Restaurant: Harlan's
Terms & Details:
5 day(s) ago 0 views
隱身於尖沙咀The One高樓層的這間秘境餐廳,以全景落地窗框出維港兩岸的璀璨天際線,同時亦設有露天雅座,單是那片270度的高空夜景,已為餐宴添上令人心動的浪漫氣氛,很適合情侶約會或慶祝活動。餐廳以高級多國料理為核心,晚市提供三至六道菜的Tasting Menu,菜式擺盤宛如藝術品,從食材搭配到層次口感皆充滿驚喜。▪️Starter荔枝車厘茄涷湯配西班牙紅蝦及酸甜西瓜皮涷湯入口酸酸甜甜非常開胃,西班牙紅蝦的鮮甜與切成小粒的酸甜西瓜皮在唇齒間交織,回味無窮。日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽每檯必點招牌作!先以匙羹敲碎24個月熟成康帝芝士脆片,連同Creamy的海膽一齊混合在鮮嫩的帝王蟹蛋泡沫,海膽的濃郁與芝士的鹹香猛烈衝擊味蕾,形成多層次味蕾饗宴。 法國皇御生蠔配蜆汁紫蘇葉羅勒籽脆片及乳酸希臘乳酪雪葩蜆汁紫蘇葉脆片的質感,加上乳酸希臘乳酪雪葩的柔潤,將生蠔的礦物感昇華至新境界。▪️Mains龍蝦配香酥脆皮,魚子醬及清酒忌廉汁香酥脆皮下是彈嫩蝦肉,魚子醬的爆破感與清酒忌廉汁的圓潤形成絕妙平衡。熟成本地雞胸肉卷配龍蝦汁脆炸鵝肝及菊芋蓉雞胸肉卷雖然算不上水嫩Juicy,但口感純厚紮

▪️Starter
荔枝車厘茄涷湯配西班牙紅蝦及酸甜西瓜皮

法國皇御生蠔配蜆汁紫蘇葉羅勒籽脆片及乳酸希臘乳酪雪葩

▪️Mains
龍蝦配香酥脆皮,魚子醬及清酒忌廉汁

熟成本地雞胸肉卷配龍蝦汁脆炸鵝肝及菊芋蓉
雞胸肉卷雖然算不上水嫩Juicy,但口感純厚紮實;最具創意是龍蝦汁脆炸鵝肝及菊芋蓉,兩者如同寶石般鑲嵌炸粉其中,入口驚艷。

白鱈魚配風乾火腿鹽,甜瓜薄荷香草醬,金橘泡沫
風乾火腿鹽喚醒魚肉的鮮甜,配上西瓜、蜜瓜及哈密瓜切成小粒的甜瓜薄荷醬,或是蘸上金橘泡沫同食,令白鱈魚入口別有一番風味。

▪️Dessert
腐皮法式千層配豆腐忌廉芝士桂花茶
炸腐皮的豆香與焦糖的微鹹竟產生出奇妙共鳴;桂花茶製成的果涷與雪糕同食,既清熱潤肺又清爽消暑。

3 Course $788/Head
4 Course $888/Head
6 Course $1088/Head
2025-04-22
2025-04-16 0 views
Harlan’s 尖沙咀彌敦道100號The One19樓尖沙咀站B1出口行2分鐘就到餐廳有室內同室外室外可飽覽五光十色嘅夜景,出面有超大嘅高空海景露台,飽覽維多利亞嘅海景,而室內就好有情調,環境清靜又舒適,職員仲好有禮貌,細心慢慢地介紹每一款菜式一坐低就送上三款餐包,暖暖的配埋香滑嘅牛油酸橘汁醃牡丹蝦刺身蝦嘅刺身爽口鮮甜,晶凝通透,但有少少酸非常開胃,配埋橘蜜糖山葵汁,令味道提升日本帝王蟹蛋泡沫配康體芝士脆片及海膽蛋入面有非常多嘅蟹肉,味道鮮甜,爆發出蟹肉嘅鮮味,配埋海膽同埋流心蛋黃一齊食味道鮮甜,沒有想像到簡單平平的一杯小東西入麵包含很多心思,入口面滑增加層次感慢煮乾式熟成鴨胸鴨胸肉質嫩滑,旁邊放有香濃棉密嘅薯仔,加埋獨特嘅煙燻車厘子同時士多啤梨醬,味道酸酸甜甜,又帶有少少辣意大利麵卷釀雜錦海鮮及五花肉,配松露康帝芝士忌廉汁用意大利麵卷包住咗碎上嘅海鮮,入面又好香嘅松露味道,而餡料又豐富,賣相精緻,加埋旁邊兩粒龍蝦肉,彈牙又爽口乾式熟成雞胸鵝肝卷雞胸嫩滑又緊致有彈性,配埋旁邊嘅鵝肝,夠晒惹味,上面仲有炸咗嘅菇,脆卜卜,又香又脆又軟滑,口感一流 甜品有榛子朱古力慕絲配鹽味,焦糖開心果
Harlan’s
尖沙咀彌敦道100號The One19樓
尖沙咀站B1出口行2分鐘就到

一坐低就送上三款餐包,暖暖的配埋香滑嘅牛油

酸橘汁醃牡丹蝦刺身

日本帝王蟹蛋泡沫配康體芝士脆片及海膽

慢煮乾式熟成鴨胸

意大利麵卷釀雜錦海鮮及五花肉,配松露康帝芝士忌廉汁

乾式熟成雞胸鵝肝卷

甜品有榛子朱古力慕絲配鹽味,焦糖開心果忌廉
朱古力味道濃郁唔會太甜,開心果較為特別,但有少少鹹香
Dining Offer
Tasting Event
  • 日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽
  • 麵包籃
  • 鵝肝
2025-04-13 316 views
1. 同女朋友慶祝生日,寫明想坐靠窗,但安排嘅兩個位置視野都被阻擋 2. Openrice menu前菜尚算不錯3. 主菜嗌咗兩份牛扒,分別係7成同5成,都係韌到咬唔郁,詳見影片4. 份量細,主菜得三舊牛,三舊薯仔,呢個價錢值得其他選擇5. 個湯好重菌菇味,好睇個人口味,個人不太喜歡6. 服務尚算可以,得知我哋反應舊牛韌,有嘗試問我哋要唔要換一份/補償飲品/甜點,我哋拒絕咗7. 蠟燭同蛋糕放得太埋(相隔1cm都冇),吹熄蠟燭時容易將啲灰吹到蛋糕上

2. Openrice menu前菜尚算不錯
4. 份量細,主菜得三舊牛,三舊薯仔,呢個價錢值得其他選擇

5. 個湯好重菌菇味,好睇個人口味,個人不太喜歡

We’ve came to Harlan’s to celebrate my friend’s birthday. We have ordered the tasting menu.Foie Gras & Dry Aged Chicken Breast Ballontine, Oba Pickle Shimeji Mushroom, Crsipy Chicken SkinThe mushroom added umami taste to the dish.Harlan's signature dish!!! This is must-order and I miss this dish already.Japanese Red King Crab Egg Foam with 24 Months Comte Cheese Flakes & Uni ❤️Super Duper rich and creamy!! The scallop is so fresh.Creamy Seaweed & Oyster Soup, Pan-Fried Scallop with Lobster OilCan

A4 Wagyu Sirloin with Cripsy Taro Duck Leg Cake, Coconut Beef Jus
The quality of the wagyu is superb and the meat is so tender!! I would love to have one more plate!!

Hazelnut Chocolate Mousse with Salty Caramel & Pistachio Cream
This is the best pistchio cream I have had so far in Hong Kong. Super rich and siky. Everything combined tasting so good in this dessert.

I would definitely come again for some special celebration next time.

2025-03-13
$900 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • A4 Wagyu Striploin
香港有樣嘢好可惜唔知大家發唔發覺可能經營環境愈唻愈困難有質素嘅fine dining賣少見少今晚呢間我覺得要推介係因為:一、對得起價錢二、每道菜都極多細節,感覺到廚師花盡心思令每道菜都唔常見而味道有驚喜三、270度嘅夜景觀賞角度係完美🍴酸橘汁醃牡丹蝦刺身,指橘蜜糖山葵汁牡丹蝦肉上面細細粒晶瑩通透嘅原係finger lime, 用蜜糖山葵嘅原理應該同蜜糖芥末差唔多,極subtle嘅酸、甜、辛,輕輕調味,又唔搶牡丹蝦風頭。🍴乾式熟成雞胸鵝肝肉卷,大葉醃漬本菇,脆雞皮廚師刻意將兩樣一濃一淡味道嘅食材整得好似樣又放喺同一隻碟,玩味感十足。細啖因為唔想你咁快食飽,但又想味道可以盡量出,於是揀熟成。再用堅果配搭濃郁嘅鵝肝,用大葉醃漬本菇平衡鵝肝嘅油膩感。最後巧妙咁煎脆咗塊雞皮增加咗酥脆嘅口感,層次、味道都照顧埋,考慮非常周到。🍴日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽食嘅次序都好重要,海膽份量好generous, 於是味蕾感覺到嘅濃郁又進一步推進,而今次係海洋風味嘅濃郁,細節仲有鮮嫩嘅帝王蟹肉,輕盈嘅蛋泡沫。 最有心思係康帝芝士製成嘅脆片,鹹香酥脆,味道上一下子立體咗。🍴紫菜蠔忌廉湯配龍蝦
香港有樣嘢好可惜
唔知大家發唔發覺
可能經營環境愈唻愈困難
有質素嘅fine dining賣少見少

今晚呢間我覺得要推介係因為:
一、對得起價錢
三、270度嘅夜景觀賞角度係完美

🍴酸橘汁醃牡丹蝦刺身,指橘蜜糖山葵汁

🍴乾式熟成雞胸鵝肝肉卷,大葉醃漬本菇,脆雞皮

🍴日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽

🍴紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子
濃郁香味再推一格係點?用蠔唻做忌廉湯。再推多一格係點?放埋用龍蝦油煎嘅帶子。

🍴意大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉,松露康帝芝士忌廉汁
有趣嘅係,之前中餐食過一個酥皮海鮮盒,味道同呢道菜有七成相似,但呢款海鮮嘅雜錦程度應該係再豐富啲,芝士忌廉汁再輕盈啲,而且用意大利麵捲原來口感上比酥皮更好,更能食到海鮮鮮味同五花肉。

🍴A4和牛西冷配脆炸芋頭鴨腿餅,椰子牛肉汁
以椰子渣為飼糧嘅日本國產牛,口感鬆軟,入口即溶,有種奶香嘅味道,配搭脆炸芋頭鴨腿餅,一嫩一脆。

🍴榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉
榛子朱古力慕絲同鹽味焦糖開心果忌廉嘅鹹甜交錯,質感細滑,份量點到即止,精緻又唔會膩。

最後就係不得不提呢個夜景,270度飽覽,真係好浪漫好迷人。
2025-04-09 149 views
🌌餐廳位於尖沙咀The One高層 落地玻璃窗可飽覽180度高空海景 Fine Dining Tasting Menu 有三至六道菜的選擇 店內裝潢走低調高雅路線 配合昏暗柔和的燈光 氛圍浪漫得令人沉醉 加上每枱食客聊天時也是喁喁細語的 不會太過嘈吵 很適合情侶約會或慶祝活動🥂.【Starter】▪️乾式熟成雞胸鵝肝肉卷 Foie Gras & Dry Aged Chicken Breast Ballontine, Oba Pickle Shimeji Mushroom, Crsipy Chicken Skin鵝肝卷幼滑濃郁 搭配酥脆的雞皮 增添層次感 加上雞胸肉緊致有彈性 配上微酸的醃漬本菇 開胃提鮮 .▪️酸橘汁醃牡丹蝦刺身Botan Shrimp Ceviche with Finger Lime & Honey Wasabi Sauce牡丹蝦晶瑩剔透 肉質鮮甜 入口時粒粒蟹籽在舌尖輕輕爆開 配上酸甜帶微辣的橘蜜糖山葵汁 更加襯托出牡丹蝦的鮮味 是很開胃的前菜之一.▪️日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽 Japanese Red King Crab Egg Foam wit
【Starter】
▪️乾式熟成雞胸鵝肝肉卷

▪️酸橘汁醃牡丹蝦刺身

▪️日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽
這道菜式外表看似簡單 內裏卻蘊含驚喜 先用匙羹輕輕敲碎小杯上的芝士脆片 與底下的帝王蟹蛋泡沫 海膽和蟹肉拌勻 芝士的鹹香點綴其中 層次豐富

▪️紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子
蠔湯單看已十分濃稠誘人 湯底濃郁不膩口 帶子肉厚多汁 搭配濃郁的龍蝦油 散發出醇厚香氣 把整個蠔湯的鮮味推向極致

【Main】
▪️意大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉 配松露康帝芝士忌廉汁 Cannelloni Stuffed with Mixed Seafood & Pork Belly, Truffle Comte Cream Sauce
意大利麵捲口感煙韌 包裹著滿滿的海鮮與五花肉餡料 海鮮的鮮甜與五花肉的油香交織 令人垂涎 配上松露芝士忌廉汁 芝士的鹹香與忌廉的滑順完美平衡 味道濃而不膩

▪️慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔
A4 Wagyu Sirloin with Crispy Taro Duck Leg Cake, Coconut Beef Jus
鴨胸外皮煎得香脆誘人 經過熟成後的鴨肉風味更加深邃 肉質嫩滑 油脂香氣濃郁 配上微辣的煙燻車厘子和酸甜的士多啤梨果醬 能夠中和鴨胸的油膩感

【Dessert】
▪️榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉
榛子朱古力mouse質感幼滑 朱古力的微苦與榛子的濃香完美交融 甜度恰到好處 旁邊的開心果忌廉中和朱古力的微微苦味 與鹽味焦糖的微鹹甘甜相得益彰

總括而言 餐廳的食材用料上乘 菜式擺盤精緻 味道配搭巧妙有心思 室外露天座位更可近距離欣賞維港美景 環境浪漫舒適 想靜靜享受美食和美景 這裡無疑是尖沙咀的絕佳選擇💆🏻‍♀️

$1000 (Dinner)
這家是讓你飽覽美景及享用美食的高級西餐廳。餐廳位於19樓,能欣賞到香港五光十色的維港夜景,裝修浪漫有情調、環境寧靜舒適。Tasting Menu Any 3 courses $788/HeadAny 4 courses $888/HeadAny 6 courses $1188/HeadStarter 前菜 (四款選擇)🌹乾式熟成雞胸鵝肝肉卷 大葉醃漬本菇 脆雞皮🌹酸橘汁醃牡丹蝦刺身 蜜糖山葵汁 (必試👍🏻牡丹蝦鮮甜、新鮮)🌹日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽 (必試👍🏻 口感豐富、材料十足)🌹紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子 (蠔味非常濃郁)Main 主菜 (三款選擇)🌹意大利麵卷釀雜錦海鮮及五花腩 松露康帝芝士忌廉汁🌹慢煮屬性鴨胸配鴨油薯仔 香辣煙熏車厘子 士多啤梨果醬 油封金甜菜🌹 A4和牛西冷配脆炸芋頭鴨腿餅 椰子牛肉汁Dessert 甜品 (兩款選擇)🌹榛子朱古力mousse配鹽味焦糖開心果忌廉🌹即席製作經典提拉米蘇Tiramisu (+$100)Harlan’s 不僅提供優質的美食,還擁有絕佳的環境和服務,是值得一試的高級西餐廳,富有浪漫氣氛情調,是慶祝特別日子的好地

Tasting Menu
Any 3 courses $788/Head
Any 4 courses $888/Head
Any 6 courses $1188/Head

Starter 前菜 (四款選擇)
🌹乾式熟成雞胸鵝肝肉卷 大葉醃漬本菇 脆雞皮
🌹紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子 (蠔味非常濃郁)

Main 主菜 (三款選擇)
🌹意大利麵卷釀雜錦海鮮及五花腩 松露康帝芝士忌廉汁
🌹 A4和牛西冷配脆炸芋頭鴨腿餅 椰子牛肉汁

Dessert 甜品 (兩款選擇)
🌹榛子朱古力mousse配鹽味焦糖開心果忌廉
🌹即席製作經典提拉米蘇Tiramisu (+$100)

Harlan’s 不僅提供優質的美食,還擁有絕佳的環境和服務,是值得一試的高級西餐廳,富有浪漫氣氛情調,是慶祝特別日子的好地方,必能帶給你難忘的用餐體驗。價格方面,三道菜$788,四道菜$888,六道菜$1188,性價比相對合理,特別是享受如此美景的情況下,強烈推薦!
酸橘汁醃牡丹蝦刺身 蜜糖山葵汁
乾式熟成雞胸鵝肝肉卷 大葉醃漬本菇 脆雞皮
意大利麵卷釀雜錦海鮮及五花腩 松露康帝芝士忌廉汁
A4和牛西冷配脆炸芋頭鴨腿餅 椰子牛肉汁
榛子朱古力mousse配鹽味焦糖開心果忌廉
2025-04-06
$800 (Dinner)
酸橘汁醃牡丹蝦刺身 蜜糖山葵汁
乾式熟成雞胸鵝肝肉卷 大葉醃漬本菇 脆雞皮
意大利麵卷釀雜錦海鮮及五花腩 松露康帝芝士忌廉汁
A4和牛西冷配脆炸芋頭鴨腿餅 椰子牛肉汁
榛子朱古力mousse配鹽味焦糖開心果忌廉
2025-04-06 366 views
時間: 星期六午餐等候: 0 ,OpenRice 訂座服務:細心 主動 感覺好細緻食物:主菜+半自助沙律吧 +甜品+飲品前菜沙律吧 ,有少量凍海鮮,青口 蝦,煙三文魚,味道可以,普通正常沙律選擇都有十幾樣,試咗薯仔沙律,水牛芝士番茄,燒茄子,蓮藕,樣樣都幾好味,醬汁和香料調得幾好👍🏻👍🏻食完一碟想再拎 的感覺有餐包和湯 ,我就無試主菜:燒比目魚金宝,即叫即整,又預留前菜時間俾客人慢慢食,時間安排細心燒魚一上桌 已經嗅到香味,魚皮香脆,魚肉滑捋捋,魚皮上有炸火腿,更顯得咸香 好野味配菜豆豆 用了煙肉蒜汁,配搭幾好星期六還有加餸環節: 燒牛肉眼見不錯,但我不食牛肉 沒有試甜品: 試幾款蛋糕,抺茶 朱古力 芝士….質素普通,正常味道,選擇不算好多6-7款另外有雪糕 2款 總結: 環境一流 180度海景. 食物味道中上上,服務很好,加上不限時,我當天坐咗1:45 個鐘,仲有好多人聚會傾繼,是一個好地方,推薦👍🏻👍🏻
時間: 星期六午餐
等候: 0 ,OpenRice 訂座
服務:細心 主動 感覺好細緻
食物:
主菜+半自助沙律吧 +甜品+飲品
有餐包和湯 ,我就無試

配菜豆豆 用了煙肉蒜汁,配搭幾好

星期六還有加餸環節: 燒牛肉
眼見不錯,但我不食牛肉 沒有試

另外有雪糕 2款

$395 (Lunch)
望住無敵海景食飯真係好寫意,每道菜嘅擺盤都好有心思,最可惜係朋友唔算好鍾意甜品,如果唔係嘅話我一定嗌Tiramisu試一試。見到同場都有人慶祝生日,餐廳氣氛確實都好適合慶祝同埋聚會,經典嘅燭光晚餐。‣ 3 Courses Set + 4 Courses Set $788 & $888· 乾式熟成雞胸鵝肝肉卷,大菜醃漬本菇,脆雞皮雞胸嫩滑得嚟又有咬口,而鵝肝入口即化,油香同肉香完美融合。大菜醃漬本菇帶啲酸甜,豐富咗啲口感,加上有脆雞皮點綴,口感同味道都層次分明。· 酸橘汁醃牡丹蝦刺身,指橘蜜糖山葵汁牡丹蝦本身已經夠鮮甜,用酸橘汁醃製之後多咗一份清爽嘅果香,而蜜糖山葵汁更加係畫龍點睛,甜中帶點微辣,襯托蝦嘅鮮味之餘又唔會搶戲。· 日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽我自己個人最鍾意呢一道前菜,味道相當濃郁,有齊晒我最鍾意嘅元素:蟹肉、海膽同芝士。入口輕盈綿滑,蟹味濃郁得嚟又有溫泉蛋嘅溫潤,而芝士嘅鹹香同脆口搭配蟹肉非常之夾。再加啲海膽點綴,鮮甜味爆棚。· 紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子湯嘅濃稠度我比滿分,每一啖都飲到濃濃嘅蠔香,仲要滲一啲龍蝦嘅香味。忌廉湯底滑順得嚟唔會太heavy

· 乾式熟成雞胸鵝肝肉卷,大菜醃漬本菇,脆雞皮

· 酸橘汁醃牡丹蝦刺身,指橘蜜糖山葵汁

· 日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽

· 紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子
湯嘅濃稠度我比滿分,每一啖都飲到濃濃嘅蠔香,仲要滲一啲龍蝦嘅香味。忌廉湯底滑順得嚟唔會太heavy,帶子又煎得外脆內嫩。

· 意大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉,松露康帝芝士忌廉汁
個人最鍾意呢一道主菜,好彩嗰陣時心思思揀咗呢一個冇食牛扒,相信我,你絕對唔會後悔。咬落去海鮮嘅鮮甜同五花肉嘅油香互相輝映,口感豐富到不得了。而芝士忌廉汁更加係靈魂所在,將麵捲嘅香味提升一個層次,絕對值得一試。

· 慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔
香辣煙燻車厘子,士多啤梨果醬,油封金甜菜
鴨胸平時都食得多,熟成都係第一次食,肉質軟嫩多汁,帶少少熟成嘅獨特風味,果醬就中和咗鴨肉嘅濃郁。我自己都幾鍾意鴨油薯仔,你真係會食得出吸收咗鴨油嘅精華,香味四溢。

· 榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉
海鹽開心果忌廉嘅果仁味真係相當之濃郁,而我幾鍾意佢一絲絲嘅鹹味,平衡得相當之好。榛子朱古力慕絲入口即溶,濃郁嘅朱古力味同榛子嘅香氣真係好夾,甜度啱啱好唔會太膩,再搭埋開心果個口感就更加豐富。
2025-04-04 490 views
閨蜜定咗佳期,揀緊地方結婚。佢同男友諗住喺尖沙咀The one Harlans呢度擺Wedding party。搵咗我同男友過嚟一齊食嘢俾吓意見。諗住長假期前嘆個晚餐,大家輕鬆chill 下。先黎個紅白酒:輕鬆chill chill。我哋叫咗個三道菜晚餐。四個人可以share。前菜分別有雞胸鵝肝肉卷加本菇脆雞皮、酸骨牡丹蝦刺身、帝王蟹蛋泡沫芝士脆片及海膽、仲有個紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子。四個前菜各有特色,無論刺身同鵝肝及海膽都用料細緻,非常新鮮。主菜就有意大利麵卷雜錦海鮮、慢煮鴨胸同埋A4和牛西冷。三款之中尤以A4和牛西冷最好味,牛味非常豐富;唔會太熟啱啱好。最精彩就係個甜品榛子朱古力慕絲配鹽味,焦糖開心果忌廉。有特色又美味。我哋放工即刻去,可以日夜景兼得。呢度仲有下午茶自助餐,下次可以一試。
諗住長假期前嘆個晚餐,大家輕鬆chill 下。
先黎個紅白酒:輕鬆chill chill。
我哋叫咗個三道菜晚餐。四個人可以share。
主菜就有意大利麵卷雜錦海鮮、慢煮鴨胸同埋A4和牛西冷。
我哋放工即刻去,可以日夜景兼得。
呢度仲有下午茶自助餐,下次可以一試。
見到呢間餐廳tasting menu幾吸引,於是即刻book位試吓,果然冇令人失望🥹一入到餐廳已經見到落地大玻璃同維港夜景,好有氣氛!我哋揀咗total七道菜試吓~-🍽️頭盤🍖乾式熟成雞胸鵝肝肉卷 鵝肝同雞胸肉卷嘅搭配好夾,入口細膩無腥味,配埋醃漬本菇微酸嘅味道,層次分明,開胃又提鮮😋🦐酸橘汁醃牡丹蝦刺身 牡丹蝦肉質爽甜,配上帶微微甜味嘅指橘蜜糖山葵汁,酸甜平衡得啱啱好之餘,帶出蝦嘅鮮甜☺️🦀日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽蛋泡沫口感好綿密,入口即化,加埋康帝芝士嘅鹹香味,再配上海膽嘅鮮味,每一啖都好鮮好有驚喜🥰🍲紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子湯底濃郁但唔會過膩,紫菜嘅鮮味同蠔味融合得啱啱好,帶子香煎得外脆內嫩,仲有少少龍蝦油嘅香氣點綴😚🧆主菜🍝意大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉 配松露康帝芝士忌廉汁意大利麵捲嘅口感好煙韌,內餡係滿滿嘅海鮮同五花肉,鮮味十足,配埋松露芝士忌廉汁,濃香度啱啱好,味道層次豐富,一啖接一啖食到停唔到口🥹🪿慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔 鴨胸經過乾式熟成,肉質嫩滑有嚼勁,皮煎得香脆,油脂香氣濃郁,正🐽鴨油薯仔好香,不過口感可以再香脆啲~配埋微辣煙燻車厘子同士多啤
🍽️頭盤
🍖乾式熟成雞胸鵝肝肉卷

🦐酸橘汁醃牡丹蝦刺身

🦀日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽

🍲紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子

🧆主菜
🍝意大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉 配松露康帝芝士忌廉汁

🪿慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔
鴨油薯仔好香,不過口感可以再香脆啲~配埋微辣煙燻車厘子同士多啤梨果醬,酸甜微辣嘅味道中和咗鴨胸嘅油膩感,真係不得不讚🙈

🍫甜品
榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉
朱古力慕絲嘅質感幼滑細膩,另外亦都有啲脆脆增添口感,入口濃郁得嚟唔會太甜🫶🏻
開心果忌廉好正,鹽味適度平衡咗甜味,再加埋濃郁開心果嘅香氣,味道層次好豐富,同朱古力慕絲都好夾!

食材用料上乘,味道配搭非常有心思,頭盤、主菜同甜品嘅味道都好有層次,每一道菜都好似藝術品咁精緻,真係值得一試!餐廳仲有靚景同室內室外座位揀,服務都好貼心,絕對啱晒打卡同撐枱腳😚
$900 (Dinner)
  • 慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔
  • 榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉
2025-03-31 1562 views
上次嚟到The One嘅「海賀」食鐵板燒,見到同層嘅「Harlan's」有啲晚市套餐,確喺幾吸引,加上佢哋本身都幾有名氣,故此,呢晚就走訪一試。門面已有一種非常高級嘅感覺,而走到室內嘅用餐區,因為地方大,樓底特高,加上枱櫈並無排到好密,所以,空間感十分強,加上一整排落地玻璃窗,更加令環境整體嘅感覺開揚,從而就算坐晌裡面,一樣有少少夜景襯托。再者,晌柔和嘅燈光下,同枱上嘅燭光,可以講氣氛十足,情調滿滿,好適合嚟慶生或者食紀念飯。此外,餐廳外仲有L長型露天位,可謂座擁270度香港瑰麗夜景,而外邊嘅位以茶几枱及高腳枱為主,比較適合睇住靚景小酌幾杯,不過,都有少量餐枱,方便進餐。雖然散點有好多選擇,咁當然套餐就更加划算,佢哋晚市有個Tasting Menu,分為3道菜($788)、4道菜($888)、6道菜($1,188), 前菜有4款選擇,主菜有3款選擇,甜品就有2款選擇,咁其實點玩法呢?例如你揀3道菜,好正常就喺前菜+主菜+甜品各類別揀1道菜嘅組合;如果你揀6道菜,可以晌餐牌上自由組合6道菜,例如4前菜+2主菜、2前菜+3主菜+1甜品……,只不過當揀超過1道主菜時,主菜嘅份量會作出相對調整
,加上佢哋本身都幾有名氣,故此,呢晚就走訪一試。
此外,餐廳外仲有L長型露天位,可謂座擁270度香港瑰麗夜景
雖然散點有好多選擇,咁當然套餐就更加划算,佢哋晚市有個Tasting Menu,分為3道菜($788)、4道菜($888)、6道菜($1,188), 前菜有4款選擇,主菜有3款選擇,甜品就有2款選擇,咁其實點玩法呢?例如你揀3道菜,好正常就喺前菜+主菜+甜品各類別揀1道菜嘅組合;如果你揀6道菜,可以晌餐牌上自由組合6道菜,例如4前菜+2主菜、2前菜+3主菜+1甜品……,只不過當揀超過1道主菜時,主菜嘅份量會作出相對調整而已,呢個構思具彈性又幾好玩。
式熟成雞胸鵝肝卷、大葉醃漬本菇、脆雞皮

雖然餐牌已對菜式作大量描述,不過,嚟到總有意想不到嘅賣相。先一口氣分享4道前菜,呢一道鵝肝卷最特別喺裡面釀咗啲雞胸肉,令到個口感既有鵝肝嗰份粉嫩口感,又有雞胸嗰份柔嫩口感,喺好有趣嘅配搭,而上面嘅醃漬本菇鹹香惹味,加埋啲香口嘅脆雞皮,確有種錦上添花之效
乾式熟成雞胸鵝肝卷、大葉醃漬本菇、脆雞皮
乾式熟成雞胸鵝肝卷、大葉醃漬本菇、脆雞皮
酸橘汁葉牡丹蝦刺身、指橘蜜糖山葵汁

以暗花透明玻璃碟盛載住兩件牡丹蝦,第一個感覺就有種鯉躍龍門嘅感覺,非常之精緻,牡丹蝦刺身唔單止單單得隻蝦,面頭仲加咗啲卜卜脆蟹籽,而牡丹蝦味道鮮甜,帶有獨特嘅黏糯口感,旁邊嘅小綠葉更沾上酸橘汁,千祈唔好唔食埋佢。中間嘅指橘蜜糖山葵汁,做得輕柔,味道酸酸甜甜,又帶啲辣,非常過癮。
日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽

呢一道菜甚有日本茶碗蒸嘅影子,賣點就喺用上 日本帝王蟹拆肉,做咗個蒸蛋,但嚴格嚟講又唔等同日本個茶碗蒸,嗰種蒸蛋嘅口感帶少少輕柔嘅泡沫感,非常之得意,蛋內混有唔少嘅蟹肉,非常之鮮甜;此外面層嘅芝士脆片同海膽,食法喺篤落啲蛋泡沫度溝埋嚟食,味道非常之豐富、多層次。
紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子

由於加入咗紫菜元素,所以,湯嘅色澤比較深沉,碟邊仲糝咗啲紫菜粉強化番個主題,朋友就話一入口嗰陣蠔味濃郁到不得了,完全喺蠔嘅精華,加上個湯表面再唧咗啲醇厚嘅龍蝦油,變得有種畫龍點睛之效,而湯裏面嘅煎帶子,食得出喺高級靚貨,唔單止口感柔軟,更喺陣陣鮮甜味 ,真喺搵唔到咩挑剔位。
意大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉、松露康帝芝士忌廉汁

中文寫住意大利麵,好難想像啲意大利粉點樣捲住啲海鮮同五花肉,不過睇埋英文,你就知喺意大利嘅 「水管通 」, 裡面釀滿晒海鮮餡料同五花肉,味道富層次,水管通粉煙韌有咬口,加埋焗過嚟,再配上香味獨特嘅醬汁,可以講喺色香味俱全,再加上件龍蝦肉,自然令賣相再升級少少,如果多幾粒就顯得更貴氣,哈哈!
意大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉、松露康帝芝士忌廉汁
慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔、香辣煙燻車厘子、士多啤梨果醬、油封金甜菜

煎鴨胸算食唔少,當然,高級又有高級嘅做法,今次嘅鴨胸就熟成過,令到鴨胸嘅獨特氣味較強、較突出,再用上慢煮,入口口感倍感柔嫩,伴碟嘅車厘子士多啤梨果蓉,經煙燻處理,再加點辣味,非常有趣,將鴨胸沾上少少,味道變得好微妙,此外,看似平平無狗奇嘅薯仔粒,以鴨油煎煮過,立時變得不平凡。
榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉

食朱古力一向可以令人變得心情愉快,變得更輕鬆,這一回嘅榛子朱古力慕絲餅,單喺外型已好吸引,挺實而具口感嘅朱古力蛋糕本身朱古力味非常醇厚香濃,加上絲滑嘅榛子朱古力漿,實在叫人回味,而翠綠嘅忌廉初頭以為真喺一抹忌廉,其實喺雪糕嚟,濃香嘅焦糖味中又有淡淡嘅鹹味,再慢慢滲出開心果香,味道細膩。
榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉
我哋 揀咗一個三道菜(2前菜+1主菜)一個四道菜 (2前菜+1主菜+1甜品), 一次過試到好多款菜式。臨走時仲見到佢哋擺放咗一個半自助午餐餐牌,星期一至日都有供應,當然平日跟假期價錢會有啲唔同,個定價都幾吸引,已打算下次老婆生日就同佢嚟食返餐
今晚嘅用餐體驗非常之好,除咗環境超舒服,有氣氛之外,服務非常之燙貼,侍應好有禮貌,而且服務夠晒殷勤,對每度菜式亦都好熟,基本上有問必答。
$922 (Dinner)
榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉
一入門就被窗外的維港景色吸引,落地玻璃讓港島天際線一覽無遺,黃昏時分夕陽灑在水面,靜靜地美得像一幅畫。店內裝潢走低調優雅路線,木地板與黑白照片透著舒適氛圍,坐近窗邊用餐,心情自然放鬆。食物方面,之前跟同事去吃過午市半自助餐,選擇不少,冷盤有新鮮蝦同蟹腳,味道清甜,熱菜的羊扒烤得嫩滑,帶點炭香,簡單但可口。甜品檸檬撻酸甜適中,搭配咖啡,算是個不錯的收尾。不過,熱菜款式不算多,選擇有時略顯單調。自助餐補充速度高峰期有點慢,等咗一陣先有新鮮蝦。服務態度溫和,但唔算特別主動,感覺略為普通。今次我去吃的是晚餐,價錢相對貴了很多,但是食物更細緻,景色更美。
2025-02-13
$1000 (Dinner)
2025-03-30 379 views
今日黎到呢間海景無敵嘅餐廳望住幻彩詠香江fine dining,真係浪漫到爆燈,每道菜都玩fusion玩到出神入化乾式熟成雞胸鵝肝肉卷好驚艷。雞胸同鵝肝打埋一齊再做成肉卷,鹹香又creamy勁過癮!紫菜忌廉湯配龍蝦油煎帶子,帶子大到似乒乓球,食落真係好香口龍蝦香味帝王蟹泡沫法國康帝芝士脆片海膽,淨係賣相都睇得出好比心機,而頭芝士脆片脆過薯片,面頭北海道海膽好鮮,底下係泡泡形式登場嘅帝王蟹,蟹肉既鹹鮮味配上泡沫質感,好食到舔舔脷慢煮鴨胸肉質粉嫩仲keep到鴨油香,連帶隔離配菜薯仔都好濃鴨油味,出色意大利麵捲釀雜錦海鮮配五花肉,又一特色菜品,麵條包住蝦肉同五花肉,估唔到又夾又有口感埋尾榛子朱古力慕絲,唔會太甜食落唔膩,完美作結!

埋尾榛子朱古力慕絲,唔會太甜食落唔膩,完美作結!
2025-03-30 341 views
論打卡餐廳,一定不能錯過尖沙咀彌敦道100號The One19樓Harlan's。餐廳超高樓層高樓底,廣角環視維港夜景,天氣晴朗,星光和燈光相互輝煌,盡見繁華。🤩🤩如此美景,美食也豪不遜色,晚餐提供幾款套餐,分別有三道菜,四道菜,六道菜,各取所需。😋😋餐點精美非凡,盡見廚師創意心思💡,做出美倫美煥Fusion 菜式。✨️✨️頭盤菜式乾式熟成雞胸鵝肝肉卷 大葉醃漬本菇 ,脆雞皮、 酸橘汁醃牡丹蝦刺身 指橘蜜糖山葵汁、日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子、 🎉🎉主菜式義大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉 > 松露康帝芝士忌廉汁慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔 廚師甜品榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉非常特別的高級混合菜,如果有餐前麵包🍞就更完美了。

如此美景,美食也豪不遜色,晚餐提供幾款套餐,

分別有三道菜,四道菜,六道菜,各取所需。😋😋

乾式熟成雞胸鵝肝肉卷

大葉醃漬本菇 ,脆雞皮、 酸橘汁醃牡丹蝦刺身

紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子、
🎉🎉主菜式
義大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉 >

松露康帝芝士忌廉汁

慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔
廚師甜品
榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉

非常特別的高級混合菜,如果有餐前麵包🍞就更完美了。