2018-08-23 2595 views
趁著老闆出外工作, 就與同事們偷雞搭個地鐵去隔離站食Lunch。早有聽聞上環、西環有數間潮州菜館頗有名氣, 於是今天就一致裁定去試德記。一行人浩浩蕩蕩分兩架Uber大車前往西環~還好預訂了座位, 否則午飯時間都唔容易有咁大張台容納十幾人。其實以前就試過同朋友黎食夜晚飯, 已經好幾年前, 當時感覺水準還不錯, 不輸九龍城的潮州菜館。今次的體驗, 卻是教人有點失望, 並不是我單一個人的感覺, 是全體同事都覺得德記已經不太理想。首先, 我們是訂了座位, 但我地去到時, 門口阿姐話張台有客岩岩坐緊食晏, 叫我地等等。我地問要等幾耐到, 佢就話唔知架wor。我望下隻錶, 無遲到Wor, 唔係應該留張大台俾我地架咩? 個阿姐就粗聲粗口話「食晏時間係咁架啦, 唔通我地有客唔做咩」由於個阿姐態度衰格, 於是我有同事就搵個疑似經理/老闆的叔叔去講下, 因為我地十幾人都一樣, 唔係任你食幾耐Lunch都得架嘛。 個叔叔態度比較好, 話等佢安排一下, 大約5分鐘後就安排到大台俾我地去坐。好啦, 咁跟住就想叫野食啦, D侍應又想「說」我地叫套餐, 話十幾人夠食。但我地有D想食的送個套餐又無。我地話左唔洗, 個

我地話左唔洗, 個侍應都係度EE哦哦咁, 要我其中一個同事爆佢, 佢先肯收聲。

順帶一提, 大熱天時, 德記個冷氣唔知係壞定開得細, 總之就大家都覺得有少少焗同熱。

成餐飯, 我剩係影左呢個拼盤, 因為係望落去最豐盛, 亦係最有mood的時候所影的。
點解咁講? 因為D食物質素唔得囉。首先講個拼盤, 個蝦棗唔熱, 而且有少少淋同油益味, 應該係炸定。而個海哲, 話係冷盤但又唔叫冷, 室溫的海哲食落令人覺得好似唔知點樣咁。至於個鵝片, 比較柴口、乾身, 無乜滷水汁, 亦滷得唔入味。至於個胡椒咸菜豬肚湯, Sorry, 係無胡椒味架, 咸菜就好似浸左好耐咁, 無哂味道, 而豬肚亦偏韌, 失敗。

整體來說, 服務水平唔得, 環境又唔係舒服過人, 冷氣又有問題, 最敗北係食物的質素。
2018-08-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)