5 day(s) ago
山見台式火鍋最近天氣凍凍地,去咗沙田新城市廣場三期一間火鍋店叫「山見台式火鍋」,呢間火鍋店喺沙田新城市廣場開咗唔夠一個月,最近佢哋新出湯底叫山見羊肚菌八珍湯,呢個湯底要加$28,我就揀咗依家做緊優惠價嘅「LV4特選澳洲和牛海鮮」$348,原價成人一位要$388,真係幾抵食下!呢間火鍋店入面都算寬闊,輪椅人士入去坐都非常舒服,店員服務都好好,仲主動介紹新出嘅湯底,招呼好好,態度非常親切!自助區有好多不同種類丸類、豆卜、蔬菜類、芋頭、粉麵同糖水等!海鮮有福隆沙白、原隻駅前海蝦、新鮮白鱔片、爽滑牛骨髓、牛柏葉、豬皮、清境鮮雞子、爽脆水魷、陳皮鯪魚滑、松露墨魚滑、原隻鮑魚、鴨血、無骨黑魚片、響鈴釀魚籽、響鈴魚籽蝦滑卷、砂爆魚肚、黃金蒜茸蒜扇貝、福隆刺參、竹笙抱蝦滑同龍蝦福包等!湯底一上枱已經聞到好香,呢個湯底以羊肚菌為主打,混合七種珍菌熬煮製成,湯底清甜,菇香撲鼻!以下係我推介之選:1.府城蝦捲(9.5/10)蝦捲外皮有少少脆,入面甜甜地!2.夜市鹽酥雞(9/10)呢個鹽酥雞有少少硬,炸得過火少少!3.惡魔雞扒(9.5/10)呢個雞扒炸得好好,外皮好脆,肉質嫩滑!4.牛扑肉(7/10)呢碟牛扑
以下係我推介之選:
1.府城蝦捲(9.5/10)
蝦捲外皮有少少脆,入面甜甜地!
2.夜市鹽酥雞(9/10)
呢個鹽酥雞有少少硬,炸得過火少少!
3.惡魔雞扒(9.5/10)
呢個雞扒炸得好好,外皮好脆,肉質嫩滑!
4.牛扑肉(7/10)
呢碟牛扑肉肉質比較硬!
5.嫩肩里肌肉(7.5/10)
呢碟嫩肩里肌肉肉質有少少硬!
6.牛爽腩(8/10)
呢碟牛爽腩肉質有算ok!
7.頂級無骨牛小排(8.5/10)
呢碟頂級無骨牛小排肉質有算幾好食!
8.卡樂BEEF(9/10)
呢碟卡樂肉質有算唔錯!
9.澳洲和牛肩胛肉眼(9.5/10)
呢碟澳洲和牛肩胛肉眼係咁多碟牛肉之中,肉質係最好,最有牛味,油花又最靚!
10.薄切牛舌芯(9.5/10)
呢碟薄切牛舌芯勝在切得夠薄,幾彈牙,有牛味,唔韌!
11.竹笙抱蝦滑(10/10)
呢個竹笙蝦滑幾特別,外面係竹笙,入面係包住蝦滑,食落去竹笙脆脆地,蝦滑好有鮮味!
12.牛丸(10/10)
呢個牛丸非常彈牙,牛味好濃!
13.原隻駅前海蝦(10/10)
呢度嘅大海蝦肉質好彈牙,味道鮮甜!
14.黃金蒜茸蒜扇貝(9/10)
呢度扇貝落咗好多蒜蓉,扇貝唔啱,蒸得啱啱好!
15.原隻鮑魚(10/10)
呢度原隻鮑魚係生,要自己放落火鍋度煮,食落非常彈牙,鮮味十足!
2人總共價錢$796.4,其他有加一服務費!
個人口味總評分:9.07/10
@sankinn.tgg @newtownplazahk
地址:沙田正街2-8號新城市廣場三期1樓A102號舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#山見台式火鍋 #火鍋店 #任飲任食 #火鍋放題 #香港美食 #沙田美食 #沙田好去處 #沙田新城市廣場 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong