2023-05-24
今晚同幾位朋友來到擺花街一間以藍白色高格調法國餐廳聚會,户外還有個露天位置,室內昏暗燈光✨️座位寬敞,環境真係令人好舒適坐低即點杯Champagne🍾🔹️Charles Orban Carte Noire $158味道以柑橘類水果既香氣🔹️Escargots $168先來開胃菜法國蝸牛🐌香草味道非常濃郁,肉質柔嫩略帶嚼勁🔹️Pate En Croutes $188法式酥皮肉派酥皮肉凍,好特別一道冷盤,形狀似一片多士,外層似酥皮,內裡有不同肉類製成,仲吃到有少少果仁,口感豐富🔹️Foie Gras Terrine $228法國鵝肝必吃,口感不像以往吃的一般油腻感,我反而覺得不點旁邊醬料更加好味🔹️Smoked Salmon $168煙三文魚配上三文魚籽更鮮味突出,三文魚籽一啲都唔腥🔹️Layer Potato $90🔹️Gratin Dauphinoise $90倆款都係薯仔烹調,味道各有特色🔹️Roasted Carrots $90胡籮蔔配埋餐廳自家製醬汁非常特別,好creamy,我自己覺味道有少少香辣味🔹️Cote DE Veau Panne$458外皮金黃香脆小牛排,肉質牛味都幾濃🔹️Dry Aged
坐低即點杯Champagne🍾
味道以柑橘類水果既香氣
🔹️Escargots $168
先來開胃菜法國蝸牛🐌
香草味道非常濃郁,肉質柔嫩略帶嚼勁
🔹️Pate En Croutes $188
🔹️Foie Gras Terrine $228
🔹️Smoked Salmon $168
煙三文魚配上三文魚籽更鮮味突出,三文魚籽一啲都唔腥
🔹️Layer Potato $90
🔹️Gratin Dauphinoise $90
倆款都係薯仔烹調,味道各有特色
🔹️Roasted Carrots $90
🔹️Cote DE Veau Panne$458
外皮金黃香脆小牛排,肉質牛味都幾濃
🔹️Dry Aged Duck Breast$488
哩個鴨胸外皮雖然好香脆,但肉質比較過咗火,有些可惜🤭
🔹️Bouillabaisse $388
哩個其實係一個湯,但裡面有好多海鮮,有魚、青口、蝦,、帶子,仲有法包,超多材料但湯汁其實唔多😆不過味道好濃郁,所以我地又忍不住再點多杯白酒🥂
🔹️Pouilly Fume $168
水果味非常濃郁,配海鮮美食非常夾
食法國菜最期待係佢地甜品🍰
🔹️Crepes Suzette Au $268
哩個甜品似我地平時食pancake🥞店員即場在我地面前烹調,加了糖、蛋、檸檬,牛油,到最後贊酒,真係大開眼界🤩熱辣辣再加Vanilla ice cream🍨真係十分美味🤤
法國菜比人感覺精緻細份,但La Brasserie就唔同,份量十足,哩餐法國菜真係好飽嘅感覺🤭加上服務都好好,下次會再約朋友來聚會👍