2023-08-18
日本野個個香港人都鍾意食, 尤其是係壽司刺身。今日咪捉埋個朋友一齊去食試下新嘢,就係近我返工地方。間餐廳係10樓有室外室內,天氣咁熱,梗係揀室內啦,但出面其實環境都幾好!個menu都幾多嘢揀壽司、刺身、熱食,費事花多眼亂,我就揀咗個dinner set,款式齊,仲要包埋飲品或者甜品,啱曬我呢個大胃王。1.刺身沙律🥗:作為頭盤,個陳醋酸酸甜甜,幾開胃😋以為淨係得三文魚刺身,原來仲有油甘魚、八爪魚刺身,大大份都算開胃。2.刺身壽司盛🍣:全部都好新鮮,包括有一般嘅三文魚、油甘魚、帶子、紅蝦刺身,出奇地隻蝦係勁大隻,又新鮮,好味!3.馬賽魚湯:以為係咩魚湯,原來係海鮮湯,好似有龍蝦濃香味,細細碗啱啱好。4.海膽三文魚籽茶碗蒸:以為係普通蒸蛋,點知上面擺咗啲海膽同三文魚籽,再加埋個橙色醬,雖然鹹咗少少,但係配搭出呢個味,都好鮮好開胃。5.燒生蠔再加兩串串燒🍢:唔算好特別,不過燒出嚟啱啱好,唔會太熟太燶,個白鱔仲要咬落去好爽脆。6.豚肉壽喜燒🍲:其實食完前面幾個菜已經九成飽,再加埋個壽喜燒烏冬,直情係要捧住個肚出去。7. 海膽雪糕🍦:食甜品梗係女仔嘅另一個胃,第一次見到有海膽雪糕,點都加錢試下,個
7. 海膽雪糕🍦:食甜品梗係女仔嘅另一個胃,第一次見到有海膽雪糕,點都加錢試下,個海膽味好香濃呀,好似真係食緊海膽咁。