2018-02-11 537 views
最近同朋友係沙田行完山,突然醒起有間叫陳根記嘅大排擋,因為早前係FB見到有報導話可能就快要結業,所以即刻決定去支持下第一次去到見到有好多人等緊位,尤其當日係星期六晚,十分熱鬧,我同朋友周圍問人先知道係自己搵位搭枱坐,好彩我地得兩個人,好快就搵到位我地想叫網上話最出名嘅wasabi 手撕雞,可惜一坐低已經聽到話賣晒,唯有試下其他菜式啦,我地點左椒鹽瀨尿蝦同沙爹牛肉粉絲煲,我諗太多人幫襯嘅關係,等左一段時間先有嘢食椒鹽瀨尿蝦炸得好脆口,份量都足夠兩人食,不過略嫌唔夠熱,同椒鹽味不足另外嘅沙爹牛肉粉絲煲就十分惹味,份量好多,有大塊牛肉、青紅椒、洋蔥等配料,可以送好大碗飯,值得一讚到最後我地想試甜品,原來要去另一個位排隊,當日我足足排左半個鐘先輪到我,可惜大部分甜品已經賣晒,芒果一口脆、芒果河粉等等已經冇晒,令我好失望,我唯有點左個焦糖燉蛋,質地好滑,但細細個嘅份量已經要$36,覺得有點貴大家下次如果想試招牌菜,真係要好早嚟食,今次就當感受一下大排擋風味,希望陳根記可以繼續營業啦,因為好有香港特色

另外嘅沙爹牛肉粉絲煲就十分惹味

椒鹽瀨尿蝦
沙爹牛肉粉絲煲
焦糖燉蛋
2018-01-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
沙爹牛肉粉絲煲