2023-11-12
下午茶時間嘆杯清新雞尾酒、高纖果汁及健康小食。入座食客大多數都係女士,大家追求健康與美,沙律主題食店確實帶有一份清爽感覺。食物方面 - 小食冷豆腐︰一心以為豆腐質地軟爛,原來餐廳使用板豆腐,切落去相對厚實。豆味唔濃,板豆腐吸收醬汁效果少,但口感卻比軟豆腐更好。店家自製汁咸酸比例做得唔錯,偏淡而稀薄,符合健康主題。配上幼碎木魚絲,小許鮮咸香,剛好平衡齋豆腐。蟹肉蟹籽沙律︰頂層舖上一堆蟹籽,混合新鮮清菜及蟹肉,增強整體鮮味。蟹肉雖然被拆成肉碎,實質份量算對得起價錢。肉質帶微微鮮味,店家並唔會用普通蟹柳蒙混過關,有誠意。底層新鮮清菜絲及沙律醬份量適中,入口無油膩感,連蟹肉蟹籽咸甜度非常夾。飲品方面 - Mojito︰店家自動去糖水syrup,只混合強烈薄荷葉、清新青檸及份量適中嘅RUM。整杯飲落好順暢,完全無酒精飲品感覺。即打紅火龍果汁︰鮮果即打成果汁,全無添加色素及糖精調味。比較細杯,性價比相對遜色。
食物方面 - 小食冷豆腐︰
蟹肉蟹籽沙律︰
頂層舖上一堆蟹籽,混合新鮮清菜及蟹肉,增強整體鮮味。
飲品方面 - Mojito︰
整杯飲落好順暢,完全無酒精飲品感覺。
即打紅火龍果汁︰
鮮果即打成果汁,全無添加色素及糖精調味。
比較細杯,性價比相對遜色。
Other Info. :
最低消息每人100蚊,原本只想點飲品,最後都要額外再叫小食。