前一晚喺OpenRice度book左位,今朝打去問清楚Menu係咪有高力豆沙嘅時候,聽電話嘅staff態度都好好,解釋咗,再即時同我確認booking,之後因為我遲到,都打電話去改時間,令一個聽電話嘅態度都好好,就同我講緊要😂 所以話呢,食肆聽電話嗰個真係好緊要,印象分加晒!🤗🤗
一出𨋢,門面係靚嘅,地方都好企理乾淨,星期一AL都係想舒舒服服食餐飯嘆下。
訂枱嘅時候我冇要求坐海景位,應該係預先訂咗經理都會安排海景,又或者因為我食得比較晏所以安排到,anyway,如果大家嚟想坐海景位,安全起見,都係預先清楚要求好啲好啲。
我個人就外貌協會會員黎嘅😂,就係因為佢呢個酸蘿蔔有塊檸檬係上面,我就對佢多咗份期待,而事實又真係冇令我失望,蘿蔔脆口冇渣,酸同糖嘅recipe 比例好好,又唔會令喉嚨唔舒服,有想繼續食嘅衝動🤤🤤
南翔小籠包
價錢屬於正常,但佢嘅質素我會覺得係 above average,摺法正宗,皮薄餡靚,皮薄得黎又唔會好容易夾爛小籠包,入面嘅湯有足足一湯匙,呢兩點已經睇得出返呢隻小籠包嘅師傅功力係好好🙌🏻
蘿蔔絲酥餅
呢一種小點平時已經冇乜師傅會做,因為比較花功夫,通常上是一間上海菜係唔係好嘅,都會試呢個同小籠包,的確冇失望
亦都欣賞佢嘅底部有沾上芝麻一齊炸
餡料除咗蘿蔔絲之外,佢都加咗香蔥,呢個小動作令到味道層次增加左🤤
上海炒年糕
重點就當然係年糕本身嘅煙韌度同米香🤭平時食飯我食唔到一碟,但好食嘅炒年糕我可以食到一碟半😂😂
呢度嘅年糕係真係好好食,好高質,米香好香,都好夠煙韌,口感非常好!我真係好鍾意呢個質感!🥲🥲
但我覺得可以做得更好嘅地方係醬料同年糕未夠融為一體,有少少分離嘅感覺,而且我食嘅時候見到有草菇我都覺得有少少奇怪,點解唔係用冬菇?定係我食開嘅唔夠正宗?呢個我真係唔知道😂
四川擔擔麵
我覺得唔錯,但對我來講未係必食,因為我心目中最好食嘅擔擔麵都係細個去鑽石山食詠藜園嘅味道。不過我欣賞佢呢度嘅湯底香濃得來唔會死咸,但肉碎我覺得可以稍為加強香度同辣度,會更惹味。
主角-香蕉高力豆沙出場👏🏻👏🏻👏🏻
男朋友未食過高力豆沙,係佢咬之前我簡單介紹係點樣造出嚟,佢再咬一啖,唔出聲,食晒成粒,然後一句「真係好好食」🤟之後我就默默好開心咁樣食咗我個兩粒香蕉高力豆沙🌝
呢度無論係環境(包括枱花),餐具,服務其實都做得好好,呢一個價錢除咗買食物質素,都係包括埋呢啲嘢,而我比呢個價錢我都俾得開心,因為我有一個10分愉快嘅lunch🥰