2022-05-07
#星星之食評🍳 🍳 🍳間中去一去懷舊冰室~緬懷一下遙遠的曾經~🍜 🍜 🍜有間十字奶牌子嘅冰室~叫十字冰室~餐桌懷舊、菜式懷舊、裝潢有懷舊~其實「十字牌(英語:Trappist Dairy)是香港本地著名的牛奶品牌,其鮮奶及主要奶類飲品為神樂院牛奶廠有限公司之出品,廠房現址為元朗大生圍。」(來自維基)其實我是來吃這種香港本土的感覺!🥪 🥪 🥪芝士咸牛肉炒滑蛋脆豬包有驚喜,本來以為是硬身的包結果吃起來鬆軟有口感,炒蛋炒得剛剛好,半生夠juicy,咸牛肉夠多,食落啖啖肉~🥫 🥫 🥫濃湯蕃茄牛肉米粉配炒蛋火腿多士湯底像羅宋湯,湯料夠豐富,加上鮮牛肉,食落有多重口感~炒蛋嫩滑,多士烘得恰到好處,港式早餐來說,認真出色~🫕 🫕 🫕白汁龍脷柳意粉龍脷柳夠哂大塊,煎得十分香口,白汁濃稠適中,如果白汁多一點會比較好~份量勝在夠飽肚~🍛 🍛 🍛咖喱吉列豬扒飯豬扒一整塊上夠哂大塊,炸得好香脆,咖喱汁係冰室必備菜式,有肉有汁,好味好味~☕️ ☕️ ☕️飲品當然係用返十字牌牛奶製作,夠哂香滑地道,這就是港式冰室的懷舊感覺~📍 📍 📍十字冰室 (The Argyle) (旺角)旺角亞皆老街102號The Argyle地
#星星之食評
🍳 🍳 🍳
間中去一去懷舊冰室~
緬懷一下遙遠的曾經~
🍜 🍜 🍜
有間十字奶牌子嘅冰室~
叫十字冰室~
餐桌懷舊、菜式懷舊、裝潢有懷舊~
其實我是來吃這種香港本土的感覺!
🥪 🥪 🥪
芝士咸牛肉炒滑蛋脆豬包
🥫 🥫 🥫
濃湯蕃茄牛肉米粉配炒蛋火腿多士
🫕 🫕 🫕
白汁龍脷柳意粉
份量勝在夠飽肚~
🍛 🍛 🍛
咖喱吉列豬扒飯
☕️ ☕️ ☕️
📍 📍 📍
十字冰室 (The Argyle) (旺角)
旺角亞皆老街102號The Argyle地下G01號舖
➿
#hkig #hkkol #香港好去處 #香港美食 #香港打卡 #香港打卡秘境 #香港打卡熱點 #hkinstagirl #hkinfluencer #hkfoodie #hkinstagram #何文田美食 #十字冰室 #十字奶 #十字牌 #食物 #食物攝影 #食物アレルギー #食物拍攝 #香港foodie #香港food