2021-10-29
行過銅鑼灣,見到有印尼食品,望吓,原來入面係一間印尼餐廳,所以入去試一下。裝修方面,也很別緻配合很多小黃燈,也有印尼的木偶公仔掛飾,地方也乾淨企理和舒服。睇完餐牌,梗係試吓呢度的推介嘅食物啦!😊🥢 印尼四大天王斑蘭飯 $78 (轉班飯) 加 $15有勁辣沙甸魚,喜愛辣的朋友最愛。我唔係食得好辣,所以我覺得配合帶甜味的班蘭飯最好,能夠中和其一點辣味。而班蘭飯的味道好濃郁,飯也很黏口,勁好味。除此之外還有巴東牛肉,真係好入味,味道好濃郁,也煮得好冧。仲有香港人10分熟悉的的蟲草花杞子海南雞,和酸酸地嘅沙律Gado Gado。勁推介!😍😍🥢 原條魚花膠湯粉皮 $88(轉燒魚)加$10始終係香港人,所以轉燒魚,因為炸魚會比較乾身。條魚燒得很香,而燒汁甜甜地有好輕微嘅辣味,魚肉也很滑同好鮮味,總之好好味。條魚真係必食推介!下次試吓配白飯!粉皮滑脫脫,畢左幾次都跌返落隻碗度,😂😅。仲有好厚肉嘅花膠,除咗好味也有美顏作用。女孩子要自己嚟食,男孩子要帶女朋友嚟食🤣😂!🥢 鹹魚炒二寶芽菜 $68芽菜很爽口配合炸蒜和豆卜一起,都係另一推介!🥤 箭葉果混桔蜜 $28箭葉果,外型很可愛,有點像綠色的小柚子。而
睇完餐牌,梗係試吓呢度的推介嘅食物啦!😊
芽菜很爽口配合炸蒜和豆卜一起,都係另一推介!
箭葉果,外型很可愛,有點像綠色的小柚子。而味道方面有點像青檸一般。配合桔蜜,熱飲有清潤的效果。
🥤 香茅椰糖薑蜜 $28
椰糖味比較豐富,亦有少許椰絲。也是另一潤喉的飲品。秋涼下想潤喉飲最合適。
喜愛新鮮感的我,必然戴上手套🧤,試吓用手食啦。首先用三隻手指將食物大力黏埋一舊,再屈起手指公將食物推入個口,一口一口吃,感覺好似去咗印尼🇮🇩!
最後值得推介嘅就係呢度服務很好, 服務員用溫柔的聲音細心解釋推介,最後仲送咗兩塊蝦片俾我哋食。真係有去旅行嘅感覺!👍🏼
舖頭門口也有不少印尼小食賣,有班蘭蛋糕和脆口蝦片等。
吃慣中西日韓菜嘅香港人,誠意推介這間印尼餐廳。