2023-03-05
之前見到網上話申子新開左呢間日式鍋物&拉麵店已經bookmark左!今日終於趁住放假有機會黎試下佢地嘅拉麵.除左鍋物同拉麵外仲有日本名品甜品嘅runny cheese!!鮟鱇魚肝湯拉麵整個拉麵set除左拉麵外仲配搭米飯及額外鮟鱇魚肝,豪華感up!!鮟鱇魚肝湯濃厚又唔會覺得過膩,湯底鹹香且富有魚肝香氣.湯內嘅魚肝粒充分地被粗身小麥拉麵掛上.拉麵質感彈牙且充滿嚼勁.食完拉麵後好似日本人咁以安鮟鱇魚肝湯配上米飯,完全唔浪費拉麵湯嘅精華.鮟鱇魚肝質感香滑鮮味,同時配搭白飯同拉麵湯令整個味道更濃郁香溢.激辛湯拉麵激辛湯拉麵分左3種辣度(小。中。大),初試小辣已經充滿刺激感!推薦比鍾意食辣嘅人!!拉麵配搭雞肉及蛋花製成,底下拉麵換成日式葛粉絲,感覺更吸湯而且帶出一陣煙韌糯感.旁邊配上韮醬油配白飯簡單又惹味.神戶咖啡帶出濃厚焙香及濃郁焦糖香氣,甘而不苦.焙茶latte香滑又唔會過甜膩.茶香濃厚帶出焙香.焗朱古力芝士蛋糕朱古力味好突出!味道帶出一陣可可甘可又吱唔會過甜,配搭綿滑輕盈嘅日式芝士蛋糕甜而不膩.開心果大福大福內充滿香開心果仁碎及開心果醬,帶出雙重開心果香.香脆嘅開心果仁配上軟糯煙韌嘅大福皮令
鮟鱇魚肝湯拉麵
激辛湯拉麵
神戶咖啡
帶出濃厚焙香及濃郁焦糖香氣,甘而不苦.
焙茶latte
香滑又唔會過甜膩.茶香濃厚帶出焙香.
焗朱古力芝士蛋糕
開心果大福
大福內充滿香開心果仁碎及開心果醬,帶出雙重開心果香.香脆嘅開心果仁配上軟糯煙韌嘅大福皮令口感更富有層次感.