2024-02-26
今年開年食了不少個中餐, 滿肚乳豬, 肥雞. 慶祝龍年大吉, 今晚同女友去 虎鐵鐵板燒, 來個日式鐵板燒.餐廳在銅鑼灣, 交通好方便. 餐廳有卡座, 可以自成一角. 我們喜歡圍坐鐵板台, 選擇了看著師傅即燒即食. 這裡座位闊落, 侍應招呼不錯.先送上兩款熱茶, 日本綠茶同意大利花茶, 清香解渴.侍應介紹今晚食材, 有鮮活鮑魚, 生蠔, 鵝肝,和牛.季節沙律先送上 - 煙鮭魚沙律, 爽口酸酸甜甜幾開胃. 蟹肉海膽松露溏心蛋 - 師傅將蒸蛋放在鐵板上面燒一陣,然後再加上蟹肉, 海膽, 松露金箔. 蟹肉, 海膽超級好食, 蒸蛋添加了濃郁嘅松露味, 口感更豐富.鐵板燒餐正式開始, 活鮑魚配蟹肉海苔醬, 原只鮮活南非鮑魚 - 先用蓋蓋上, 煮一會兒 ,鮑魚勁大隻, 除去外殼, 鮑魚表面輕輕燒香, 鮑魚上碟了, 擺設好靚, 伴有蟹肉海苔醬汁及大大粒魚籽, 鮑魚肉質煮得好稔好滑, 非常彈牙, 有鮑魚鮮味, 好欣賞這個蟹肉海苔醬醬汁, 調得相當美味.煎生蠔, 煎得外面香脆微焦, 生蠔裡面仍不失柔滑的蠔肉, 配以脆口櫻花蝦與青蔥, 非常惹味可口. 香
餐廳在銅鑼灣, 交通好方便. 餐廳有卡座, 可以自成一角. 我們喜歡圍坐鐵板台, 選擇了看著師傅即燒即食. 這裡座位闊落, 侍應招呼不錯. 先送上兩款熱茶, 日本綠茶同意大利花茶, 清香解渴. 侍應介紹今晚食材, 有鮮活鮑魚, 生蠔, 鵝肝,和牛. 季節沙律先送上 - 煙鮭魚沙律, 爽口酸酸甜甜幾開胃. 蟹肉海膽松露溏心蛋 - 師傅將蒸蛋放在鐵板上面燒一陣, 然後再加上蟹肉, 海膽, 松露金箔. 蟹肉, 海膽超級好食, 蒸蛋添加了濃郁嘅松露味, 口感更豐富.
原只鮮活南非鮑魚 - 先用蓋蓋上, 煮一會兒 , 鮑魚勁大隻, 除去外殼, 鮑魚表面輕輕燒香, 鮑魚上碟了, 擺設好靚, 伴有蟹肉海苔醬汁及大大粒魚籽,