2017-05-06
第一次豪食米芝蓮三星食府,預定北京片皮鴨兩食,皮薄香脆,一隻可以片到打半,完全沒有有肉的,配京葱絲微辣醒神,加埋青甜青瓜用熱辣辣的嬤嬤包在一起,當然加點乳豬醬汁,非常好味,色香味具俱全,囗感豐富,有醬汁的甜;片片鴨的脆;京葱的微辣;青瓜的爽脆新鮮,軟綿綿的嬤嬤,嬤嬤與鴨片份量剛剛好,四個人每人吃到四份,個個都吃得好開心滿足,唯獨嬤嬤好快凍就會變硬而變得乾裂,另外,建議如果可以將每塊的嬤嬤用牛油紙分隔開,方便容易取出,嬤嬤就唔會大家癡著大家啦!點了焗蟹蓋,每人一隻,各人都讚不絕口,外面熱辣辣的麵包糠脆到short short 聲,內𥚃的全部充滿著新鮮的蟹肉一絲絲的配少量洋蔥絲和芝士,真的想再吃多件,不過等下次啦,因為價錢唔平$180一個㗎。二食片皮鴨叫生菜包鴨鬆,啲鴨鬆細粒到好似米咁咁細,師傅刀功簡直一流,粒粒大小一致,加上少許冬菜,芬香撲鼻,西生菜好新鮮青脆,每一塊菜邊是九牙邊,好美觀,可分到八份,片皮鴨兩食加焗蟹蓋已差不多六七成飽,由於是慶祝媽咪生日,所以必定加多個乾燒炒伊麵,配料有磨菇,伊麵看起來好夠光澤,嫩滑,感覺油膩咗少少,所以加了些醋,感覺又唔同咗,帶些酸酸尾尾,好醒胃㖭。預
預定咗酒店的粟子生日蛋糕,好甜但不覺得太過甜,忌廉好滑,好味。
最後,重頭戲再來大壽桃🍑給媽咪一個驚喜,打開原來有一打迷你的壽桃,蓮容餡,外面鬆軟入面蓮容好似流芯咁滑又唔覺得好甜,呢個壽桃外表真的好有創意,外面的大壽桃裝飾的,不能吃,面積大過塊面㖭,哈哈!好有趣呀!