2020-05-09 109 views
有朋友住東京,好鍾意四出試拉麵,佢Top 3其中一間就係金色不如歸我喺東京旅行嘅時候都專登去朝聖過,佢嘅貝汁湯底真係好鮮味,令人耳目一新上年(2019)金色不如歸猛龍過江之後我都食過兩次,第一次叫咗醬油貝汁拉麵當時覺得蜆湯同魚湯嘅鮮味比過鹹嘅醬油湯底搶晒,十分可惜,所以俾多次機會,試味道比較淡嘅鹽味貝汁鹽味貝汁湯底的確比較平衡,白松露油嘅香氣啱啱好,比起醬油貝汁會多咗少少西洋風味,大蜆湯汁嘅鮮甜亦更明顯蔥白同蔥花都好新鮮,咬落爽口有香氣少少煙肉碎加咗啲質感同味道嘅層次,係唔錯嘅配料麵就正正常常,唔太硬或者太淋,麵味幾香最無特色係豬肉,叉燒比較乾腩肉會好啲啲,腍少少但都係無乜味真心欣賞呢個湯底,可以empty bowl 😆加一後一碗拉麵都$140,期待豚肉部分都可以做好啲,先配得起呢個星級湯底💪🏻💪🏻💪🏻

鹽味貝汁拉麵

蔥白同蔥花都好新鮮,咬落爽口有香氣
少少煙肉碎加咗啲質感同味道嘅層次,係唔錯嘅配料

麵就正正常常,唔太硬或者太淋,麵味幾香

最無特色係豬肉,叉燒比較乾
腩肉會好啲啲,腍少少但都係無乜味

真心欣賞呢個湯底,可以empty bowl 😆

鹽味貝汁拉麵