2013-04-16 1255 views
記得小時候每年去尖東睇聖誕燈飾都會經過,但係一直都無留意,直到上年睇康熙來了介紹香蕉批,決定要黎試吓,即刻上openrice搵資料,一於係紀念日黎食好野。我提早兩星期訂位,remark左想坐梳化,另外職員有問係唔係特別日子,會送上一份小小驚喜。等待既呢兩個星期,時間好似特別漫長!!好其待終於到啦,原本我地訂左19:00,但早左15分鐘到,職員好快就安排我到入坐。環境好好,全部都係用木既設計,好英式!我地order左 露筍沙律、Blue crab cake、New york strip(12-oz)、香蕉批點餐後送上熱騰騰既法式麵包,加上帶小小咸味既牛油,好好味~我將麵包面搽滿牛油,好香!Blue crab cake服務員預先分成兩小球上菜,啖啖都係蟹肉,好足料,但略為有小小咸露筍沙律我揀左配blue cheese。露筍都幾新鮮,清清地,可以沖淡crab cake既咸,一陣好好品嚐主菜New york strip(12-oz)我點左medium rare,個人覺得medium rare係最好味,肉質最嫩,最可以食到肉既味外貌一d都唔花巧,唔會有網紋,但表面燒得好靚服務員準備左兩隻碟,問我
等待既呢兩個星期,時間好似特別漫長!!
好其待

環境好好,全部都係用木既設計,好英式!

點餐後送上熱騰騰既法式麵包,加上帶小小咸味既牛油,好好味~
我將麵包面搽滿牛油,好香!

Blue crab cake

露筍沙律

New york strip(12-oz)
外貌一d都唔花巧,唔會有網紋,但表面燒得好靚
服務員準備左兩隻碟,問我地係唔係share食,係就即刻幫我地分兩份上菜
肉既表面香脆,內裡粉紅色,但無血水滲出
就咁都聞到牛本身既味,入口好juicy,肉汁滲透到口既每一個位置,好濃既牛味,有一種幸福既感覺

香蕉批
好多好多香蕉係面,加上用火加熱過既糖,香甜中帶點微甘苦焦味,入面既吉士好滑,有淡淡既雲尼嗱味,下面個兜形餅香酥而不滯,tasty
我地既週年小驚喜
我地都好滿意

另外每道熱食上菜時,連隻碟都熱辣辣,食到最尾都唔會因為食物凍左而令味道失色,呢方面真係好貼心。服務員每次提醒碟熱,小心燙手,好細心。
2013-04-10
Celebration