒樓問可否現在入座,個侍應話可以,我哋咪即時坐下,剛好他們有大閘蟹出籠,首先每人派兩隻,大閘蟹不算太大,大約三至三両半一隻,蟹膏就睇妳彩數,我朋友食嗰兩隻都是沒有膏,之後就陸續傳上其他食物,啤酒汽水任飲。佢哋唔係話妳食完兩隻就落order再送上大閘蟹,而是佢哋會一大籠蒸好之後,好似賣點心車咁推住架車行走全場,對我呢啲一向食蟹好慢的人嚟講,咁樣做是沒有太大問題,但我的朋友在我仲食緊第一隻時,佢已經食完三隻(因為我食得太慢,我叫佢食埋我第一輪嗰隻先),如果唔係咁樣派遞的話其實我朋友應該可以食到八至十隻,現在全晚我食咗四隻,佢哋一個食咗五隻一個食咗六隻,到最後有薑茶飲用。正常的味精羹較少膏超級肥鮑魚好琳太咸無乜味可以接受可能由於我哋早了半
正常的味精羹
較少膏
超級肥
鮑魚好琳
太咸
無乜味
可以接受
可能由於我哋早了半小時入座,上一個時段啲客差不多食完,下一個時段啲客又未到,所以廚房有時間煮熱其他食物,我哋坐低不久除了椰汁桂花糕外其餘食物已經全部上晒,我見有啲八時才入席的到九點半還在追緊雞翼,炒飯。
所以食後小貼士係如果可以就預早少少去坐低先,因為佢都係照計100分鐘,但由於佢哋十點就關門,所以八點嗰個時段已經可以話係最後入座,我哋可以坐到差不多十點才走,另順帶一提係,佢哋係先付錢後食嘢,所以食完真係可以拍拍籮柚就走得。