2021-11-07
食100次都會繼續去既Pici ,因為食意大利野夠正宗又抵食,意粉麵團全部即埸手做,口感豐富,充滿蛋香,前菜甜品都係高水準之作,雖然每次食來食去都係嗰幾味,但我定時定候就會好想食,好似毒癮咁😂,每日去都一定會食Tasting Menu 2人起,就可以食齊前菜,意粉,甜品,真心好抵食,叫多杯酒,真係好鬼Grill 😎 $290 1位 Tasting Menu 二人起Starters x 2 |Pasta x 3 | Dessert x 2▪️Starters 🧀🥬🍅Burrata Cheese (V)~水牛芝士火箭菜小蕃茄沙律超級鍾意食呢個布袋芝士,一切開嗰下好自愈,加少少黑椒和橄欖油巳經超級好味,加埋新鮮既火箭菜和小蕃茄,清新好味🧀🥓Chef’s Selection Cold Cut~凍肉芝士拼盤送洒一流既頭盤,芝士鹹香,Ham 有幾款不同種類,品質算中上,好抵食,每次必點▪️Pasta 🍝Tagliolini Truffle 白松露意大利粉材料簡單,意粉充滿蛋香,非常彈牙,只有芝士黑椒調味,鋪上滿滿的白松露,簡單的美味🍝Tagliatelle with King Prawns大蝦配意大利
$290 1位 Tasting Menu 二人起
▪️Starters
🧀🥬🍅Burrata Cheese (V)
~水牛芝士火箭菜小蕃茄沙律
🧀🥓Chef’s Selection Cold Cut
~凍肉芝士拼盤
▪️Pasta
🍝Tagliolini Truffle 白松露意大利粉
🍝Tagliatelle with King Prawns大蝦配意大利麵
這個麵條是扁寬麵,配上濃濃既香蒜鮮茄醬汁小番茄和青瓜,醬汁夠多包住每條麵條,大蝦鮮味爽口,平時主攻白汁系列意份既我都覺得正
🍝Ravioli Carbonara 卡邦尼意式雲吞
呢個係必食推介,意大利雲吞裏面係包住半熟蛋,可惜我掛住食無影相,濃濃嘅卡邦尼醬汁,面頭仲要加埋芝士碎和咸香煙肉條,真係不得了,每次都想額外叫多碟
▪️Dessert 🍨Tiramisu
甜品有兩款可選擇,分別是Tiramisu 和 Panna Cotta ,但我和朋友都喜歡Tiramisu 多D,芝士咖啡味香濃,忌廉質感幼滑,而且份量仲好多好大杯😎
▪️🥂White Wine $ 90
食意大利菜是必須的白酒,尤其是配頭盤部份,淺嘗美洒就是一件快樂的事