2023-01-13
好想快啲衝去🇯🇵瘋狂食海膽😛但其實留係香港都食到高質海膽😏呢間係銅鑼灣嘅U IZAKAYA以海膽料理作主打,廚師巧妙地用新鮮海膽設計出唔同精緻料理,可以試下全海膽嘅海膽盛宴🤩🤩或者lunch time都有幾款性價比好高嘅lunch set👍🏻👍🏻今次我叫呢個Set D就有小食、沙律、湯、茶碗蒸、壽司、串燒、甜品、飲品,非常豐富🤰🏻可以滿足食海膽嘅癮😝呢度空間感好好,仲有露台位置有個無面男公仔打卡位🤣竹炭麵包配海膽醬每個套餐都會送上竹炭多士配海膽醬,醬汁用上新鮮海膽加海膽醬調配而成,海膽味超級鮮🥰🥰真係食到新鮮海膽鮮甜味,直頭想帶返樽返屋企😚😚松葉蟹肉沙律松葉蟹肉🦀份量多而且好鮮甜👍🏻好揼本,幾鍾意佢落咗啲油漬車厘茄,加上沙律菜好醒胃。馬賽魚湯湯頭飲到好濃郁鮮甜嘅海鮮味,蝦肉同蜆都大隻彈牙新鮮😗😗海膽海鮮茶碗蒸本來簡單嘅茶碗蒸加上海膽即時昇華不少😎😎蒸蛋非常滑溜,食落有驚喜😋😋原來唔止面頭有原片海膽,蒸蛋本身都食到香濃鮮甜嘅海膽味,仲有油脂豐腴嘅火炙三文魚腩,充滿口腔嘅海膽味帶來幸福感💖壽司六貫(海膽、磯煮鮑魚、黑松露帶子、吞拿魚、油甘魚、火炙左口魚邊)前面已經食到半飽,先至到主菜部份🤪
竹炭麵包配海膽醬
松葉蟹肉沙律
馬賽魚湯
湯頭飲到好濃郁鮮甜嘅海鮮味,蝦肉同蜆都大隻彈牙新鮮😗😗
海膽海鮮茶碗蒸
前面已經食到半飽,先至到主菜部份🤪所有魚生都好鮮甜,海膽唔使多講,好甘香😚;鮑魚甜甜地幾彈牙;油甘魚呢款比較有咬口;吞拿魚好厚身帶點油脂香;帶子似乎係我食過嘅帶子刺身入面最厚👏🏻👏🏻帶子本身鮮甜味爆發;火炙左口魚雖未至於入口即溶但油香豐富😽
蘋果豚肉卷串燒
豚肉鹹鹹香香,好邪惡😈巧妙地襯以爽脆多汁而且特別嘅蘋果💦口感好正,加上黑醋汁點綴即刻減低膩感。
厚切牛舌心串燒
口感好彈牙,食落帶點炸蒜嘅香氣,唔錯😛
黑蒜椰菜仔
椰菜仔帶輕微嘅甘苦味更能減低整餐嘅膩感,如果口感爽脆啲就更加完美喇。
甜品
是日甜品係柚子雪葩🍧酸爽嘅味道加上沙冰般嘅口感,平衡返一整餐嘅飽滯感😆
Purple Hearts (Buttergly Pea, Yuzu puree, cranberry juice, soda)
呢度餐牌都有幾款特色嘅cocktail同mocktail等酒類,呢杯mocktail賣相好吸引😻酸酸咪咪嘅紅莓汁加上菠蘿肉好清爽。
人均消費:$720
推介指數(10分為滿分):9分