2015-10-31 294 views
一向鍾情於法國同埋鍾意食意大利野既我,知道最近銅鑼灣開左間新既意法私房菜,又剛好係特別日子要慶祝,就打算同朋友星期五放工後一齊黎試下啦,因為怕新餐廳多人試要等位,所以都早左兩日打黎訂檯。餐廳位於霎西街,係鵝頸橋對出黎間小型超級市場既對面,地鐵站行過去都係5分鐘左右。餐廳燈光比較暗,但係有用蠟燭照明,令到氣氛都幾浪漫,幾適合男女約會。晚餐有得揀A la carte 或者Set dinner,有選擇困難症既我地都係揀左set dinner,但係係落order既時候職員向我地介紹呢到既生蠔,聽落好吸引咁,所以每人都叫左2隻黎試下。生蠔左) Gillardeau $78 ,(右) American Pearl $68American Pearl 蠔味重,帶有海水味,豐盈度,脆口度,甜度平均,金屬味較淡的品種,非常creamy,入口即溶。Gillardeau 體型相對厚身,海水味較少,金屬味較輕,口感更爽更富質感。Set dinner 有5道菜,中間再加多個雪芭俾客人清一清口味,食物相當豐富:頭盤:煙水牛芝士伴蕃茄凍: 係用蕃茄整成類似果凍既東西上面鋪上水牛芝士,上面再灑上切左粒既蔬菜,口感清新

生蠔
生蠔
生蠔:(左) Gillardeau $78 ,(右) American Pearl $68

頭盤:
煙水牛芝士伴蕃茄凍
煙水牛芝士伴蕃茄凍: 係用蕃茄整成類似果凍既東西上面鋪上水牛芝士,上面再灑上切左粒既蔬菜,口感清新而唔油膩, 水牛芝士質感煙韌又散出幽幽既芝士淡香,蕃茄凍呢個做法亦都相當新穎同有創意。
吞拿魚牛油果他他
吞拿魚牛油果他他: 係打碎左既牛油果上面放上入口啖啖魚肉既吞拿魚,味道相當清新。

湯:
龍蝦濃湯
龍蝦濃湯: 本人最喜歡既係個湯面頭既CREAM,顏色既對比令到呢個湯賣相一流,雖然味道濃郁同埋稠杰適中,但係味道有點兒過鹹,淡少少會更加好。
鮮蟹肉白菌忌廉湯
鮮蟹肉白菌忌廉湯: 有別於一般西餐廳飲到既忌廉蘑菇湯既係,呢到既湯除左有打碎左既蘑菇之外仲有加埋鮮蟹肉,令到其口感大增同鮮味指數高。

餐包:
餐包
跟湯既麵包好鬆軟,共有2款,一款係有香草既,而另外一款係無既,不過提供既份量比較多,如果食晒既話就食唔到跟住落黎既美食架啦。

小菜:

香煎法國鵝肝伴焦糖蘋果
香煎法國鵝肝伴焦糖蘋果: 鵝肝雖然唔係厚身,但係表面煎得香脆,入口外脆內嫩滑,而且唔油膩,配上甜甜既焦糖蘋果粒同埋餅乾,非常開胃,仲有份清新既甜味。
白酒煮藍青口
白酒煮藍青口: 藍青口天然咸香,肉質好滑嫩,白酒香味比較淡,味道非常好,好適合唔多好酒既我,連埋配菜既蕃茄粒同味道真係令人回味無窮。
紅桑子雪芭
紅桑子雪芭: 味道酸酸地咁,又可以清一清個口,咁就可以食真D 接落黎MAIN COURSE 既味道。

主菜:
西西里焗鱈魚配蕃茄清湯
西西里焗鱈魚配蕃茄清湯: 焗鱈魚既魚皮好脆,魚肉食起來又唔會鹹,配埋蕃茄清湯既香味,食起來都唔會好好肥膩。
香煎虎蝦伴辣肉腸扁意份配蕃茄醬
香煎虎蝦伴辣肉腸扁意份配蕃茄醬: 虎蝦大隻得黎又夠彈牙,辣肉腸切碎左,但係口感都幾既趙口,蕃茄醬夠濃夠酸,整體感覺非常入味。
香煎虎蝦伴辣肉腸扁意份配蕃茄醬
甜品:
法式香橙焦糖燉蛋
法式香橙焦糖燉蛋: 法式焦糖燉蛋就食過好多次啦,但係香橙味既呢就真係第一次食。呢個焦糖燉蛋應該加入左少少橙皮,再係燉蛋上放上少少柑桔醬,味道有別於一般食到既焦糖燉蛋。不過可能橙皮落得過多,味道有微微既苦味,建議落返少D會更能帶出應有既橙味。
法式香橙焦糖燉蛋
埋單一個人都要成九百幾蚊,不過見係特別日子,貴少少食好D,都係值得既。

$930 (Dinner)
  • 生蠔
  • 鮮蟹肉白菌忌廉湯