2017-05-18
浪漫情懷之法國私房菜 今次同朋友黎撐檯腳 😌🍽 座落於商業大廈裡面 較為神秘 有兩間私人包廂 而我就坐係出面 燈光暗暗地都幾浪漫服務員會比兩個男女餐牌 有8道同10道Tasting Menu 揀 而我就揀左八道菜式 不過我都唔知點為之八道 因為menu 係超過呢個數既事不宜遲先黎第一道菜式係自家製既蜜瓜蓉同火腿 先食鹹既火腿 然後再飲杯蜜瓜蓉去膩 第二道係自家製麵包 有合桃、牛油及 葡萄包,而每款都有兩塊 再配搭鹹鹹地既甘荀(黃色)同茄子醬(灰色), 係幾特別既! 第三道係輕灸北海道元貝 有健康既藜麥、椰菜菜泥、青瓜,帶子好鮮甜 同椰菜菜泥好夾 食埋青瓜就感覺好清新第四道係新轉既menu,70度滿煮雞 配海鹽啫喱 聽落好奇怪 不過其實背後既理念係分子料理黎 服務員就建議將滿煮雞同海鹽啫喱總有牛肝菌 撈埋一齊食 不過唔知係咪食唔慣d新潮野 唔係好食得出海鹽味 無論賣相同味道並不討好 第五道係龍蝦濃湯 味道適中 如果覺得淡可以將龍蝦籽混入個湯底第六道係香煎法國鵝肝配脆脆牛蒡絲同薯蓉,鵝肝比較保持原汁原味 唔會太肥膩 第七道係 水果番石榴雪葩 好好味 又好清新 第八道終於係主菜既香煎澳洲黑
第二道係自家製麵包 有合桃、牛油及 葡萄包,而每款都有兩塊
再配搭鹹鹹地既甘荀(黃色)
同茄子醬(灰色), 係幾特別既!
第三道係輕灸北海道元貝 有健康既藜麥、椰菜菜泥、青瓜,
帶子好鮮甜 同椰菜菜泥好夾
食埋青瓜就感覺好清新
第七道係 水果番石榴雪葩 好好味 又好清新
第八道終於係主菜既香煎澳洲黑盲鰽魚 有普羅旺斯燉菜、
青椒紅椒黃椒,最
第九道係自家製法式朱古力脆餅蛋糕
餐茶方面有多款茶包同花茶選擇
亦都可以自選組合
不好意思影衰左
整體服務態度超棒 每道菜都會詳細去介紹材料 而且服務也很甜心 唯一缺點既係出餐有d慢 可能佢地背後既意義係想保持食物溫度既新鮮 同埋希望你滿滿可以享受一下 所以黎之前要確保之後無plan 因為都會食得既耐下😊