2025-01-20 1051 views
每年都同呢個朋友一齊提早食團年飯,今年都唔例外。朋友今次帶我去咗喺灣仔嘅尚文潮州菜招牌紅燒翅(每位$420 x 2位):唔係講笑,佢個湯真係做得好濃郁。而翅嘅份量都好多。魚翅吸收曬濃湯嘅味道,點會唔好食。我就食到一滴都冇得剩,hehe.凍魚飯(原條馬友$400):馬友好鮮味。喺佢嘅魚肉度睇到佢有黃油,魚香味十足。食落感覺濕潤。肉質有彈性,唔會死實實。潮州蒸粉果($48):呢個粉果,比起我哋一般喺中式茶樓食到嘅粉果皮更加軟熟透亮。配埋潮州辣椒油就更加惹味。潮式蝦餃皇($60):呢個蝦餃嘅包法同我哋一般見到嘅唔一樣,幾特別。蝦肉大隻得來好彈牙爽口。餐前小食- 鹹菜($20),潮州椒醬肉($30):佢嘅鹹酸菜爽口,鹹甜適中。第一次食椒醬肉,內有小豆乾,豬肉粒,同埋菜脯,無論口感定係味道層次都好豐富。配埋潮州粥食就啱晒!