2024-08-03
.【 ✨ 大邊爐:火鍋界的隱藏版精品✨ 】 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬ 【 General Info 】 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▎菜式分類:#mayfoodie_hotpot▎地區分類:#mayfoodie_kowlooncity▎人均消費:Ard HKD 500▎餐廳名稱及位置:📍 大邊爐火鍋店 (九龍城)九龍城城南道12號地舖▬▬▬▬▬▬▬▬▬ 【 整體評價 】 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬ 位於九龍城嘅大邊爐火鍋店,絕對係你唔可以錯過嘅一間美味火鍋餐廳。佢哋精心挑選嘅新鮮食材,加上老闆獨門的烹調心得,絕對能滿足你味蕾嘅需求。首先,我哋要試吓佢哋嘅竹蔗茅根水。呢款清涼解渴嘅飲品,淡淡嘅芳香入口回甘,非常舒服,絕對係開胃嘅好夥伴。特式魚蓉麵更加係呢間餐廳嘅招牌菜之一,佢哋用料十足,製作得好細緻,麵條Q彈滑溜,魚蓉鮮甜濃郁,百吃不膩。緊接著我哋要試下呢間餐廳嘅冬瓜瑤柱湯底。呢碗湯底嘅湯頭清而不淡,湯汁格外醇厚,入口即化,冬瓜軟滑Q糯,配上香濃滑順嘅瑤柱,實在係人間美味。另外,佢哋嘅脆香腐皮同樣不容錯過,咬落去酥脆爽口,油香四溢,絕對係配茶飯後嘅一絕。除咗以上菜式,我哋亦有試過佢哋嘅莧菜帶子餃。餡料充實,餃子
【 ✨ 大邊爐:火鍋界的隱藏版精品✨ 】
▎菜式分類:#mayfoodie_hotpot
▎地區分類:#mayfoodie_kowlooncity
▎人均消費:Ard HKD 500
▎餐廳名稱及位置:
📍 大邊爐火鍋店 (九龍城)
九龍城城南道12號地舖
▬▬▬▬▬▬▬▬▬ 【 整體評價 】 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬
除咗以上菜式,我哋亦有試過佢哋嘅莧菜帶子餃。餡料充實,餃子皮薄Q彈,加上帶子嘅甜美鮮美,完全贏過外面任何一間餃子店。東洋金薯亦非常出色,入口即溶,香滑爽口,絕對唔可以錯過。最後,我哋試咗佢哋嘅蝦丸拼勿魚丸,嚐落料多實在,彈牙又鮮甜,令人流連忘返。
而呢間餐廳嘅另一大賣點,就係佢哋個人製作嘅芥醬同酸菜,配合佢哋嘅火鍋食材,絕對係一個意外驚喜!芥醬香氣撲鼻,清新辛辣爽口,好配襯火鍋;而酸菜方面,即使到季末都仍然可以食到咁新鮮可口嘅酸菜,酸甜鹹三味兼備,下飯絕配。
總的來說,大邊爐火鍋店實在係一間非常值得造訪嘅火鍋餐廳,佢哋嘅食材新鮮美味,加上老闆獨特嘅烹飪技巧,令人胃口大開,食完仲意猶未盡。無論係一個人、情侶定係一家大小,來呢到食個飽都係一個不錯嘅選擇。我已經迫不及待想再嚐到佢哋嘅惡馕與火鍋啦!
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
多謝睇到呢度🤓🙏
▎想睇下其他位於 九龍城既餐廳推介?
👉👉👉 可以click #mayfoodie_kowlooncity
#mayworldoffood #foodie #hongkongfoodie #hongkong #kowloon #newterritories #worldoffood #yummy #delicious #comment #pleaselike #pleasefollow #pleaselike #pleasesupport #香港 #香港美食 #食評 #請支持 #deliciousfood #cafe #food #foodcommentary