2024-03-28
慶祝生日當然要選間又靚又高級既餐廳,可以打卡又可以浪漫一下💕暗黃柔和既燈光,令到成個環境都好舒服,仲可以睇維港景🩵;仲有個露台area 可以出去坐/ 吹下風🩵呢間Harlan 當日有4 course/ 6 course menu,如果係6 course 就有兩個前菜+一個湯+兩個主+一個甜品,好似食左兩個晚餐咁🤣😅 不過我地淺嚐就叫左兩個4 course menu😉😘前菜🦆龍井煙燻鵝肝伴開心果榛子配薯團及血橙醬酸酸甜甜既味道中和左鵝肝既油膩感,龍井煙燻亦增添左鵝肝既另一重味道🦞藍龍蝦沙律配車厘茄,百合及話梅汁半生熟&凍既龍蝦好好味,百合及話梅汁感覺好新穎,幾欣賞🍄牛肝菌湯配白松露油由侍應倒出黎既牛肝菌湯,好有儀式感。湯入面有脆脆既粒粒同埋真材實料既牛肝菌,每飲一啖都好順滑而且濃郁。忍唔住嗌多左幾個麪包主菜🦐香煎西班牙紅蝦扁意粉伴風乾日本車厘茄配火箭菜香草醬紅蝦、海鮮汁同各式香料烹調意粉嘅醬汁掛係每一條彈牙既意粉上,鮮香味難以抵擋,非常濃郁鮮味🥩慢煮美國極級牛腹扒配牛肝菌黑松露薯泥牛腹扒油花雖然較少,但肉味香濃,肉質軟腍牛肝菌黑松露薯泥好濃味 同埋牛腹扒一齊好夾💚綠茶白朱古力慕絲配紅豆雪
前菜
🦆龍井煙燻鵝肝伴開心果榛子配薯團及血橙醬
🦞藍龍蝦沙律配車厘茄,百合及話梅汁
半生熟&凍既龍蝦好好味,百合及話梅汁感覺好新穎,幾欣賞
🍄牛肝菌湯配白松露油
主菜
🦐香煎西班牙紅蝦扁意粉伴風乾日本車厘茄配火箭菜香草醬
🥩慢煮美國極級牛腹扒配牛肝菌黑松露薯泥
牛腹扒油花雖然較少,但肉味香濃,肉質軟腍
牛肝菌黑松露薯泥好濃味 同埋牛腹扒一齊好夾
💚綠茶白朱古力慕絲配紅豆雪糕
香甜既白朱古力配上既抹茶,慕絲蛋糕上面有D脆脆,口感好豐富
另外仲有原粒紅豆既雪糕
同埋因為預祝生日,餐廳仲寫左happy birthday 俾我tim😘