2018-10-15
雖然熊大熊妹今日都放假,但熊大今晚要考試📖,熊妹又要寫文📝,決定閉關咪書📚。閉關前緊係要食飽飽👅,如果唔係邊有腦力🧠呢?為左慳時間,就揀係熊妹附近的茶記醫肚喇。熊妹的茶記飯堂莫過於《賓墟快餐廳》。門口有幾塊寫滿餐牌的黑板,非常懷舊📰,保留傳統式的做法,每日餐牌📋寫上✏️黑板上仲會每日更新📌,相信《賓墟》都歷史悠久。一般常有的食物餐牌就貼滿門口同餐廳牆壁,食客可以傳統方法枱頭揀選,然後到收銀處📠點餐付款💰,過一會自己去收餐處取餐,完完全全快餐店做法,講明係快餐廳嘛🍴。賓墟午餐,$39平時午餐一定要裝飯的熊大黎到《賓墟》都抵受不住它的招牌漢堡包🍔吸引,選擇食呢個午餐,再跟沙爹牛肉麵🍜,凍咖啡🥤。《賓墟》的手打漢堡包熊大熊妹都覺得係茶記界的數一數二,材料其實好平凡,包只係嘉頓芝麻包,不過勝在搽上牛油仲有烤過,變得好香牛油味;饀料其實得一片薄薄的生菜☘️同蕃茄🍅及卡夫沙律醬,但勝在非常新鮮,而最大優勝之處在於它那塊手打牛肉漢堡,肉質好淋,秘製調味同沙律醬、牛油好夾,食落去係一種既平凡又好滋味的味道,真係百食不厭。沙爹牛肉麵都唔差架,牛肉都有好多舊,醬汁好濃烈,薄薄的牛肉片同簡單的公仔麵已經令熊大好
為左慳時間,就揀係熊妹附近的茶記醫肚喇。
熊妹的茶記飯堂莫過於《賓墟快餐廳》。
沙爹牛肉麵都唔差架,牛肉都有好多舊,醬汁好濃烈,薄薄的牛肉片同簡單的公仔麵已經令熊大好滿足。
《賓墟》的凍啡更係熊大極力讚許的飲品,奶🍶同咖啡☕️的比例調節得剛剛好,重奶味但又不失咖啡的香濃,即使係凍飲都無比冰溝稀變咖啡水,真係十級好飲!
熊妹本身唔太肚餓,無唸住點餐,唸住痴熊大的餐食少少。點知熊大幫熊妹都點左平日食開的常餐,要熊妹飽啲先有力寫文。
呢款就係熊妹黎賓墟食開的特餐喇,有牛油方包🍞,火腿奄列🥚,什果沙津🥗,凍檸茶少甜🍹。味道其實好正常,簡單的煎蛋🍳火腿,搽上牛油的白包同罐頭什果的沙律,份量唔多但對熊妹黎講剛剛好。
除左個手打漢堡包🍔,其餘明明係兩份好簡單在家自己都可以整到的小食餐,味道無咩特別,但偏偏就係喜歡坐係茶餐廳卡位篤檸檬🍋的感覺。