2016-08-13 343 views
今日帶從上海黎香港公幹兼旅遊嘅朋友出灣仔行吓兼食lunch, 畀佢感受一下香港高樓大廈新舊交替嘅感覺。由中環坐叮叮到灣仔,令佢由繁忙嘅商業都市, 進入咗帶有昔日老香港味道 ,平民化一點嘅灣仔。由囍帖街行到玩具街, 每一個地方都有香港情懷, 行到攰攰地, 係時候揾個坐得舒適嘅地方嘆吓。從電車路行入皇后大道中, 有間新開嘅酒店《啟。酒店》, 裏面開左間叫《風花雪月》嘅高級日本餐廳, 搭𨋢上樓上望一望環境,原來 1/F食日式西餐,2/F主要食鐵板燒,3/F係刺身壽司。 三層嘅裝修風格各有不同, 餐廳經理知道我哋第一次來, 仲好熱心咁帶我哋到三層睇一睇環境。 我哋叫咗壽司拼盤套餐,$280, 壽司拼盤有六件壽司, 每一件壽司賣相都相當精緻, 後來經理介紹知道原來壽司師傅係專程由日本請過來, 難怪壽司無論賣相或者味道都甚有日本風味。壽司之中以金目錭,左口魚,同帶子壽司最為出色。 左口魚肉質滑溜, 油脂非常豐富, 有入口即溶嘅感覺, 魚油甘香十足。 金目鯛係日本罕有嘅魚, 油脂適中,肉質柔嫩, 令人一試難忘。 帶子壽司亦不容忽視, 帶子比坊間的彈牙爽口, 不像其他雪藏帶子刺身 般軟綿綿,一吃便食出
壽司之中以金目錭,左口魚,同帶子壽司最為出色。 左口魚肉質滑溜, 油脂非常豐富, 有入口即溶嘅感覺, 魚油甘香十足。 金目鯛係日本罕有嘅魚, 油脂適中,肉質柔嫩, 令人一試難忘。 帶子壽司亦不容忽視, 帶子比坊間的彈牙爽口, 不像其他雪藏帶子刺身 般軟綿綿,一吃便食出係高級食材。
再講一下套餐涼伴冷茄子,茄子用木魚汁浸泡, 帶出木魚嘅鮮甜味,味道清而不淡, 睇太熱天食真係一度好好既開胃菜。
壽司餐仲有日式薯仔沙律, 薯仔沙律帶點fusion感覺,混合咗煙肉香,同洋蔥, 帶點美式風格,卻淋上日式芝麻醬, 無論口感同味道都非常之匹配。
第二個lunch set係西京銀雪魚, 銀雪魚採用先蒸焗嘅煮法,用竹葉墊底黎蒸焗,再用鐵板燒火炙一下。 呢個做法令銀雪魚帶有竹葉嘅清香, 同時亦令銀雪魚嘅油脂溢出。
燒銀雪魚
由於上海朋友公幹三餐都係公司包,我地就毫不客氣叫咗鐵板韓牛西冷$950, 去過韓國嘅朋友都知韓牛非常之矜貴, 出名在油脂分佈平均, 但又帶濃郁嘅牛肉味, 集日本和牛同美國牛於一身, 將兩牛嘅滋味融為一體, 味道果然係超卓。
鐵板韓牛
《風花雪月》無論係環境、服務、定食物嘅質素都令人非常之滿意。 想食高級日本餐嘅朋友,不妨試試。
$750 (Lunch)
燒銀雪魚
鐵板韓牛