2024-03-17 436 views
嚟到呢間泰國餐廳,試吓佢哋嘅招牌泰式船河,牛湯底,真係一個好正嘅選擇。一端上嚟,個湯嘅香味就已經撲鼻而來,令人食指大動。牛湯底嘅味道濃郁而且層次感豐富,骨湯嘅甘香、草藥嘅清新,加埋泰式特有嘅辣椒同香料,真係飲一啖湯都覺得心暖哂。牛肉片嘅質素同樣一流,腍滑可口,仲帶有少少燒烤嘅煙燻香味,食落去唔使多嚼,就已經化喺口裡面。而且啲牛肉片吸滿咗湯汁,咬一口就爆發出牛骨湯同香料嘅混合美妙滋味。至於啲河粉,就真係得嚟又彈又滑,完美咁同湯底結合埋一齊。加上啲新鮮嘅豆芽同香菜,唔單止為船河帶嚟咗額外嘅清脆口感,仲提升咗成碗嘅清香。總之,呢碗泰式船河,牛湯底,係一個真正嘅味蕾之旅。如果你鍾意泰國菜,欣賞嗰種複雜而且細膩嘅口味層次,咁你真係唔應該錯過呢一碗充滿南洋風情嘅美味船河。食完後,連湯底都唔捨得浪費,一滴都要淨晒!