2024-07-04 68 views
聽朋友介紹,朝天門係重慶非物質文化遺產,係中國十分有名既重慶火鍋店, 今日就同一班朋一齊黎試吓。我地今次訂左包房, 咁就可以唱K 加打邊爐,最低消費都只係$5000,就可以有美食, 亦可以盡情唱K😍餐廳係蘭桂坊, 招牌十分搶眼, 好容易搵到, 室內嘅裝潢亦都好有氣派,古息古香餐廳既服務態度好好,店員好主動推介招牌菜式同食法, 外套亦可幫忙暫存,防止吸味, 十分細心點完菜後, 唱K既設置都準備好, 歌曲嘅選擇都好多,而且音質唔錯, 唔輸專業既唱K店舖餐前小食分別有合桃片,麻花條和紅棗焦香酥肉我地加左一份重慶有名既小食,焦香酥肉, 酥肉外皮炸多酥脆,內裏仍然保留肉汁,更可配上辣椒粉食用,多一重風味火鍋湯底我地選擇左三味鍋, 分別係紅湯,菌湯同蕃茄湯,紅湯可以選擇少辣,適合香港人口味。餐廳嘅湯底標榜無味精,開始打邊爐前, 可以先飲用菌湯同蕃茄湯,蕃茄湯味十分濃郁,而菌湯則清新開始打邊爐嘅時候,餐廳會每人俾一片方包, 方包有助吸走多餘既紅油, 適合注重健康嘅香港人, 值得一讚鮮毛肚毛肚切得好薄身,只需煮10秒, 即可食用, 咁樣可以保留毛肚爽脆既口感,而且毛肚十分吸湯, 放入紅湯,好惹味👍🏻烽
餐前小食
餐前小食分別有合桃片,麻花條和紅棗
三味鍋
烽火戲豬喉
擺盤做得十分出色, 要黎打卡一流!豬喉指心藏血管,餐廳將佢切成一間間,令到食起黎都唔會覺得韌
玫瑰鮮牛舌
牛舌砌成一朵朵嘅玫瑰,十分美觀, 而且牛舌係採用牛舌芯,油脂分布平均,入口爽彈
精品翼板肉
翼板肉牛味香濃, 唔會太肥, 鍾意食牛味濃嘅朋友一定鍾意食
炸魚皮
餐廳除咗有重慶食材外, 仲加入左港式食材,配合返香港人口味,炸魚皮十分香脆,配上湯汁食,真係一啖接一啖

同朋友打完邊爐後,仲可以留低再唱多陣K先走,今次真係玩得好盡興,又有美食又好玩,同行嘅朋友已經即刻約定下一次再黎😋
餐前小食
三味鍋